Objavljeno: 10.6.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2014 | Teme: tablica

Obvezno za tablice z Androidom

Po zadnjih podatkih najbolj priljubljene tablice na svetu poganja mobilni operacijski sistem Android. Temu primerna je tudi bera večjim zaslonom prilagojenih aplikacij na tržnici Play. Med sprehodom po njej so se nam vtisnili v spomin naslednji izdelki.

Informacije

Pogosta slika dandanašnjega jutra je z zajtrkom obložena miza, vroča skodelica kave in tablica, ki je v zadnjih letih nadomestila nekdaj nepogrešljiv časnik. S pravimi programi je neusahljiv vir informacij. Če želimo na njej na primer imeti dostop do novic in zgodb z vsega sveta, obenem pa tudi do družabnih omrežij, nam je pisana na kožo čarovnija z imenom Flipboard. To je najboljša in najlepša oblika revije doslej, ki se popolnoma približa našim željam. Ne samo, da z njo dobimo dnevni odmerek novic, obenem spremljamo, kaj počno naši prijatelji. Aplikacijo namreč lahko povežemo z različnimi družabnimi omrežji, med njimi so Twitter, Facebook, Instagram, Tumblr in Google+.

Na začetku brskanja po osebni reviji je treba med podanimi sklopi okvirno določiti naša zanimanja, ki so lahko bodisi moda, potovanja, fotografija, hrana, politika, tehnologija, znanost in še kaj. Že v naslednjem koraku je revija prilagojena temu, kar nas zanima. Ob pomoči iskalne vrstice dodajamo spletne dnevnike in druge publikacije, dotik rdečega traku v desnem zgornjem kotu pa nam odpre vodnik po vsebini. Shranjevanje je preprosto, treba se je le dotakniti znaka plus, ki je ob vsaki najdeni zgodbi, fotografiji ali video posnetku. Tako ustvarjamo osebno revijo, ki bo venomer prikazovala zgolj naša priljubljena spletna mesta z redno osveženimi prispevki, ki se tako zelo podajo k polnozrnatemu hlebčku in pravi turški kavi.

Drug način informiranja s tablico so bralniki novic RSS. Slednji so se s slovesom Googlovega Readerja razrasli kot gobe po dežju. Poleg izbire številka ena, programa Feedly, nam je všeč androidni bralnik Press (brezplačno). Za razliko od prikazovalnika novic Flipboard se namesto grafično bogatega prikaza Press odloči za minimalističen videz z jasnimi naslovi in članki. Pristop se izkaže za osvežujoč in učinkovit. Press pogojuje uporabo z uporabniškim računom ene izmed priljubljenih spletnih storitev, ki se (še) ukvarjajo z novicami RSS. Tudi Feedly je med njimi.

Zbiralnik novic Flipboard je še vedno pojem med nadomestki za jutranji časopis.

Zbiralnik novic Flipboard je še vedno pojem med nadomestki za jutranji časopis.

Zbirka receptov Allthecooks Recipes predstavlja mokre sanje slehernega domačega kuharja.

Zbirka receptov Allthecooks Recipes predstavlja mokre sanje slehernega domačega kuharja.

Kot vsaka tablica ima tudi naprava z operacijskim sistemom Android dostop do specifičnih informacij. Tako v spletu kot z namenskimi aplikacijami znamo pokukati v enciklopedijo, se preleviti v domačega zdravnika ali po vsej vasi znanega vremenoslovca. Če radi kuhamo in ustvarjamo nove, zanimive jedi, če si jih želimo posredovati še drugim in si izmenjevati zamisli, obenem pa brskati po iskalniku receptov, nam je aplikacija Allthecooks Recipes (brezplačno) pisana na kožo. Razvila jo je majhna prijateljska skupina, da bi spodbudili kuhanje doma in ga naredila zanimivejše. Aplikacija preseneti že z osrednjim zaslonom, ki v slogu revije omogoča, da se že takoj ob zagonu sprehodimo s potegom prsta gor in dol po najbolje ocenjenih receptih. Nalagamo lahko svoje priljubljene recepte, ki jim po želji priložimo fotografije. S programom sledimo gurmanom vsega sveta in spremljamo njihove načine priprave jedi. Poleg naštetega lahko ob pomoči filtrov v iskalniku iščemo recepte glede na ostanke v hladilniku. Nemalo receptov najdemo tudi za ljudi s prilagojeno prehrano.

Poleg količine receptov, več kot 150.000 jih je, je največja prednost aplikacije živahna spletna skupnost. Ker je uporabnikov iz dneva v dan več, je odzivni čas vedno boljši. Kmalu bo pomoč navideznih sosedov znotraj aplikacije enakovredna nasvetu prijazne upokojene kuharice, ki stanuje na koncu hodnika našega bloka. Odgovor na vprašanje namreč dobimo v pičlih nekaj minutah. Aplikacija je polna funkcionalnih forumov s poudarki na receptih, hrani in zdravju.

Tablica je odlična naprava za branje elektronskih knjig. Tudi na operacijskem sistemu Android ne manjka najrazličnejših aplikacij, ki pohrustajo številne oblike digitalnih črk kot za šalo. Knjige najdemo s pomočjo spletnih skupnosti, ki imajo svoje namenske aplikacije. GoodReads (brezplačno) se odlikuje po priporočilih, ki upoštevajo že prebrane naslove in predlagajo sorodno čtivo. Navidezna polica tako obsega prebrane knjige, začeta dela in napredek v njih ter ocene in mnenja, ki nas povezujejo z drugimi knjigožeri. V maniri družabnega omrežja lahko posamezne bisere neposredno priporočimo prijateljem in nasprotno.

Digitalna knjižna polica v programu GoodReads služi za odlaganje prebranih knjig, po vzoru katerih nam aplikacija nato postreže s primernimi predlogi za prihodnost.

Digitalna knjižna polica v programu GoodReads služi za odlaganje prebranih knjig, po vzoru katerih nam aplikacija nato postreže s primernimi predlogi za prihodnost.

MightyText nam v navezi tablice z dežurnim telefonom omogoča pošiljanje sporočil SMS.

MightyText nam v navezi tablice z dežurnim telefonom omogoča pošiljanje sporočil SMS.

Vidnejši predstavnik bralnikov elektronskih knjig je Kobo (brezplačno). Omogoča nam, da najljubše knjige na androidnem prijatelju beremo vselej in povsod. Z brezplačno aplikacijo bomo lahko brskali med 3,5 milijona zastonjskimi in plačljivimi naslovi, z uspešnicami vred, nagrajenkami, klasikami in še več. Spletna knjižna aplikacija nam omogoča, da nadaljujemo branje točno tam, kjer smo nazadnje ostali, saj se naprave z nameščenim programom Kobo med seboj brezšivno sinhronizirajo. Jasno in čisto besedilo, določljiva velikost in slog pisave ter nočni način za lažje branje so lastnosti, ki nam jih Kobo obljublja in uspešno dostavi. Zanimivost je zapisovanje trajanja branja, s pomočjo katerega lahko sodelujemo v nagradni igri. Svoja doživetja in občutke ob branju delimo z drugimi s pomočjo skupnosti Kobo Pulse.

Komunikacija

Tablice z operacijskim sistemom Android so povečini opremljene s prednjo kamero. Slednja se iz modela v model izboljšuje, tako da je ločljivost številnih primerkov, ki jih dobimo v kompletu s sodobnimi napravami kakor nalašč za video pogovore. Na oddelku aplikacij, ki nam te pogovore in sporočanje ponujajo, kraljuje priljubljeni Skype (brezplačno). Dvestopetdeset milijonov zadovoljnih uporabnikov je lastnika, podjetje Microsoft, prepričalo, da je aplikacijo predrugačil s čudovitim uporabniškim vmesnikom, prilagojenim večjim tabličnim zaslonom, ki uporabnikom omogoča video pogovore tudi med delom z drugo aplikacijo.

Na tržnici Google Play najdemo posebno stojnico s pripomočki za komunikacijo. Na njej se police šibijo predvsem pod težo alternativnih programov, ki uspešno nadomestijo uradno izbiro za klicanje in pogovarjanje na splošno. V gneči najdemo tudi posebneže, ki se osredotočajo na ožje usmerjena opravila, kakršno je lajšanje komunikacije s sporočili SMS. Nekateri izmed njih se ne zadostijo zgolj s posnemanjem uradnih pomočnikov, temveč osnovni funkcionalnosti dodajo mnoštvo dodatnih zmožnosti. Zlata vredna lastnost teh orodij je na primer povezovanje z drugimi napravami. S programom MightyText tako kratka besedila sprejemamo in pošiljamo tudi ob pomoči tablice ali dežurnega računalnika.

Prva izbira med alternativnimi programskimi tipkovnicami je tudi na tablici SwiftKey.

Prva izbira med alternativnimi programskimi tipkovnicami je tudi na tablici SwiftKey.

Varovanje G Cloud Backup velja preizkusiti, saj ponuja spodobno rešitev tudi na napravah brez korenskega dostopa.

Varovanje G Cloud Backup velja preizkusiti, saj ponuja spodobno rešitev tudi na napravah brez korenskega dostopa.

Pripomoček MightyText je začel svojo pot kot zvita aplikacija za telefon, ki je v navezi z dodatkom za spletni brskalnik Chrome uporabniku omogočala sinhronizacijo opozoril o prejetih klicih in sporočilih. Kombinacija telefonske in računalniške programske kode je sčasoma rasla in se spotoma razrasla v polnokrvno spletno aplikacijo, ki danes ne glede na izbrani spletni brskalnik ponuja dostop do stikov, sporočil in fotografij s telefona, za pet dolarjev na mesec pa osnovnemu naboru doda široko paleto dodatnih posladkov, med katerimi najdemo neskončno shrambo sporočil, skupinsko in odloženo pošiljanje posameznih besedil, zaporo nezaželenih številk in 50 GB oblačnega prostora za shranjevanje fotografij ali video posnetkov. Različica za tablice se imenuje MightyText: SMS Text Messaging – Tablet (brezplačno) in je na voljo brezplačno. Navezo telefona in računalnika obogati z mobilnostjo, pri čemer zadrži priročnost pisnega sporočanja na večji napravi.

Družabna omrežja

Družabna omrežja in nenehna povezljivost sta danes stalnici, ki ju niti tablice z operacijskim sistemom ne prezrejo. Na platformi je moč najti vsa večja omrežja in odjemalce zanje. Med slednjimi se najde prenekatera posebnost. Čvekalnik LilyPad floating popup IM chat (brezplačno za Google Talk, polna različica 2 EUR) je bržkone najboljša aplikacija, za katero še niste slišali. Podobno kot zloglasne Facebookove plavajoče glave (angl. Chat Heads) deluje znotraj posebnega okna, ki nam sledi na vsakem koraku, ne glede na trenutno odprto aplikacijo. Pristop ima svoje prednosti. Komunikacija v pomanjšanem oknu zavzame malo zaslonske površine in ne moti dela z drugimi programi. Pri vsakdanji rabi tablice imamo s pripomočkom LilyPad vedno pri roki prijatelje iz priljubljenih središč neposrednega sporočanja, ki jih aplikacija podpira kar nekaj, med njimi se najdejo tudi imena Microsoft, Yahoo, Facebook in Google.

Delo

Na oddelku aplikacij za delo moramo začeti z Googlovimi orodji. Od tistih, ki jih na tablici privzeto ni, imamo najraje brezplačna Calendar in Keep. Prvi se odlikuje s tablično podporo, ki zares izkoristi dodatno zaslonsko kvadraturo, drugi pa je fantastično orodje za zapisovanje vsega po malem. Če smo raztreseni in si ne moremo vedno vsega stlačiti v betico, je Google Keep (brezplačno) aplikacija, ki nam pomaga ohraniti načrte in zamisli in jih ponuditi vedno na pravem mestu ob pravem času. Googlova zastonjska beležnica je videti kot dobro organizirana tabla z večbarvnimi samolepilnimi lističi in fotografijami. Uporabniški vmesnik v obliki kartic je tablicam pisan na kožo, v primeru manjših naprav izberemo pogled z enim samim stolpcem, pri večjih pa Pinterestu podoben videz, poln informacij in pripomočkov. Povezava beležnice s pomočnikom Google Now nam omogoča zapisati besedilo z glasovno pomočjo. Vse, kar dodamo, se sinhronizira z vsemi napravami v lasti, zato imamo zapisane misli vedno s seboj. Po shranjeni vsebini brskamo s preprostim iskanjem. Nastavimo lahko lokacijski opomnik, kar pomeni, da se nam bo, denimo, nakupovalni seznam prikazal takrat, ko bomo prispeli do trgovine (lokacijo moramo določiti sami). Med zadnjimi priboljški je oblačna beležnica Keep dobila iskanje besedila znotraj fotografij, določanje mesta za shranjevanje novih in potrjenih elementov ter možnost, da so nam izbrisani vnosi še nekaj časa na voljo. Googlova orodja odlično dopolnjuje na različnih platformah prisotni Wunderlist, ki je nedvomno med boljšimi opomniki na vsakdanja opravila. Oblačno shranjevanje, imeniten videz in izredna prilagodljivost so le trije izmed razlogov, zakaj bi ga moral preizkusiti prav vsak lastnik androidne naprave.

Izbira osrednje programske tipkovnice je ena izmed lastnosti mobilnega operacijskega sistema Android, ki jih imamo zelo radi. Zvesti bralci vedo, da ob vprašanju, katera tipkovnica na trgu je najboljša, največkrat priporočamo SwiftKey Keyboard (4 EUR). Isti odgovor nam prileti iz ust (beri: izpod peres), ko se na nas obrnejo uporabniki tablic, saj se je priljubljena tipkovnica pred časom odebelila za sestro, tablično različico aplikacije z imenom Swiftkey Tablet Keyboard, ki je bila včasih poseben izdelek. Tipkovnico, ki bere misli, odlikujejo izredne lastnosti, na čelu s pametnim učenjem zapisanih besed, sledenju našim napakam v navezi s popravki ter risalnim načinom vnosa besed in stavkov, ne da bi prst odmikali z zaslonske površine. Najboljša zmožnost za lastnike tablic? Razdelitev tipkovnice na dvoje, kar omogoča tipkanje s palci v ležečem načinu (tako tablice kot uporabnika).

Sčasoma se v tablici nabere zvrhan koš najrazličnejših podatkov in informacij, ki jih je dobro nekam shraniti, da ob odpovedi naprave ne bi ostali brez njih. G Cloud Backup kljub imenu (brezplačno) ni delo Googlovih programerjev. Gre za plod tujega avtorja, ki uporabnikom olajša varovanje osebnih podatkov na napravah z operacijskim sistemom Android. V oblak poleg najrazličnejših datotek, fotografij, video posnetkov in glasbe po želji prenese tudi stike, klice, zunanje pomnilniške nosilce in sporočila SMS. Oblak je del Amazonove storitve S3, spočetka dobimo zastonjskih 1 GB prostora, nato ga nadgrajujemo bodisi z dejanji bodisi s posegom v denarnico. Poldrugi evro na mesec nam poleg neomejenih megabajtov in ustrežljivejše podpore iz aplikacije odstrani še oglase. Uporaba varovanja za razliko od premnogih sorodnih storitev ne zahteva korenskega dostopa. Uporabniški vmesnik je čist, učinkovit, a obenem globok, zato v njem ne manjka podrobnejših nastavitev, kot so urnik varovanja, določeni pogoji in podroben izbor pomembnih datotek.

Operacijski sistem Android se od Applovega razlikuje predvsem po odprtosti. Neposreden rezultat tega je čistokrvn datotečni sistem s pripadajočim raziskovalcem, s katerim se sprehajamo med datotekami v sistemu in drugih pomnilniških nosilcih. Dežurnega raziskovalca po potrebi nadomestimo z alternativnimi pripomočki, med katerimi vodita ES File Explorer in Astro File Manager with Cloud (brezplačno). Slednji prevlada z bistroumnejšim uporabniškim vmesnikom z odlično podporo prstni telovadbi. Poleg gest ga odlikuje izdatna podpora priljubljenim oblačnim shrambam, med katerimi ne manjkajo Dropbox, Google Drive in Microsftov OneDrive (nekdanji SkyDrive).

Najlažji način menjave datotek med osebnim računalnikom in napravami, ki tečejo na platformah Android, je s programom AirDroid - Best Device Manager (brezplačno). Omrežni način v operacijskem sistemu Windows je na primer odličen za izmenjavo datotek in tiskalnikov med osebnimi računalniki, ki jih imamo v domačem omrežju, a v osnovi ne podpira mobilnih naprav. Tu pride na svoj račun zmogljiv upravitelj Airdroid, ki nam bo služil za prenos glasbe, slik in drugih datotek med telefonom, tablico in namiznim ali prenosnim računalnikom. Na voljo sta  dva načina povezovanja naprav, ki sta skrajno lahka, če sta obe napravi v istem brezžičnem omrežju. Na en način se povežemo ob pomoči krajevnega naslova IP, ki se nam prikaže ob prijavi v aplikacijo in ga prekopiramo v spletni brskalnik. Naš PC in Android bosta zahtevala le še potrditev. Ob izbiri sprejema na mobilni napravi je povezava vzpostavljena. Drug način je, da na računalniku zaženemo spletni naslov web.airdroid.com, kjer bomo zagledali prijavni zaslon s kodo QR. Odpremo Airdroid na telefonu ali tablici in se dotaknemo gumba Scan QR Code ter poskeniramo kodo, prikazano na računalniku. Povezava je v trenutku vzpostavljena. Aplikacija je nadvse priročno orodje, ki bi ga moral imeti vsak lastnik androidne naprave.  

Astro File Manager odlikuje izdatna podpora priljubljenim oblačnim shrambam.

Astro File Manager odlikuje izdatna podpora priljubljenim oblačnim shrambam.

Dostop do namiznega računalnika na daljavo z aplikacijo TeamViewer poteka preprosto.

Dostop do namiznega računalnika na daljavo z aplikacijo TeamViewer poteka preprosto.

Inovativni zaganjalnik Chameleon Launcher spreminja podobo glede na vnaprej določene pogoje, ki zadevajo lokacijo, brezžično omrežje in čas.

Inovativni zaganjalnik Chameleon Launcher spreminja podobo glede na vnaprej določene pogoje, ki zadevajo lokacijo, brezžično omrežje in čas.

Dostop do računalnikov na daljavo je na tablicah priljubljen že vse od nastanka tablice iPad. Mobilnost, združena z večjim tabličnim zaslonom, se kar sama ponuja sistemskim upraviteljem in znalcem, ki radi pomagajo sorodnikom ali sosedom. Prav tako pride včasih vsakomur prav možnost, da s poti dosega domače podatke in druge datoteke, ki ždijo v računalniku kilometre proč. TeamViewer for Remote Control je brezplačna aplikacija, prilagojena dotiku, in obenem prava izbira za tako preprosto kot naprednejše delo na daljavo z računalnikom, ki ga poganja operacijski sistem Windows ali OS X.

Resnejše delo z dokumenti PDF skoraj povsod zahteva program podjetja Adobe Reader (brezplačno). Na srečo ga imamo tudi na napravah z operacijskim sistemom Android. Je brezplačen in ponuja odličen način shranjevanja in branja teh dokumentov. Odlikujejo ga zmožnosti približevanja in različni načini branja glede na trenutne svetlobne razmere, v katerih je bralec s tablico.

Pametne naprave so z nami povsod, zato jih s pridom izkoriščamo kot priročno beležnico. Tablice niso izjema. Večkrat nagrajena aplikacija Simplenote (brezplačno) ponuja preprost način zapisovanja opomb, seznamov, zamisli in še česa. Bliskovito hitra aplikacija vsebuje možnost brskanja po zapiskih, ki so v osnovi s priročnimi oznakami urejeni enostavno. Program navdušuje predvsem s sinhronizacijo med različnimi platformami, tako da lahko kratek zapisek ustvarimo na Applovi tablici iPad in ga kasneje uredimo v spletnem brskalniku ali na napravi z operacijskim sistemom Android.

Velika posebnost operacijskega sistema Android so zaganjalniki, programi, ki popolnoma predrugačijo uporabniški vmesnik in delo s sistemom. Lahko bi rekli, da z njimi dobimo nov telefon ali tablico. Chameleon Launcher (3 EUR) je zaganjalnik, ki obljublja, da bo predrugačil delo z operacijskim sistemom Android. Prinaša uniformne lebdeče pripomočke, ki dajejo z njimi opremljenemu zaslonu svež in moderen videz. Med njimi najdemo orodja za družabno omrežje Facebook, Google+, elektronsko pošto Gmail, izmenjavo fotografij Instagram, Twitter, YouTube, koledar, pregled novic RSS, uro in vreme. Z možnostjo Make a Widget lahko ob pomoči priložene dokumentacije kameleonskega pomočnika ustvarimo tudi sami. Ime je Kameleon dobil po zmožnosti odzivanja na uporabniško določena pravila. Videz in funkcionalnost se mu samodejno spremenita, brž ko se povežemo z določenim brezžičnim omrežjem, se približamo navedenim koordinatam GPS ali ko ura odbije vnaprej predviden delovni čas. Pogoje (WiFi, GPS, čas) lahko po želji kombiniramo. Tako Kameleon na primer prepričamo, da spremeni obnašanje, ko smo ob določenem času na predvidenem mestu. Žal je inovativni zaganjalnik precej požrešen, zato ga priporočamo predvsem lastnikom tablic, ki jim ne manjka pomnilnika RAM in procesorskih mišic.

Po nakupu tablice z operacijskim sistemom Android je prvi priporočljiv nakup aplikacija Tablified Tablet Market. Že brezplačna različica nam dostojno pomaga pri izbiri blaga na tržnici Play, plačljiva (3 EUR) brez oglasov pa loči med zastonjskimi in plačljivimi izdelki, omogoča shranjevanje morebitnih nakupov, hiter dostop do Googlove trgovine ter dodatne zmožnosti sortiranja in prikaza zadetkov. Tablified Tablet Market nam namesto Googla med raznovrstno robo poišče programe, ki so pisani z večjimi zasloni v mislih. Zadnja posodobitev spominja na uradno tržnico spletnega velikana, zato je po njej še udobneje iskati. Ker gre za največjo in najlepše urejeno zbirko tabličnih aplikacij, je (vsaj) preizkus aplikacije Tablified nuja.

Ustvarjalnost

Živ dokaz, da tablice niso zgolj naprave za uživanje najrazličnejših vsebin, je Autodeskov program SketchBook Express (brezplačno). Digitalno skiciranje ponuja profesionalna orodja in pošastno povečavo, ki omogoča dodajanje najmanjših podrobnosti. Osnovnega nabora pripomočkov ni mogoče razširiti. Ko naletimo na oviro, oziroma prerastemo brezplačno različico programa, posežemo po profesionalni različici SketchBook Pro (4 EUR).

Če smo ljubitelj/ljubiteljica fotografiranja in potrebujemo navdih za ustvarjalne slike, je program Snapseed (brezplačno) prava stvar za nas. Aplikacija je plod razvijalcev Nik Software, ki od leta 2012 delujejo pod okriljem Googla. Snapseed je nadvse enostavno uporabljati, a kljub temu ponuja orodja, ki so na profesionalni ravni oblikovanja fotografij. Fotografije lahko začinimo s posebnimi učinki, znotraj katerih z enostavno gesto prsta navzgor in navzdol izbiramo med lastnostmi fotografije, s potegom levo in desno pa določamo jakost izbranega. Poleg naštetega program ponuja podrobno povečavo za popravljanje najmanjših podrobnosti slike. Popolnoma nova slika je lahko videti, kot bi jo posneli s starošolsko kamero. Program se pridno razvija in pridobiva venomer nove zmožnosti (HDR in podobno), zato ga velja uvrstiti med aplikacije s samodejnim posodabljanjem.

Učenje

Aplikacij za učenje je na Androidu precej, a najprej je treba poskrbeti za staromodno metodo. Vsem dijakom, študentom ali drugim obiskovalcem najrazličnejših predavanj bo tablica odličen nadomestek za zastarelo pisalo s papirjem. (Skoraj) neomejeni prostor, oblačno shranjevanje in dostop od vsepovsod bodo učenje neizmerno olajšali, namenske aplikacije pa ga bodo še nadgradile. Enako bogatenje učne izkušnje predstavljajo s pisalom opremljene tablice. Radi jih imamo predvsem uporabniki z žilico za ustvarjanje. Z njimi rišemo, pišemo in se igramo. Za pisanje je pisalo Slovencem pogojno uporabno, saj ima prepoznava pisave praviloma težave z našo materinščino. Kljub temu je kombinacija tablice, ustreznega pisala in aplikacije po nekaterih scenarijih nenadkriljiva. Program LectureNotes (3 EUR) uporabniku omogoča ustvarjanje nepregledne količine zapiskov na enostaven, vsem znan način. Neskončen papir različnih velikosti in oblik olajša obiskovanje predavanj, predstavitev, sestankov in še česa. Zapiski so urejeni v lične zvezke, ob pisanju pa nam pomaga hkraten pogled več strani, ki omogoča hiter vpogled v že zapisano vsebino. Ob pisanju s pisalom pridejo prav naprednejše zmožnosti, med katerimi velja izpostaviti ignoriranje na zaslon naslonjene roke, brisanje s prsti in pomoč pri risanju najrazličnejših oblik. Vse našteto je le vrh ledene gore, saj zna LectureNotes posneti tudi zvok, izvoziti zapisano v PDF ali oblak (Evernote) in varovati ustvarjene zapiske.

Ker je do tablic prijazne programe na Googlovi tržnici Play težko izluščiti iz bogate ponudbe, jih namesto nas poišče program Tablified Market.

Ker je do tablic prijazne programe na Googlovi tržnici Play težko izluščiti iz bogate ponudbe, jih namesto nas poišče program Tablified Market.

Če nas omejen izbor brezplačne digitalne skicirke Sketcbook Express zavira pri ustvarjanju naslednje umetnine, posežemo po plačljivi različici programa SketchBook Pro.

Če nas omejen izbor brezplačne digitalne skicirke Sketcbook Express zavira pri ustvarjanju naslednje umetnine, posežemo po plačljivi različici programa SketchBook Pro.

Priljubljeni Snapseed je na voljo tudi za tablice z operacijskim sistemom Android.

Priljubljeni Snapseed je na voljo tudi za tablice z operacijskim sistemom Android.

Zabava

Poleg aplikacij za delo je najbolj raznovrstna ponudba tržnice Play na oddelku za zabavo. Na digitalnih stojnicah resnično najdemo vse mogoče, aplikacije po meri posameznika in programe za vsak okus. Ker je šport mnogim zabaven, smo se najprej podali v preznojene vode. Imeti osebnega trenerja, že dolgo ni več modna muha. Obiski fitnesa nam vzamejo kar nekaj časa in so, po pravici rečeno, že malce dolgočasni, najem osebnega trenerja pa nas lahko stane pravo bogastvo. Z aplikacijo Workout Trainer (brezplačno) si učinek fitnesa ustvarimo kar doma. Na začetku programa si določimo cilj, ki ga želimo doseči. Izmed osmih naštetih možnosti izberemo dve. Lahko se odločamo med izgubo kilogramov, utrjevanjem mišic, dvigom kondicije in podobnim. Intenzivnost vadbe določimo glede na naše trenutno stanje.

V naslednjem koraku izberemo, kolikokrat na teden se želimo potiti, in nekaj vadb, ki so nam ljube, za boljšo prilagoditev treninga osebnega trenerja oz. trenerke, ki si ga/jo izberemo. Vse vaje so podprte z zvočnimi navodili in posnetki, ki pojasnjujejo vsako potezo posebej. Po želji si zavrtimo svojo glasbo. Med vajami, ki so na voljo, si izberemo eno, ki jo želimo trenutni dan izvajati. Čim več jih izvedemo, tem več kalorij pokurimo. Pomembno je, da izpolnimo tedensko normo, ki smo si jo določili na začetku. Ko končamo vadbo, si jo po vzoru samodejnega zapisovanja trenerja zapišemo v androidni koledarček, brskamo po forumih in si delimo izkušnje z drugimi. Dnevniku vadbe na zahtevo dodamo fotografijo. Po vsaki opravljeni vaji pridobimo določeno število točk, po katerih nas sodi trener, oziroma s katerimi se lahko primerjamo s prijatelji.

Poslušanje glasbe je drugo opravilo, ki zabava večino. SoundHound (brezplačno ali 5 EUR) je naprednejša različica programa Shazam in nam rabi kot pripomoček za prepoznavanje glasbe. Je edina aplikacija, ki melodijo prepozna samo po mrmranju v manj kot trideset sekundah. Ponuja možnosti za poslušanje glasbe po YouTubu, poslušanje na aplikaciji Rdio in navsezadnje tudi vpogled v termine bližnjih koncertov priljubljenega izvajalca/ke. Zgodovino iskanja nam zapisuje v oblak, ki ga lahko sinhroniziramo z drugimi napravami. Seveda si je v ta namen treba ustvariti račun. Odlična možnost, ki jo SoundHound ponuja, je tudi LiveLyrics. Ko jo vklopimo, se besedilo pesmi premika obenem z glasbo. SoundHound je odličen način raziskovanja najbolj priljubljene, najnovejše, najbolj poslušane glasbe ali samo določene pesmi, ki si jo zaželimo v trenutku razpoloženja.

Popotovanja so na vrhu seznama želja slehernega prebivalca zemeljske oble. Ob vandranju po svetu nam je tablica v veliko pomoč. Mobilna aplikacija spletne storitve Hipmunk (Hotels & Flights – brezplačno) za iskanje poceni nastanitev in letalskih prevozov se od sorodnih pripomočkov razlikuje predvsem po načinu prikaza zadetkov. Zbiralnik najrazličnejših ponudb z vsega sveta nam ponudbo na iskani destinaciji prikaže na lepi časovnici ali ob pomoči priročnega zemljevida. Iskanje leta je preprosto, zapolniti je treba le vnosna polja za lokacijo potovanja (začetna in končna destinacija), datume poleta ali poletov, če gre za povratno zadevo, število potnikov in kategorijo prevoza. V uporabniškem vmesniku se bo znašel vsakdo, saj je do pičice enak številnim spletnim storitvam, ki ponujajo podobne storitve. Po potrditvi vnesenih argumentov Hipmunk pobrska po bogati zbirki informacij in nam postreže z zadetki, ki jih prikaže v obliki privlačnega grafa s časovno (X) in cenovno (Y) osjo. Rezultati so obarvani glede na različne prevoznike, tako da se med zadetki zlahka znajdemo. Po želji jih uredimo glede na ceno, po prihodu, odhodu ali glede na intenzivnost agonije, ki nas čaka ob izbranem letu. Slednji kriterij je zanimiv, saj hkrati upošteva ceno, čas in prestope ter prikazane letalske prevoze razvrsti izračunanemu primerno.

Drugi del aplikacije Hipmunk popotnikom pomaga pri izbiri nastanitve. Iskalnik je izveden podobno, najdeni rezultati pa so prikazani tako s seznamom kot s pomočjo zemljevida iskane destinacije. Tudi pri najdenih hotelih lahko rezultate iskanja uredimo po različnih merilih, med njimi je posebnost ekstaza, ki zadetke razvrsti po ceni, udobju in oceni priljubljenega spletišča TripAdvisor. Dodatno si zemljevid obogatimo z vročimi točkami, to nam pomaga pri odločitvi z informacijo o bližnjih turističnih znamenitostih, restavracijah, nakupovalnih središčih, nočnem življenju in podobnem. Brezplačni potovalni iskalnik je odličen, edini resnejši očitek je ta, da ni združenih paketov, kjer bi nam Hipmunk lahko poiskal ugodnejše možnosti tako leta kot nastanitve, a te kombinacije zaradi naravnanosti uporabniškega vmesnika aplikacija žal spregleda. Morda bo drugače ob prihajajočih posodobitvah, ki jih razvijalci redno dostavljajo.

Osebni trener WorkoutTrainer naj postane vsakdan sleherniku, ki mu na dnevnem redu zmanjkuje časa zase.

Osebni trener WorkoutTrainer naj postane vsakdan sleherniku, ki mu na dnevnem redu zmanjkuje časa zase.

Odličen prikaz najdenih zadetkov postavi aplikacijo Hipmunk na čelo programov za popotnike.

Odličen prikaz najdenih zadetkov postavi aplikacijo Hipmunk na čelo programov za popotnike.

Zgolj za iskanje letov so na voljo tudi specifične aplikacije. FlightBoard (3 EUR) je do tablic prijazna aplikacija, ki prihode in odhode letal prikaže na način, ki je znan vsakemu letalskemu popotniku, v obliki letališke table z leti. Podatki z več kot 4000 letališč po svetu se osvežujejo vsakih pet minut. Precej visoko ceno opravičujejo priboljški, med katerimi ne manjkajo namensko (živo) ozadje, ki je uporabniku na voljo tudi ob neodprti aplikaciji, lažje preklapljanje med prihodi in odhodi, deljenje najdenih letov po elektronski pošti ali ob pomoči družabnih omrežij, povezava s sledilnim programom FlightTrack ter zmogljivejši iskalnik, ki nam pomaga zožiti ponujeni izbor. Ker FlightBoard izbira med 1400 letalskimi družbami, se zna slednji večkratno odkupiti za zapravljeni denar.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji