Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2017

Očistimo Facebook

Facebook ima že več kot dve milijardi uporabnikov, gotovo ste med njimi tudi vi, mar ne? A to ne pomeni, da smo glede vsebine, ki jo gledamo vsak dan, v celoti prepuščeni varovancem Marka Zuckerberga. Pomagamo si lahko vsaj še z dodatkom F.B. Purity.

Pomislite, zakaj sploh imate račun na facebook.com – da ste v stiku s (nekdanjimi) prijatelji, da morda preberete kak zanimiv članek, ki vam ga priporočajo, da rečete kdaj kakšno modro na temo vremena … tako nekako, mar ne? Ali vas v resnici zanima tudi množica informacij, ki vam jih Facebook samodejno streže? Kdo je po novem prijatelj s kom? Kdo je kaj »polajkal«? Kdo je rešil nekakšen kviz? Kdo se namerava udeležiti nekakšnega dogodka? Koliko je nekdo pameten po metodi X? Priporočene strani? Ljudje, ki jih morebiti poznate? Navsezadnje – morda vas motijo tudi »sponzorirane« vsebine? Rešitev je v filtriranju vseh teh vsebin, preden se vam prikažejo na zaslonu. In točno to počne F.B. Purity. Gre namreč za brskalniški dodatek, ki zelo dobro »razume« podatkovno sled, ki s strani Facebooka prihaja do našega brskalnika, in jo ustrezno »prečisti«.

Namestimo ga v brskalnik (podprti so vsi moderni brskalniki, celo Edge in Maxton!) in se mu za začetek prepustimo na »avtomatiko«. Odpremo spletni Facebook in ugotovimo, da je osnovna stran kar naenkrat brez priporočenih prijateljev in vsebin, »zid« pa je dodobra prečiščen. Če kliknemo FBP v naslovni vrstici Facebooka, pridemo do nastavitev, kjer si lahko omislimo še marsikaj drugega. Izločimo lahko sponzorirane objave, nastavimo opozarjanje, če nas je kateri izmed FB prijateljev »odfrendal«, ali izklopimo prikazovanje foto zgodb, celo glede na vsebino le teh. Če smo tečni starci, lahko izklopimo, denimo, prikazovanje fotografij z otroki ali pa morda tistih s hrano. Hej, lahko si prilagodimo celo pisavo in videz našega zdaj popolnoma osebno prilagojenega Facebooka.

Verjemite, Purityja se boste privadili, kot bi mignil. Tako zelo, da si boste nekaj podobnega zelo hitro zaželeli tudi na telefonu. Tam seveda Purity ne deluje, saj vendar uporabljate FB v obliki aplikacije …

F.B. Purity

Kje: www.fbpurity.com

Cena: Zastonj, sprejemajo donacije.

Za: Za večino uporabnikov so privzete nastavitve popolnoma dovolj.

Proti: Množica možnosti, med katerimi se je težko znajti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji