Objavljeno: 12.6.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2018

Obvezna oprema kriptotrgovca

V svetu kriptovalut najprej opravimo svoj prvi nakup, nato se preizkusimo v vlogi dnevnega trgovca, zatem prislužene denarce potrošimo v prihodnosti, v trgovinah, ki sprejemajo sodobno plačilno sredstvo. Po začetnem navdušenju si želimo še več. Zavemo se, da je sleherno opravilo s pravimi orodji lažje, tudi kriptotrgovec ima predpisano obvezno opremo.

Kriptovalute so edinstvena priložnost za vsakogar, saj imajo v primerjavi z običajnimi denarnimi enotami kup prednosti, predvsem svobodo, ki omogoča prejemanje in pošiljanje denarja vselej in povsod po svetu. Lastniki kriptovalut smo brez skrbi v zvezi s prehajanjem denarja med državami, ne oziramo se na delovni čas bank, praznike in druge omejitve, ki sicer vplivajo na izvedbo transakcij. Ker ni osrednjega upravitelja enote, imamo nadzor nad samim denarjem. Kriptovalute so načeloma varna denarna enota, pri kateri prodajalci brez soglasja in vednosti plačnika ne morejo zaračunavati provizij, plačila pa se izvedejo brez pripetih osebnih podatkov. Digitalno informacijo je preprosto kopirati in šifrirati in tako poskrbeti za dodatno varnost težko prisluženega denarja. Ker izvedenih transakcij ni mogoče preklicati, so prodajalci manj izpostavljeni prevaram. Zaradi uporabe javnega dnevnika oziroma tako imenovanega veriženja blokov je goljufija praktično nemogoča, zato omogoča prodajalcem poslovanje tudi na področjih z visoko stopnjo kriminala. Denar imajo prodajalci takoj na računu, torej je posel, poravnan s kriptovalutami, praviloma hitreje opravljen. Poslovanje s kriptovalutami je transparentno, transakcije so vidne vsakomur, osebni podatki pa skriti. Dostopno preverjanje transakcij in sama narava denarne enote onemogočata manipuliranje posameznikov, skupin ali držav. Kriptovalute so varčne denarne enote s praviloma nizkimi provizijami, ki so ugodnejše kot pri plačevanju s kreditnimi karticami ali celo s spletno storitvijo PayPal.

Vse našteto dokazuje, da je pred kriptovalutami svetla prihodnost. Vsi, ki se tega zavedamo, smo že zdavnaj kupili svoj prvi bitcoin (ali njegov delček). Pred padcem na začetku letošnjega leta so bile kriptovalute tako vroče, da so jih kupovali prav vsi, računalnikarji, frizerke, domači mesar in tehnično nepodkovana sestrična, navsezadnje jih prodajajo celo največji slovenski servisi z gorivom. Kljub padcu, ki se je v preteklosti že večkrat zgodil in ga je medtem že konec, trend ne pojenja. Če smo mrk preživeli tudi sami, smo bržčas pripravljeni na trgovanje naslednje stopnje. Večino transakcij smo v preteklosti opravili s spletnimi menjalnicami, kjer smo le stežka sledili svojemu napredku. Tako zeleni (dobičkonosni) kot rdeči dnevi z izgubami so prihajali neodvisno od naše volje in ravnanja. Hitro se nas je polastila težnja po znanju in opremljenosti, da bi v svetu kriptovalut naredili več.

Osnovna orodja

Coinvision nas s priljubljenimi programi za neposredno sporočanje obvešča o trendih v svetu kriptovalut.

Naprednejše trgovanje s kriptovalutami zahteva veliko znanja. Najprej se opremimo z informacijami o posameznem digitalnem kovancu, nato se naučimo rabe spletnih menjalnic, dela z najrazličnejšimi denarnicami, osnov tehnične analize, psihologije, spremljanja novic in podobnega, šele nato se opremimo z ustreznimi orodji in se podamo v boj. Med štiri najosnovnejša orodja spada storitev Coinvision, ki nas s pomočjo programov za neposredno sporočanje (Facebook Messenger, Telegram) obvešča o trendih v svetu kriptovalut. Ker je tržni delež pri trgovanju z digitalnimi kovanci pomembnejši od njegove vrednosti, je med zaznamki izbranega spletnega brskalnika nujno imeti spletišče CoinMarketCap, ki nas razvaja z zaupanja vrednimi informacijami o trenutnem dogajanju na trgu, v posameznih menjalnicah in z bogato zgodovino, iz katere se lahko marsikaj naučimo.

Preračunavanje vrednosti kriptovalut v običajne denarne enote olajša spletna storitev Preev.

Pri trgovanju večkrat želimo hitro informacijo o vrednosti posamezne kriptovalute. Ker večina menjalnic uporablja konverzijo v bitcoin, so podatki dokaj skriti. Informativno menjavo nam omogoči spletno orodje Preev.com, ki bitcoine nemudoma pretvori v priznane svetovne denarne enote. Vrednost katerekoli kriptovalute lahko tako s posredovanjem spletišča Preev preračunamo celo v hrvaške kune. Digitalne kovance shranimo v virtualno denarnico, ki je lahko v spletu, v izbrani menjalnici, računalniku, telefonu, na papirju ali v namenski napravi. Priporočljiva je uporaba slednjih, saj zagotavljajo največjo varnost težko prigarane naložbe. Strojne denarnice so večinoma majhne naprave, največkrat v obliki ključkov USB, ki delujejo kot denarnice, v katere shranimo svoje digitalne valute. Za razliko od programskih denarnic imamo strojne denarnice fizično ločene od računalnikov in drugih naprav, povezanih z internetom, s čimer so praviloma imune za krajo s strani virusov. Med strojnimi denarnicami je najbolj priljubljen preprost in cenovno ugoden Ledger Nano S, ki poleg bitcoina z veseljem shrani tudi nekaj alternativnih kriptovalut.

Novice

Novice iz sveta kriptovalut so med pomembnejšimi dejavniki pri sprejemanju odločitev o naložbah vanje, zato vodilna spletna stran z njimi ponuja možnost naročanja na redno dozo informacij, ki jih dostavi neposredno v elektronski poštni predal uporabnika.

Informacija je v svetu kriptovalut najdragocenejše orodje, zato je pomembno, da pazljivo izberemo zanesljiv vir vedno svežih novic. Prava izbira nas popelje na polovico poti do uspeha, saj nam pomaga izbrati pravi digitalni kovanec v najprimernejšem trenutku. Poleg že omenjenega spletišča CoinMarketCap velja izpostaviti še zbiralnike novic CoinDesk, CryptoCoinNews in CoinTelegraph. Vsi omenjeni ponudniki doslej niso objavili zavajajoče vesti in se ponašajo z zanesljivostjo in hitrostjo objavljenega materiala. Če se prijavimo na njihov seznam, nam novice dostavijo celo neposredno v elektronski poštni predal.

Spletišče Deadcoins.com nas obvešča o kriptovalutah, ki jih ni več, in o digitalnih kovancih, ki jih je najbolje preskočiti.

Kup informacij nam podajo razne spletne skupnosti, od katerih velja omeniti predvsem skupine na spletiščih Slack in Discord, ki imata temu namenjene pogovorne sobe, v katerih se zbirajo razvijalci in ljudje, ki so jim blizu, ter nam tako ponudita novice iz prve roke. Na koncu velja preveriti tudi spletišče z novicami o prevarah in propadlih kovancih, da se ne bi prenaglili, ko nas navduši kateri od manj znanih kriptožetonov. Deadcoins.com je zbirališče vseh kriptovalut, ki jih toplo odsvetujemo.

Tehnična analiza

Najpreprostejši grafični prikaz gibanja vrednosti posamezne kriptovalute, ki daje zgolj prečiščeno informacijo o določenem digitalnem kovancu, je črtni ali linijski graf.

Pri raziskovanju priložnosti kriptovalut poznamo osnovno in tehnično analizo, pri čemer pod prvo spada ocenjevanje vrednosti in usmeritve posameznega digitalnega kovanca in njegovih stvariteljev, druga pa predvideva gibanje vrednosti kriptovalute na podlagi tržnega deleža in cene v preteklosti. Tehnična analiza je v osnovi metodologija ocenjevanja naložb, pri kateri je glavna spremenljivka v izračunu statistična analiza dogajanja na trgu. S pomočjo grafov vrednostnega gibanja in drugih kazalcev skuša identificirati vzorce, ki bodo osnova nadaljnjih vlaganj. Čeprav se ukvarja z napovedovanjem prihodnosti, se vrti večinoma okoli trgovanja in informacij iz preteklosti. Temelji na treh načelih: prvo predvideva, da so vsi dejavniki upoštevani v tržnih cenah, drugo, da se cene gibljejo predvidljivo, in tretje, ki pravi, da se zgodovina ponavlja.

Najpogosteje se v svetu kriptovalut uporablja graf s svečniki, ki poudarja predvsem razmerje med začetno in končno ceno v določenem časovnem obdobju in tako razkriva trend gibanja vrednosti izbranega digitalnega kovanca.

Tehnična analiza je sestavljena iz treh vrst orodij in tehnik, risanja linij, ki odkrivajo točke, kjer cena poskoči ali pade, odkrivanja vzorcev, ki razkrivajo prihodnje gibanje cene, ter določanja kazalnikov, s katerimi odkrivamo nakupne in prodajne signale. Grafi tehnične analize so različni. Najpreprostejši grafični prikaz gibanja vrednosti posamezne kriptovalute je črtni ali linijski graf, ki daje le prečiščeno informacijo o določenem digitalnem kovancu, saj ne vsebuje najnižjih in najvišjih cen. Je zelo pregleden grafični instrument, primeren za iskanje vzorcev v daljših časovnih obdobjih. V svetu kriptovalut se največkrat uporablja graf s svečniki, ki poudarja predvsem razmerje med začetno in končno ceno v določenem časovnem obdobju. Vsako obdobje ponazarja svečnik, sestavljen iz telesa in dveh senc. Telo svečnika je navpična razdalja med začetno in končno ceno, senci pa potekata od najnižje do najvišje cene, če sta ti zunaj območja med začetno in končno ceno. Če je končna cena višja od začetne, je telo svečnika zeleno, če je nižja od nje, je telo svečnika rdeče. Barva in oblika svečnika vizualno ponazarjata, ali na trgu zmagujejo medvedi ali biki oziroma prodajalci ali kupci.

Pri analizi grafa so najpomembnejši kanali, skoraj vsak vzorec je od daleč kanal. Kanali so treh vrst: vzpenjajoči, padajoči in stranski. Kanal nam vedno v grobem nakaže smer gibanja vrednosti posamezne kriptovalute. Ko digitalni kovanec nekaj mesecev nezadržno pada in mu vrednost iznenada poskoči, budno spremljamo nadaljnje dogajanje. Če je sprememba trajna, bo graf kmalu izrisal kanal, ki se vzpenja. Enako velja v obratnem primeru, poanta je, da ne smemo reagirati na majhne in pogosto zavajajoče spremembe. Najzahtevejšni za branje in nevarni za sledenje so stranski kanali, ki se gibajo po ravni črti. Dnevni trgovci jih imajo radi, saj jim z manjšimi odstopanji, ki se vedno vrnejo v začrtane tirnice, omogočajo precejšno možnost za zaslužek.

Mišljenje, da je tehnična analiza vsemogočno orodje, ki se nikoli ne zmoti, je napačno. Magičnega algoritma, ki bi nam natančno napovedal dogajanje v prihodnosti, žal ni. Tehnična analiza je zgolj skupek orodij in tehnik, katerih vrednost je odvisna od posameznika, ki jih uporablja. Tehnične analize se lotimo z nižjimi pričakovanji, postregla nam bo z načelno usmeritvijo posamezne kriptovalute, pri kateri so določena tako manjša kot večja odstopanja del vsakdana. Druga velika napaka, ki se nam pri študiranju tehnične analize pogosto pripeti, je pretirano zapletanje v podrobnosti. Preveč naučenih vzorcev rado povzroči, da vidimo sledi nekaterih na slehernem grafu, ki nam pride pred oči. Večina jih je brezpredmetnih, s slabim odstotkom uspeha. Prav je, da se naučimo osnovnih in se jih držimo kot pijanec plota. Dolgoročni vzorci imajo prednost pred kratkoročnimi, saj so prvi lahko zgolj privid, drugi, ki se razvlečejo čez tedne ali celo mesece, pa učinkovitejši in tako prinašajo prihodek. Znanje je nujno prenesti v prakso, samo branje ne bo prineslo uspeha, treba je veliko vaje. Čm več digitalnih kovancev analiziramo, tem natančnejša bo naslednja tehnična analiza, ki se je bomo lotili. Želja po obvladovanju je nujna, tehnična analiza ni sposobnost, ki bi jo osvojili v minuti. Pri učenju nam lahko veliko pomaga širša spletna skupnost. Če bomo osvojeno znanje delili, bomo tudi sami deležni dobronamernih nasvetov. Več glav več ve, zato se vzpona na strmo pobočje nikoli ne lotevamo popolnoma sami.

Spletišče NodeInvestor je zbirka novic, grafov in komentarjev znalcev, s katerimi se bomo lažje odločili, v kateri digitalni kovanec je najpametnejše vložiti denar.

Če se tehnične analize ne želimo lotevati sami, je v spletu veliko ljudi, ki so nam pripravljeni pomagati. Spletišče Nodeinvestor.com je na primer privlačna zbirka novic, grafov in komentarjev znalcev, ob katerih se bomo lažje odločili, v kateri digitalni kovanec je pametno vložiti težko privarčevane prihranke. Na spletišču je precej ljudi, ki so pripravljeni odgovoriti na zastavljeno vprašanje ali napisati obrazložitev posamezne tehnične analize. Nodeinvestor je odlična spletna stran za začetnike, željne učenja, a je omejena zgolj na nekaj najbolj priljubljenih kriptovalut ta hip in žal neuporabna za raziskovanje manj znanih altcoinov.

Pripomočki pri trgovanju

CoinStats (in Blackfolio) je program, ki pomaga slediti našim naložbam tako, da sproti preračunava in grafično prikaže doseženi dobiček ali izgubo za vsako transakcijo posebej ali skupaj.

Spočetka se največ ukvarjamo z orodji, ki nas pripeljejo do odločitve o kriptovalutah, v katere je pametno vlagati. Zadovoljimo se s pripomočki za trgovanje, ki jih ponuja izbrana spletna menjalnica. Kasneje nabor pomagal razširimo z mobilno aplikacijo Blackfolio, ki je na voljo za telefone z operacijskima sistemoma Android in iOS. Blackfolio nam pomaga slediti naložbam. Na zaslon telefona nam pripne pregled izbranih kriptovalut, njihovih vrednosti, zaslužkov, izgub in še kaj bi se našlo. Po želji si nastavimo opozorila, ki se prožijo, ko določen kriptokovanec doseže vnaprej zahtevano vrednost. Mobilna aplikacije je zelo prilagodljiva in si jo zlahka prikrojimo po lastni meri. Edino, kar manjka, je povezava z izbrano spletno menjalnico. Ob odsotnosti branja ključev API nam ne preostane drugega, kot da podatke vnesemo ročno. Verjemite, splačalo se bo! Podobno funkcionalnost omogočajo tudi druge take mobilne aplikacije, na primer program CoinStats. Nadaljujemo s profesionalnim orodjem za kriptotrgovce, spletiščem Coinigy, ki bo sčasoma postalo središče vseh naših aktivnosti v zvezi s kriptovalutami. Coinigy poveže vse spletne menjalnice in uporabniške račune v eno samo platformo, ki jo je lažje obvladovati. Pospremi jih s potrebnimi pripomočki, grafi in kazalniki, ki jih s pridom uporabimo pri trgovanju. Storitev je praktično brez konkurence in za petnajst evrov na mesec ponuja mokre sanje slehernega kriptotrgovca na svetu.

Trgovanje z roboti

Na svetu je le malo ljudi, ki imajo čas, da vse dni ne počnejo drugega, kot zrejo v zaslon in analizirajo izrisane grafe. Večina kriptotrgovcev je navadnih smrtnikov, ki vsak dan hodijo v službo, kriptovalute pa so jim zgolj postranski zaslužek in konjiček. Priljubljenost botov, ki trgujejo s kriptovalutami samostojno, je zato logična. Bot je izraz, ki ima v računalniškem svetu več pomenov. V preteklosti smo »bot« pojmovali predvsem kot program avtomatizacije, ki samodejno brska po internetnih naslovih in indeksira javno dostopne vsebine. Najbolj znan zgled takih botov so tako imenovani spletni pajki, ki so eden od temeljev spletnih iskalnikov. Bot po drugi strani pomeni tudi računalnik, ki je okužen z zlonamerno kodo in ga nadzorujejo hekerji z neke osrednje lokacije. Praviloma pri napadih, kot je DDoS. Take računalnike imenujejo tudi zombiji. V zadnjem času je »bot« najpogosteje programski robot, ki posreduje med uporabnikom in nekim drugim programom ali programi. Bot deluje v imenu drugega, z njegovimi pooblastili in s točno določeno nalogo.

Roboti, ki nam pomagajo pri prekupčevanju s kriptovalutami, so računalniški programi, ki na podlagi razpoložljivih informacij ugotavljajo trend gibanja vrednosti digitalnih kovancev in samodejno izvajajo ustrezne transakcije. Podobni programi so za trgovanje z delnicami že dlje časa na voljo premožnejšim borznim posrednikom, navadni smrtniki pa smo se z njimi prvič srečali pri mešetarjenju z (običajnimi) denarnimi enotami. Ko so se na sceni znašle kriptovalute, so jim hitro sledili programski roboti. Na trgu algoritmov za trgovanje s kriptovalutami je bogata izbira, roboti so tako plačljivi kot brezplačni. Razlikujejo se predvsem po kakovosti, uporabnosti in seveda dobičkonosnosti. Pri izbiranju pravega velja biti previden, saj na nas prežijo številne nevarnosti.

Pri trgovanju kriptovalut z roboti zaupamo denar tretji osebi. Ker so programski kriptoroboti z nami šele nekaj let, obenem pa je trg zelo mlad, je tveganje velikansko. Program je lahko površno napisan in zaradi slabega delovanja izgubimo veliko denarja. Za določeno programsko kodo, ki na videz pomaga, se morebiti skriva skrbno načrtovana in zvita prevara. Preden programskemu robotu zaupamo denar, preverimo njegov sloves. Če je v preteklosti velikokrat zatajil ali ni prinašal dobička, bo v spletu veliko negativnih komentarjev. Izberemo robota, ki si ga lahko privoščimo in je prepričal tudi druge.

Programske robote razvijalci oglašujejo kot orodje, ki zagotovo prinaša pasiven dohodek. S temi besedami nam slikajo prizor, ko sami normalno hodimo v službo in živimo običajno življenje, robot pa skrbi za lep postranski zaslužek. Njihove besede, kot vse reklame, ne držijo v celoti. Razvijalci, ki obljubljajo bogatenje med spanjem, imajo nekaj za bregom. Njihovi programski roboti se ponavadi izkažejo za dobro premišljene pasti. Boljši taki programski izdelki od nas zahtevajo vnos določenih parametrov, s katerimi nato samodejno trgujejo s kriptovalutami. Če želimo poslovati z dobičkom, moramo posredovane parametre nenehno nadzirati, testirati in spreminjati. S pravo strategijo in rednimi posodobitvami nastavitev se programski roboti za trgovanje s kriptovalutami prelevijo v zmogljivo orodje, ki nam pomaga pri pomembnih odločitvah in prinaša lepe denarce. Nikoli jih ne smemo jemati za samoumevne, saj zahtevajo nenehno pozornost. Vedno jim zaupamo manjše vsote denarja, saj je tveganje pri trgovanju z njimi večje, kot če kupujemo in prodajamo kriptovalute sami.

Programski algoritmi, ki trgujejo namesto nas

Programski algoritmi, ki trgujejo namesto nas, imajo precej prednosti, a tudi nekaj slabosti. Osrednja je nezmožnost vključevanja novic v izračun verjetnosti izločenega gibanja izbrane kriptovalute, programerji pač ne morejo predvideti dogajanja vnaprej. Analiza bota je tako okrnjena, kar posamezni programski izdelek kompenzira z umetno pametjo, ki je sposobna hitrejših reakcij in bistrejšega (računalniškega) vida pri razčlenjevanju informacij z grafičnih prikazov gibanja kriptovalut. Programske robote za trgovanje s kriptovalutami lahko naprednejši uporabniki prilagodijo lastni želji po tveganju. Ker večina botov analizo prične pri računanju premikajočega povprečja in s podatki iz preteklosti, nas znajo opozoriti, če so apetiti preveliki.

Ponudba programskih robotov za trgovanje s kriptovalutami je velika, zato je težko najti poceni, učinkovito in zaupanja vredno storitev. Med izbiro je Gekko, odprtokodni programski robot za trgovanje s kriptovalutami, ki uporabnikom omogoča izvajanje osnovnih prodajnih in nakupnih strategij. Robot zbira podatke o vrednosti posameznih kriptovalut, njihovem gibanju, samodejno izvaja transakcije in s pomočjo bogate zgodovine testira uspešnost zastavljene strategije. V primerjavi s tekmeci je omejen, a je logičen korak za začetnike v svetu kriptovalut, saj jim omogoča varno piljenje različnih trgovalnih načrtov.

Cryptohopper je oblačno programsko orodje, ko nas ni, računalnik pa je na zasluženem počitku.

Če želimo, da se naše trgovanje s kriptovalutami ob izklopu računalnika ne prekine, uporabimo programskega robota Cryptohopper, ki trgovanje izvaja štiriindvajset ur na dan. Izkušeni kriptotrgovci lahko z oblačno storitvijo Cryptohopper uberejo ročni pristop in si nastavijo samodejno trgovanje po svoje, začetniki se poslužimo sistema z brezplačnimi in plačljivimi signali zunanjih strokovnjakov, ki začetnikom omogočajo trgovanje brez kakršnegakoli posredovanja. Med zmožnostmi ne manjka testiranje različnih strategij z informacijami iz preteklosti, omejevanje izgub in podpora številnim menjalnicam hkrati. Prvi mesec trgovanja s programskim robotom Cryptohopper je brezplačen, nato so nam na voljo različno ovrednoteni paketi (od petnajst evrov naprej).

Podobna je oblačna platforma Cryptotrader, ki gosti programske robote uporabnikov. Omogoča poslovanje z različnimi menjalnicami in testiranje uspešnosti zastavljene strategije pred resničnim trgovanjem. Gosti tudi tržnico s strategijami, kjer najuspešnejši trgovci prodajajo lastno znanje. Cryptotrader je plačljiva storitev, na katero se naročimo z bitcoini. Mesečna naročnina se prične pri 0,017 bitcoina. Za konec omenimo še najbolj priljubljenega programskega robota za trgovanje s kriptovalutami, ki omogoča naprednejše prepoznavanje signalov na osnovi analize grafov. Haasbot podpira vse najbolj priljubljene menjalnice s kriptovalutami in prilagodljive pogoje, pod katerimi se bodo izvajale samodejne kupčije. Haasbot je pričakovano plačljiv in hkrati zelo drag (od 0,035 bitcoina za tri mesece), zato ga priporočamo predvsem zahtevnejšim kriptotrgovcem.

Primer trgovanja z robotom

Programskega robota za trgovanje s kriptovalutami z izbrano menjalnico (Binance) povežemo s pomočjo ustreznih ključev API.

Preizkusili smo trgovanje z oblačnim programskim robotom Cryptohopper, ki ponuja brezplačno preizkusno obdobje enega meseca. Najprej smo se na storitev seveda morali prijaviti, nato (po želji) za večjo varnost omogočiti dvostopenjsko preverjanje pristnosti. Ker imajo programski roboti najraje menjalnice z bogatejšo ponudbo digitalnih kovancev, saj je na njih lažje zaslužiti, Cryptohopper ne podpira slovenskega Bitstampa. Posledično smo se obrnili na menjalnico Binance in tam ustvarili uporabniški račun.

Ključ API iz menjalnice Binance vpišemo v izbrano predlogo programskega robota Cryptohopper.

Da Binance povežemo s Cryptohopperjem in mu omogočimo trgovanje, moramo v menjalnici Binance najprej ustvariti ključ API. Ustrezno orodje najdemo pod nastavitvami uporabniškega računa, s klikom ikone uporabnika in izbiro ukaza Account. Pod razdelkom API uporabimo izbiro API Setting, nato vpišemo ime ključa in izvedemo ukaz Create New Key. Binance nam na uporabniški elektronski naslov pošlje zahtevo po potrditvi. Ko kliknemo povezavo v elektronskem sporočilu, nas pričaka ustvarjeni ključ, ki ga prepišemo v obrazec na spletišču robota Cryptohopper. Obrazec nas na izbrani predlogi (npr. Binance BTC Hopper) čaka pod zmožnostjo Your hoppers. Tam izberemo predlogo, gumb Load in pod Binance Api Key ter Binance API Secret vpišemo zahtevana znakovna niza. Na strani menjalnice je priporočljivo shraniti vsaj kodo Secret, saj jo bomo ob vnovični rabi ključa nujno potrebovali. Menjalnica Binance nam je zaradi varnosti ne prikaže nikoli več. Alternativna pot ob vnovični vzpostavitvi povezave je, da prejšnji ključ izbrišemo in ustvarimo novega.

Samodejno trgovanje robota nam pomagajo usmerjati brezplačni ali plačljivi signali s tržnice storitve Cryptohopper.

Povezano predlogo omogočimo z ukazom Hopper is enabled. Ustvarjeni programski robot sam od sebe ne počne ničesar, zato mu želje sporočimo v nastavitvah Config in pripomočki, ki nas čakajo na desni strani nadzorne plošče Dashboard. Začetnikom je priporočljiva raba tujih nasvetov, ki jih najdemo pod razdelkom Signals. Gre za pravo malo tržnico nakupnih in prodajnih strategij, ki so nam na voljo tako brezplačno kot za denar. Vsaka zbirka signalov se na kratko predstavi z usmeritvijo, podprtimi menjalnicami in seveda nedavno uspešnostjo. Če o posamezni želimo vedeti več, uporabimo gumb Read more. Odpre se nam stran s podrobnejšimi informacijami o posamezni zbirki strategij, skupaj z njenimi nedavnimi transakcijami in njihovo uspešnostjo. Izbrano zbirko z robotom povežemo tako, da se nanjo naročimo z gumbom Subscribe. Brezplačne zbirke bodo na voljo takoj, plačljive po prejetem plačilu. Plačevanje naročnin je največkrat omogočeno s spletno storitvijo PayPal.

Zbirko signalov, ki nam bo pomagala do samodejnega zaslužka, izberemo na podlagi dosedanjega uspeha.

Občutek ob prvi robotski transakciji je zanimiv, ne eni strani se čudimo tehnologiji, po drugi smo v skrbeh, kaj bo storila z našim denarjem. Ko dlje časa spremljamo ravnanje programskega algoritma, se iz vzorcev njegovega obnašanja veliko naučimo. Začetnik spozna, da ni dobro trgovati s celotnim razpoložljivim zneskom naenkrat, naprednejši uporabnik, kako zmanjševati povprečno vstopno točko. Vsem programski roboti pomagajo pri trgovanju s kriptovalutami in zagotavljajo, da so vedno prisotni in ne zamudijo akcije, četudi so fizično nezmožni sodelovati. Pomagajo nam iz trgovanja izločiti nepotrebna čustva in lajšajo stres vsakodnevnih kupčij. Čeprav so na prvi pogled najbolj privlačni začetnikom, ti niso njihova ciljna skupina, saj so prvi koraki posameznika v svetu kriptovalut navadno namenjeni zgolj nakupu digitalnega kovanca in povečevanju njegove vrednosti s čakanjem. Najbolj bodo prekupčevalskih botov veseli dnevni trgovci z nekaj znanja programske avtomatike. V njihovih rokah bo programsko vodeno trgovanje zares močno orožje za povečevanje premoženja. Drugim so namenjeni recepti, ki so jih spisale dobre duše ali zaslužka željni programerji, s pomočjo katerih bodo nekateri programski algoritmi

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji