Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2013 | Teme: tablica

Ogenj z manjšim ekosistemom

Amazon in Kobo se že ves čas lovita in prehitevata na področju e-bralnikov. Enako tekmovalen duh se je zdaj preselil tudi na področje tablic, kamor je z izdelki Kindle Fire prvi stopil Amazon, zdaj pa ima svojega konkurenta tudi Kobo.

Amazonove tablice so narejene kot naprave, na katerih uživamo v vsebinah, ki nam jih ta spletni trgovec prodaja. Vse njihove tablice poganja zelo spremenjena različica Androida, katerega uporabniški vmesnik ima bore malo skupnega z golo Googlovo različico tega operacijskega sistema. Za ameriškega uporabnika spletne trgovine Amazon je poceni družina tablic Fire smotrn nakup, saj je vsebin, ki jih ponuja Amazon, zelo veliko. Poleg zajetne knjižnice knjig sta tu še glasba in video, ki za količino knjig ne zaostajata dosti.

Prav knjižnica vsebin je tisto, kjer Arcu zmanjka sape, saj Kobo v svoji spletni trgovini ponuja le knjige. Sicer so se razvijalci Arca držali Amazonovega recepta in dostavili tablico, ki jo poganja preoblečena različica Androida. Ne gre za tako drastično preobrazbo kot pri Amazonovih izdelkih, a je sprememb več, kot si jih privoščijo drugi izdelovalci. Kobova preobleka temelji na velikih mapah, v katere so tematsko postavljeni programi. Največ dela je šlo seveda v bralne pripomočke, ki so narejeni domiselno in pregledno. Tako imamo gradnik z bližnjico do knjige, ki jo trenutno beremo, poleg pa so še podatki o prebranih straneh, koliko časa knjigo že beremo in koliko časa jo bomo še brali. Druge mape so namenjene družabnim omrežjem, video in zvočni zabavi ter brskanju po spletu. Preobleka je narejena dobro in zatikanj ni zaznati, tako da še najbolj moti spodnji del zaslona, kjer je pasica s priporočili, ki je nikakor ni mogoče umakniti. K tekočemu delovanju pripomore Android 4.1.1, ki ga poganja 1,5-gigaherčni dvojedrni procesor z gigabajtom pomnilnika. Čudežev pri igranju iger sicer ne gre pričakovati, a za branje je to zelo solidna tablica.

Tudi pri izdelavi se Kobo ni izneveril, saj so materiali odlični in oblikovanje všečno. Malce razočara le zaslon, ki je kar konkretno vdrt v ohišje. To smo očitali že Kobovim e-bralnikom, vendar je ta greh pri tablici resnično nepotreben. Prijetno presenetita zvočnika na spodnji prednji strani, ki že s samo lego na napravi zagotavljata močnejši zvok.

Arc je tako solidna tablica za branje, a nič več kot to, in v ta namen se je bolje odločiti za e-bralnik. Za isto ceno lahko kupimo e-bralnik Kobo Glo, kjer je uporabniški vmesnik še bolj preprost, baterija zdrži več tednov in oči zaradi e-črnila ne trpijo.

Kobo Arc

Tablica/bralnik.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 160 EUR.

✓    Vmesnik za branje, izdelava.

✗    Pasica s priporočili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji