Objavljeno: 14.6.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2016

Obvezna (brezplačna) oprema za Maca

Ob pogledu na lestvico brezplačnih programov prodajalne Mac App Store bi pomislili, da za ljubitelje jabolk ni nič dobrega zastonj. A na srečo se tudi v operacijskem sistemu OS X najdejo kakovostni izdelki, ki nas ne oberejo do kosti. Nekaj se jih skriva na manj opaznih stojnicah Applove tržnice, druge je treba poiskati v globinah spleta. Vsi v članku predstavljeni programi so brezplačni in polno delujoči. Nekaj jih sicer je treba plačati znotraj programa, a gre praviloma za naprednejše zmožnosti, ki jih pri običajni rabi ne potrebujemo.

Računalniki Mac, s prenosniki MacBook vred, slovijo po kakovostni izdelavi, zato ni redek primer, ko nam jabolčna naprava služi desetletje in več. Po daljši redni rabi se navadno najprej začnejo težave z baterijo. Problemi, ki nas doletijo, so skrajšan čas med polnjenji, napačen prikaz stanja baterije in naključno izklapljanje računalnika. MacBook delovanje baterije redno spremlja in izpiše njeno stanje, če kliknemo ustrezno ikono v zgornjem desnem kotu (poleg ure) s pritisnjeno tipko Alt. Statusi, ki se izpišejo, so lahko štirje, Normal, Replace Soon, Replace Now in Service Battery. Prvi (Normal) kaže na zdravo stanje baterije, pri drugem (Replace Soon) je možno prenosnik povsem spodobno uporabljati še naprej, tretje in četrto stanje (Replace Now, Service Battery) pa sta znak, da je baterija v zadnjih izdihljajih.

Informacija o stoodstotnem delovanju baterije sčasoma zavaja. Prave podatke nam razkrije brezplačni Battery Health.

Z več informacijami o bateriji nam postreže namenski pripomoček. Delovanje baterije v prenosniku MacBook je nujno treba spremljati, saj nam tehnični podatki, ki jih z nadzorom pridobimo, omogočajo odpravljanje težav in olajšajo menjavo. Med pomembnejšimi podatki sta zmogljivost baterije, ki jo merimo v mAh, ter število že opravljenih polnjenj. Tudi če je zmogljivost baterije tretjino manjša od izvirne, nam Mac ob napolnjenosti pokaže 100 odstotkov, zato je osnovna informacija hitro zavajajoča. Enako se moramo zavedati, da se zmogljivost baterije s polnjenjem zmanjšuje. Battery Health – Monitor Battery Stats and Usage nam postreže z vsemi potrebnimi informacijami, tudi s prvotno in trenutno zmogljivostjo ter številom opravljenih polnjenj. Aplikacija doda v opravilno vrstico uporabno ikono. Ko jo kliknemo, se prikaže pogovorno okno s podatki na pladnju. Preprosto in učinkovito!

Upravitelj stikov CoBook se zlahka poveže s številnimi oblačnimi storitvami.

HiddenMe

Namizje operacijskega sistema OS X je najlepše, če je prazno. Na žalost je povečini tako le na dan nakupa Applovega računalnika, nato se na čudovitem namizju hitro naberejo ikone najrazličnejših programov in imenikov. Brezplačni program s čudnim imenom HiddenMe v zgornjo opravilno vrstico namesti ikono, ob pomoči katere namizje začasno pospravimo. Čarovnija nam pride še kako prav v primeru, ko na Macu izvajamo predstavitev ali zajemamo zaslonsko sliko. Uporaba je preprosta. Če želimo namizje počistiti, kliknemo ikono v podobi kroga in izberemo ukaz Hide Desktop Icons, nato nesnaga izgine, ikona programa HiddenMe pa se spremeni v prazen krog. Vrnitev v prvotno stanje je enako enostavna. Kliknemo prazen krog, uporabimo Show Desktop Icons in namizje ter ikona pripomočka se znova napolnita. Po želji programu določimo navezo dežurnih tipk (Global Hotkey), s katero v prihodnje prožimo posredovanje. HiddenMe Free: Hide Desktop Icons najdemo v trgovini Mac App Store.

Stiki na Macu še vedno ostajajo Ahilova peta sicer zmogljivega in naprednega operacijskega sistema OS X. Vsakdo je prisiljen uporabljati aplikacijo Contacts, ki je videti kot izdelek iz prejšnjega desetletja. Brezplačni CoBook, ki ga dobimo na tržnici Mac App Store, doda v opravilno vrstico ikono, ki nam poleg naveze tipk Ctrl + Shift + Space na zaslon prikliče veliko zmogljivejše orodje za brskanje po telefonskih številkah, elektronskih naslovih in drugih kontaktnih informacijah prijateljev in znancev. Iskanje je oplemeniteno s hitrim vpogledom po zgledu QuickLooka ter akcijskimi gumbi, ki najdeni stik povežejo z ustrezno aplikacijo za pošiljanje elektronske pošte, klicanje, pisanje besedilnih sporočil in drugo. CoBook omogoča preprosto vnašanje novih stikov, povezavo z različnimi oblačnimi računi ter označevanje stikov s poljubnimi oznakami.

Med brezplačnimi programi najdemo tudi zmogljiva profesionalna orodja, ki od nas ne zahtevajo niti beliča. Digitalni snemalni studio Studio One 3 Prime se na primer zadovolji zgolj z registracijo uporabnika.

Ker Maci nimajo več optične enote, nanje redno priklapljamo ključke USB, diske in naprave za varovanje podatkov z Applovim programom Time Machine. Vsaka dinamično priklopljena naprava mora biti pravilno izklopljena, kar pomeni, da jo moramo pred fizičnim odklopom izklopiti še programsko. Drugače imamo ob prenašanju Maca (MacBooka) lahko velike težave. Odklapljanje olajša program unDock Lite, ki ga brezplačno dobimo na tržnici Mac App Store. Pripomoček doda v opravilno vrstico ikono, kjer najdemo ukaz unDock Now!, ki iz sistema odklopi naprave USB, FireWire in Thunderbolt za shranjevanje podatkov. Med siromašnimi nastavitvami najdemo vse, kar v resnici potrebujemo. Funkcionalnost programa po želji prikličemo s poljubno navezo tipk, unDock zaženemo ob vsakem zagonu operacijskega sistema OS X ter omogočimo njegovo sodelovanje z vgrajenim (ali Growl) opozorilnim središčem. Plačljiva različica programa zna vse priklopljene naprave odklopiti v enem samem zamahu, brezplačna pa delo opravlja posamično.

Delo

Med brezplačnimi programi niso le sistemski izdelki, temveč se najdejo tudi orodja, ki domača postranska opravila dvignejo stopnjo više. Med množico aplikacij se najdejo pripomočki za fotografe, ljubiteljske snemalce, grafike, spletne razvijalce in sistemske upravitelje. Ustvarjalci glasbe na Macu imajo na voljo dve možnosti: uporabo brezplačnega, a omejenega orodja GarageBand ali nakup pregrešno dragega digitalnega studia (DAW) v obliki programov, kakršna sta Logic Pro X ali PreSonus Studio. Slednji z okleščeno aplikacijo Studio One 3 Prime predstavlja vmesno inačico. Gre za spodoben pripomoček, ki ni demo različica, ne časovno omejena različica plačljivega programa, ne najeda z zahtevami po nadgradnji in ne omejuje števila pesmi, ki jih lahko z njim ustvarimo. Postreže s poldrugim gigabajtom veliko knjižnico zvokov in devetimi učinki. Podpore zunanjim učinkom žal ni. Zaradi naprednejših zmožnosti navideznega studia One 3 Prime je delo s programskim pripomočkom težje kot pri GarageBandu, zato ga priporočamo predvsem domačim glasbenikom, ki so Applov program že prerasli.

Darktable je brezplačen urejevalnik fotografij v formatu RAW.

Vsem domačim navdušencem za glasbo, ki bližnje tu in tam kdaj razveselijo z vrtenjem pesmi ob priložnostnem dogodku, je namenjen program Cross DJ Free, ki ga ponuja tržnica Mac App Store. Program v primerjavi s profesionalnimi rešitvami vrste Traktor Pro sicer nima štirih predvajalnih miz (zgolj dve), samodejnega postavljanja v vrsto, avtomatskega prehoda in drugih naprednejših podrobnosti, a je popolnoma zastonj in zadostuje potrebam nedeljskega dj-ja. Podpira glasbo iz knjižnice iTunes ter uvoz datotek v obliki MP3, AAC, AIFF, FLAC in Apple Lossless. Za nameček ima še tristopenjski izenačevalnik, napredno uravnavanje jakosti zvoka, ročne prehode, primerjanje ritma in podporo zunanjim napravam USB.

Z zvokom se ukvarja tudi Audacity, odličen brezplačni program, ki je namenjen ustvarjalcem poddaj, obdelavi komentarja v video posnetku ali čiščenju zvoka v pogovoru s Skypa. Obvlada osnovna opravila urejanja zvoka, omogoča predvajanje z učinki v realnem času in odstranjevanje šumov s posnetkov. Med vidnejšimi zmožnostmi je Spectral Selection, ki olajša delo s frekvenčnimi razponi ter delo na časovnem traku. Manjka mu leska plačljivih programov, a delo opravi hitro, zanesljivo in učinkovito.

Nadobudni fotografi si lahko namesto naročnine na Lightroom podjetja Adobe ali opuščenega Applovega programa Aperture omislimo brezplačni pripomoček z nazivom Darktable. Darktable je urejevalnik fotografij v formatu RAW, ki ne skriva korenin. V svetu programa Darktable so slike zapisi, nad katerimi izvajamo operacije v obliki sprememb ali iskanj. Ko se pristopa sčasoma navadimo, deluje malce odbijajoča zasnova povsem spodobno. V modulu Collect fotografije uvažamo, označujemo, ocenjujemo in iščemo po številnih merilih, med katerimi so tudi metapodatki. Drugi moduli programa omogočajo vrtenje slike, obrezovanje, senčenje, spreminjanje tona, barv, dodajanje učinkov, okvirjev, vodnih žigov in še kaj bi se našlo. Modularna zasnova programa razvijalcem omogoča, da program redno dopolnjujejo in posodabljajo.

Bolj kot fotografe bo Blackmagicov DaVinci Resolve navdušil domače in tudi bolj resne snemalce. DaVinci Resolve je najnaprednejši program za korekcijo barv na video posnetkih. V Applovi prodajalni Mac App Store najdemo brezplačno različico, ki poleg barvnih popravkov ponuja med drugim še večkanalno urejanje video gradiva. Uporaba je sicer začinjena s strmo učno krivuljo, a program poplača trud z izdelki, ki so korak pred umotvori iMovieja. Če bi radi profesionalne rezultate brez posega v denarnico, je brezplačna inačica programa DaVinci Resolve dobro izhodišče za nadaljevanje naše filmske poti.

Evernote je vsemogočna beležnica, do katere je mogoč dostop od vsepovsod.

Zapisovanje misli, opomnikov in drugih informacij je eno izmed poglavitnih opravil, pri katerih nam priskočijo na pomoč računalniki Mac, zato je takih pripomočkov na pretek. Med njimi se sveti Evernote. Bržkone ni uporabnika, ki ne bi poznal moči odličnega programa za oblačno shranjevanje najrazličnejših stvari. Ker je pripomoček na voljo na vseh večjih platformah, so vanj shranjene spletne strani, fotografije, zvočni posnetki in zapiski, dostopni vedno in od vsepovsod. Vse našteto prispeva k temu, da je Evernote primeren pripomoček tudi za uporabnike, ki veliko potujejo oziroma delajo na različnih lokacijah. Omogoča lažje zbiranje zamisli, spletno raziskovanje pisane tematike in navsezadnje temeljna orodja za pisanje. Dovzeten je za programiranje, zato mu z Automatorjem po želji predpišemo samodejno izvedljive postopke, ki nam lajšajo delovni vsakdan, na primer tiskanje PDFjev neposredno v oblak storitve Evernote. Plačljiva različica ponuja nekaj naprednejših orodij, ki jih večina uporabnikov ne potrebuje.

Večpredstavnost

Živimo v svetu večpredstavnih datotek, zapisanih na skorajda nešteto načinov. Zaradi različnih odjemnih naprav je vsebino najbolje poiskati po uradni poti. Pri divjih video in zvočnih posnetkih potrebujemo orodje, ki nam vsebino pripravi za uživanje na izbrani napravi. Na tržnici Mac App Store najdemo program Smart Converter, pripomoček, ki nam večpredstavno vsebino pretvori v prebavljivo obliko vseh Applovih naprav ter mnoštvo drugih oblik, med katerimi ne manjkajo niti formati za uporabo na telefonih z operacijskim sistemom Android ali na igralnih konzolah Xbox in PlayStation.

Smart Converter pretvori večpredstavno vsebino poljubne oblike v datoteko, prebavljivo najrazličnejšim napravam.

Če se nam zdi pretvarjanje oblik video zapisa zapravljanje časa in smo zadovoljni s predvajanjem vsebine na računalniku, a imamo kljub temu pisano zbirko najrazličnejših formatov, si omislimo predvajalnik nad predvajalniki, VLC. V jabolčnem svetu je od nekdaj zgolj en predvajalnik video posnetkov. Imenuje se QuickTime Player in ni prost težav. Največja je omejenost s formati datotek. Reši nas vsemogočni in vsenavzoči VLC, ki ga najdemo na različnih platformah, med drugim tudi na OS X in iOS. Aplikacija je fantastična, podpira praktično vse oblike video zapisa, podrobnejše nastavitve predvajanja, med katerimi sta spreminjanje svetlosti in približevanje pogleda, slovenske podnapise in izdelavo predvajalnih seznamov. VLC še zdaleč ni edini brezplačni večpredstavni predvajalnik na Macu, med boljšimi sta še MPlayerX in Switch, a je nedvomno najboljši.

Splet

Med klasičnimi programi za povezovanje s strežniki FTP priporočamo izdelek z nazivom CyberDuck, ki podpira prenose datotek tako ob pomoči protokolov FTP, SFTP in WebDAV kot tudi z oblačnimi storitvami Amazon CloudFront/S3, Google Cloud Storage in Rackspace Cloud Files. Med naprednejšimi zmožnostmi izpostavljamo zaznamovanje strežnikov za kasnejši (hitrejši) dostop iz raziskovalca Finder ter urejanje oddaljenih besedilnih datotek z urejevalnikom, podobnim TextWranglerju. Ker program ne pozna dvojnega pogleda (vir/strežnik), kakršnega poznamo po zaslugi plačljivih tekmecev (Transmit, ForkLift), je prenašanje datotek nerodnejše, kot bi lahko bilo. Kljub temu je pripomoček, če ga prenesemo z uradne spletne strani cyberduck.io, zastonj, zato se kritike vzdržimo. Opozorilo velja uporabnikom, vajenih spletne tržnice Mac App Store. Na Applovih virtualnih prodajnih policah je CyberDuck ocenjen na zajetnih 24 evrov!

Po prvem zagonu nam Dashlane predlaga, da z njim zaščitimo uporabniške račune in gesla,  shranjene v dežurne brskalnike.

Vsi vemo, da moramo za različne storitve uporabljati različna gesla. Izmišljeni znakovni ključi ne smejo biti preprosti, za nameček pa morajo vsebovati številke, male in velike črke. Pod nobenim pogojem si gesel ne smemo zapisovati. Vse našteto, čeprav edina prava praksa, je za tiste brez fotografskega spomina misija nemogoče. Na srečo so na voljo pripomočki, kakršen je pošastno zmogljivi 1password. Ker stane pravo malo bogastvo, ga skušamo nadomestiti s programom Dashlane. Slednji nam pomaga ustvariti varna gesla in si jih zapomniti. Gesla program shranjuje v šifrirano zbirko, od tam pa jih nato posreduje ob naslednjem obisku zaščitenega spletišča. Posebno področje je namenjeno shranjevanju drugih občutljivih informacij, med drugim številk kreditnih kartic, računov in drugega. Dashlane je popolnoma brezplačen za uporabo, plačljiv je zgolj dodatek, ki shranjena gesla sinhronizira s telefonom iPhone ali tablico iPad. Program je v redni ponudbi tržnice Mac App Store.

Pripomočki

Pravijo, da pravim programerjem pri delu zadostuje običajna (digitalna) beležnica. Dobri klepalci kode morda res ne potrebujejo naprednejših in dražjih programerskih orodij, a zgolj z urejevalnikom besedila, kot sta Pages, Word ali celo TextEdit, kljub temu ne morejo učinkovito opravljati svojega dela. Programerjem je na tržnici Mac App Store namenjen brezplačni urejevalnik besedila TextWrangler. Gre za okleščeno različico priljubljenega BBEdita, ki med drugim ponuja barvanje sintakse, skrivanje kode in neposreden dostop do datotek, shranjenih v strežnikih FTP.

Med najnujnejšimi aplikacijami, ki bi morale biti privzeto v vsakem novem Macu, je brezplačno orodje s tržnice Mac App Store, ki nam v OS X vgradi podporo delu z arhivi. The Unarchiver podpira vrsto najbolj razširjenih arhivskih oblik, med katerimi ne manjkajo niti 7-zip, RAR in Stuffit. Pripomoček dejansko deluje kot vgrajena zmožnost OS X, v ozadju, tiho in učinkovito. V ospredje ga za hip prikličemo ob dvojnem kliku arhivske datoteke. V nastavitvah najdemo določanje cilja, kodne tabele in navodila, kako nastaviti Unarchiver za privzeti program določene vrste arhiva. Slednje storimo s klikom arhiva, izbiro File/Get Info, direktivo Open, kjer izberemo The Unarchiver, in akcijo Change All. Razvijalci ponujajo program popolnoma zastonj, novce za življenje pa služijo s pripadajočim pripomočkom The Archive Browser, ki omogoča vpogled v arhiv in določanje posameznih datotek za širitev. Večini uporabnikov dodaten program ni potreben.

The Unarchiver nam olajša delo s številnimi arhivi.

Živimo v svetu povezanih naprav, ko niti sami ne vemo, kaj vse je prisesano na dežurni domači usmerjevalnik. Z brezplačnim programom Who’s On My WiFi, ki ga najdemo med bero na tržnici Mac App Store, med drugim preverimo, ali so otroci zvečer ugasnili računalnik, ter morda ugotovimo, zakaj nam internetna povezava kar naenkrat deluje po polžje. Brezplačni pregledovalnik dogajanja v brezžičnem omrežju deluje enostavneje od večine takih programov, nam omogoča, da najdene vnose označimo in poimenujemo, ter deluje v ozadju, spremembe pa sporoča označena ikona v sidrišču Dock. Pogostost preverjanja spremenimo v nastavitvah Preferences.

Med pogostejšimi pripomočki tako na telefonu kot računalniku so programi za spremljanje najrazličnejših opravil. Na Macu v tem segmentu prevladuje odlični Wunderlist. Ima vse naprednejše zmožnosti, med katerimi ne manjka sinhronizacija računalnika in izbrane mobilne naprave, a stane precej manj od tekmecev. Brez posegov v denarnico nam omogoča ustvarjanje seznamov, zapisovanje opravil, podrejenih nalog, zapiskov, deljenje vsebine v družabnih omrežjih ali po elektronski pošti in še kaj bi se našlo. Praktično edina plačljiva stvar je sodelovalno delo, ki ga večina ne potrebuje. Wunderlist temelji na metodologiji upravljanja časa GDT (Getting Things Done), a si ga po želji prilagodimo po svoje in ga uporabljamo v maniri zapisovalca opravil ali kot upravitelja preprostih projektov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji