Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2011

Od čudaka do prvaka

Novi suhec iz Applove garaže je lepotec kot njegov brat, rojen lani. Ker je obdarjen bolj od vseh starejših družinskih članov, navduši tudi s strojne plati. Je tiste vrste tič, ki spreobrne še tako gorečega nasprotnika jabolčnih predmetov poželenja. Ko ga imaš enkrat v rokah, začneš razmišljati le o tem, kako zapolniti luknjo v denarnici, ki jo bo pustil za sabo nakup malčka. Da si ga ne bi privoščili, preprosto ne pride v poštev.

Leta 2008, ko je Apple prvič predstavil vizijo ultra prenosnega računalnika, je bil Mac Air deležen le začudenih pogledov. Čudaški prenosnik je bil (pre)tanek in (pre)lahek, za tiste čase na videz povsem neprimeren. Poleg tega je bil opremljen z etiketo, na kateri se je svetila tako visoka cifra, da si ga marsikdo ni mogel privoščiti. Toda Apple je imel načrt. Iz leta v leto je izboljševal začetno zasnovo in spotoma s pridom izkoriščal na novo vznikle tehnologije. Ko se je lani Air pojavil v novih, seksi oblačilih, z roko v roki z manjšim bratcem, se je pomilovanje hitro sprevrglo v občudovanje. Kar naenkrat s(m)o si ga vsi želeli.

Na prvi pogled so novi modeli enaki lanskim. Krasi jih enako ohišje iz ulitega aluminija, priključki so na istih mestih in tipkovnica ter drsna ploščica se zdita nespremenjeni. Velikosti zaslona pri Applu niso spreminjali, zato sta zopet na voljo različici z enajstimi ali trinajstimi palci. Pri vrhu se za drobno luknjico skriva kamera FaceTime, ki žal ne dosega HD ločljivosti, kakršno imata modela višjega cenovnega ranga, Macbook Pro in iMac. Ko malčka prvič uporabimo v mraku, začnemo spoznavati, da se ključ do Airovega uspeha skriva v podrobnostih, kot so v temi vidne tipke. Toplo pozdravljamo vrnitev osvetljene tipkovnice, s katero so nas razvadili drugi prenosni modeli podjetja iz Cupertina. S prostim očesom je opazna še ena velika podrobnost, na desni strani je vrata DisplayPort zamenjal bleščeči Thunderbolt. Za pravo razlikovanje od lanskega modela je treba primerjati njuni drobovji. Glavna sprememba je v družini procesorjev, kjer je postarano Core2Duo zamenjala sodobnejša Intel Core i5, znana kot Sandy Bridge. Kljub nižjim frekvencam so novejši procesorji velikanska pridobitev, ki pokaže svojo moč skoraj na vsakem testu, s katerim obremenimo novega Aira. Tako je letošnji model boljši od lanskega pri kopiranju in krčenju datotek in pretvarjanju iz ene oblike v drugo (na primer uvoz MS Office dokumenta v Applovo pisarno iWork). Medtem ko se po grafičnih zmogljivostih primerjana modela ne ločita kaj dosti, novi je zaradi menjave grafične kartice (Radeone je zamenjal Intelov čip HD Graphics 3000) celo malenkost počasnejši, je povsem druga pesem pri izdatnejši obremenitvi procesorja, pri poslih, kot sta kodiranje videa ali CPU test programa Cinebench. Sandy Bridge v tem segmentu pusti starejši Intelov procesor daleč za seboj in dvigne ultra prenosnik na raven družine Pro. Še vedno je slišati precej glasen ventilator, ki zarohni s polno močjo ob zahtevnejših opravilih in prepreči, da bi se malček preveč segrel. S povečano temperaturo so imeli starejši modeli precej težav, ki jih novinec dobro obvladuje. Baterija naj bi bila, po trditvah Appla, enako zmogljiva kot pri predhodniku in res se izkaže, da manjši Air zdrži ob običajni rabi pet ur nepretrganega dela (večji še dve več), kar je primerljivo z lanskim modelom. Druga resna pridobitev, vrata Thunderbolt, odpravlja Airovo omejitev povezovanja zunanjih naprav. V svetu, bogatem s strojnimi dodatki, sta bila dva USB priključka odločno premalo. Žal naprav s Thunderboltom še ni zadosti, da bi vrata prihodnosti lahko pokazala, kaj zmorejo. Če nam štiri osnovne sestave prenosnika MacBook Air ne zadostujejo, je Apple pripravil ponudbo razširitev, kjer se posameznik lahko odloči za hitrejši procesor (1,8GHz Core i7), pri najmanj zmogljivem modelu za razširitev RAMa za 2 GB (Airi so omejeni na 4 GB) in za vgradnjo večjega diska, ki je pri Applu omejena z velikostjo 256 GB.

Novi Air je z letošnjimi modeli postal vstopni prenosnik podjetja Apple. Z njegovim prihodom se je klasični beli MacBook umaknil s polic. Logična poteza, saj z Airom dobimo za isti denar veliko več. Še vedno smo navdušeni predvsem nad manjšim modelom z diagonalo 11,6, ki je po velikosti in prenosljivosti primerljiv celo s tablicami. Če prejšnje izdaje MacBook Aira niso bile primerne za slehernega kupca in so predstavljale le rešitev za ozko skupino ljudi, je z novimi procesorji stvar popolnoma drugačna. MacBook Air ne pomeni več le priročnega brskanja po spletu ali zamenjavo za pisalni stroj, marveč lahko z njim izvajamo zahtevnejša računalniška opravila, kot sta na primer izdelava spletne strani in obdelava fotografij. Malček ni več kompromis, temveč vzor, ki ga bodo v prihodnjih mesecih hoteli posnemati vsi.

Apple Macbook Air

Ultra prenosni računalnik.

Prodaja: Apcom Slovenija, Powercom sistemi d.o.o.

Cena: Od 989 EUR.

Za: Osvetljena tipkovnica, prenosljivost, zmogljivost, hiter zagon.

Proti: Občasno glasni ventilatorji, težave s prostorom, kamera šibkejše ločljivosti.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji