Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Dušan Kastelic | Monitor December 2012

Oblikovalski multipraktik

Odličnemu vektorskemu risalnemu programu Xara smo se nazadnje posvetili v peti različici pred tremi leti. V tem času so programerji pridno delali in prilezli do različice 8.

Skoraj vsaki različici so tudi spremenili ime in to postaja vedno bolj zapleteno. Nazadnje smo recenzirali Xaro Xtreme Pro 5, trenutno pa sta aktualni njena naslednica, Xara Designer Pro X (v8), ter njena manj zmogljiva sestra, Xara Photo & Graphic Designer MX 2013. Zato funkcije, opisane v tem članku, niso nujno novosti zadnje različice, temveč bomo poskusili povzeti tisto najzanimivejše, kar so dodali ali spremenili po naši zadnji recenziji.

Prenovljen uporabniški vmesnik - vektorskim objektom lahko dodajamo tretjo razsežnost in nanje celo apliciramo Photoshopove filtre.

Pri Xari se od nekdaj radi pohvalijo, da so najhitrejši vektorski program na svetu. Ko sem se pred mnogo leti s Xaro srečal prvič, so bili računalniki precej počasnejši kot danes, zato je bila razlika v hitrosti v resnici zelo opazna. Zahtevnejše operacije je Xara opravila v sekundi, precej več sekund pa sem moral čakati, preden so enako operacijo opravili konkurenčni programi. Par sekund tukaj, par sekund tam ... in na koncu dneva se kar pozna in greš na ta račun lahko prej spat. Predvsem pa ustvarjalci vedo, da taki premori razbijejo ustvarjalni proces. Namesto da bi teh 10 sekund zdolgočaseno buljil v strop, boš raje preveril, ali je v e-predalčku nova pošta ali kaj podobnega ... Premor se z 10 sekund raztegne na nekaj minut in ustvarjalni požar vmes ugasne. No, boste rekli, danes so računalniki hitrejši in razlike niso več tako očitne, saj skoraj ne opaziš, ali se operacija izvaja desetinko sekunde ali pa samo stotinko. Ni čisto res. Apetiti in potrebe oblikovalcev namreč rastejo hitreje kot hitrost procesorjev. Pred leti smo bili navdušeni, če smo lahko besedilo obarvali z barvnim prelivom, danes pa hočemo to besedilo spremeniti v 3D predmet, mu dodati senco, nanj aplicirati Photoshopove filtre ... Hojla!!!, boste rekli, Photoshopove filtre?!? Mar ni Xara Designer vektorski program? Xara je precej več kot to. Je posrečena dvoživka, ki omogoča simultano delo tako z vektorskimi liki kot s fotografijami in mešanje obeh načinov dela. Zapovrh je še čisto spodoben program za DTP, enostaven program za oblikovanje spletnih strani, predstavitev in še česa ... V enem samem programu torej dobimo večino tistega, kar konkurenca (npr. Adobe) prodaja v več paketih po nekajkrat višji ceni.

Uporabniškemu vmesniku že doslej ni bilo kaj očitati. Je dobro zasnovan in tudi popolni začetniki hitro osvojijo osnovne funkcije programa. Nova Xara prihaja med nas v temno sivih tonih, ki so to sezono zelo modni. Prvo, kar pade v oko, je popolnoma prenovljeno okno "Page & Layer Galery", v katerem so prikazani vsi elementi naše risbe in do katerih lahko prek tega orodja tudi dostopamo in z njimi manipuliramo. Pri kompleksnih risbah je tako orodje nepogrešljivo. Tudi druge t. i. "galerije" so lažje dostopne in bolj pregledne. Prek njih pridemo do pisav, fotografij, barv ... pa tudi do kopice profesionalno oblikovanih predlog, ki nam pomagajo pri oblikovanju tiskovin, vizitk, DVDjev, prezentacij, spletnih strani, animacij ... Vse te predloge (ali šablone) je seveda mogoče spreminjati in prilagoditi lastnim potrebam. Profesionalni oblikovalci se bodo ob omembi predlog zaničljivo namrdnili, vendar pa so lahko koristne tudi zanje - če nič drugega, jim prihranijo veliko dela in časa, ker jim ne bo treba delati vsega čisto od začetka.

Orodje za prostoročno risanje je doživelo korenito prenovo.

Nova Xara zna avtomatsko izbrisati dele fotografij. Vir originalne fotografije: Wikipedia.

Kot ilustratorja me je najbolj navdušilo povsem na novo zasnovno orodje za prostoročno risanje (Freehand and Brush Tool). Orodje združuje najboljše iz vektorskega in rastrskega sveta. Omogoča izdelavo lastnih, zelo kompleksnih čopičev, ki lahko precej dobro simulirajo naravne materiale. Predvsem pa se naše poteze nikoli dokončno ne "zapečejo" v risbo (kot v rastrskih programih), temveč jih lahko kadarkoli poljubno popravljamo. Navdušuje tudi interaktivno glajenje linij, ki bo prišlo prav tistim s tresočo roko. Stopnjo glajenja lahko spreminjamo med risanjem - tako je lahko poteza povsem taka, kot smo jo narisali, ali pa se sproti, pred našimi očmi, gladi. Precej so izboljšali tudi podporo tablicam, občutljivim za pritisk. S temi dodatki je Xara postala zelo zanimiva za ilustratorje, saj ne poznam orodja, ki bi omogočal tolikšno fleksibilnost pri risanju črtnih risb.

Najbolj oglaševana in "fotogenična" nova funkcija je "Kloniranje in čarodejno brisanje" (Clone and Magic Erase): z orodjem za maskiranje (zelo približno) označimo del, ki bi ga radi izbrisali, in Xara sama zapolni manjkajočo vrzel z delčki fotografije, ki se lepo zlivajo z okolico. Sistem sicer ne da vedno želenih rezultatov. Pogosto pa deluje presenetljivo dobro. Mi smo izbrisali ovco povsem avtomatsko, z enim klikom.

Nasploh so v zadnji različici precej pozornosti posvetili obdelavi fotografij. Že prejšnje različice so omogočale cel kup ustvarjalnih vragolij, a smo jih v glavnem lahko aplicirali na celotno fotografijo naenkrat (npr. vsej fotografiji si lahko spremenil kontrast, barvni odtenek ... Če smo hoteli obdelovati samo del fotografije, smo imeli precej več dela.) Z novimi orodji za maskiranje in selekcijo barv pa lahko zelo enostavno spreminjamo dele slik ali celo posamezne barve zamenjamo z drugimi. Če k vsemu temu dodamo funkcije, ki jih poznamo še iz starejših različic (npr. "Content Aware Scaling", avtomatsko lepljenje fotografij v panoramske slike, avtomatsko brisanje rdečih oči, korekcijo perspektive, uporabo Photoshopovih vtičnikov itd. ...), potem boste redko naleteli na stanje, ko bi za obdelavo slik potrebovali Photoshop.

Najbolje pri obdelovanju fotografij pa je, da ne morete nič pokvariti, saj Xara vse učinke in popravke na fotografiji dodaja na "nedestruktiven način". To pomeni, da v svoji galeriji hrani popolnoma nespremenjeno izvirno fotografijo in nanjo sproti lepi učinke in spremembe. Ker to dela zelo hitro, se pri hitrosti skoraj ne pozna. Pozna pa se pri velikosti shranjenih Xarinih datotek, saj so praviloma bistveno manjše (in bolj prijazne do diska) kot primerljive datoteke konkurenčnih programov.

Ker smo že pri koncu odmerjenega prostora, na hitro naštejmo le nekaj najpomembnejših funkcij Xare: zelo dobro sodeluje s programom Photoshop, saj lahko izvaža in uvaža v formatu PSD in pri tem ohrani plasti (layers). Oblikovanje spletnih strani je zelo enostavno: oblikovalci se lahko izživljajo po mili volji, ne da bi jim bilo treba poznati zapletena pravila oblikovanja v HTML formatu. Strani z enim klikom pošljete v spletni strežnik in v vseh brkljalnikih bodo videti točno tako, kot ste jih oblikovali. In, ne nazadnje: Xara uporablja zelo dober algoritem za glajenje robov (anti-aliasing), to pa pride zelo prav predvsem pri oblikovanju spletnih animacij in iger ...

Pri Xari so prvi program za risanje napisali že pred več kot 30 leti. In v tem času so se očitno marsikaj naučili. Xara je stabilno in zrelo orodje, ki je za večino opravkov povsem konkurenčno bistveno dražjim orodjem podjetja Adobe. Zadnji različici težko kaj očitam - celo izvoz slik v barvnemu zapisu CMYK, ki dolga leta ni deloval pravilno in nad katerim sem se pritoževal prav v vsaki recenziji, deluje bistveno bolje. Če bi že morali najti kakšno napako, potem bi verjetno morali priznati, da povsem namenska Adobejeva orodja vendarle omogočajo več kot Xara. Illustrator premore več orodij za ilustratorje, Photoshop za zahtevne fotografe, za oblikovanje telefonskega imenika boste kljub vsemu potrebovali InDesign ... Vendar Xara Designer kljub vsemu blesti kot skupek enostavnih orodij, ki povsem zadostujejo za večino potreb povprečnega oblikovalca.

Na koncu moramo omeniti še cenejšo in okrnjeno Xaro Photo & Graphic Designer MX 2013. Je povsem funkcionalna, manjkajo pa ji nekatere bolj napredne funkcije, kot je podpora barvam Pantone, barvne (CMYK) separacije za tisk itd. ...

Xara Designer Pro X

Program za vektorsko in rastrsko obdelavo.

Kdo in kje: www.xara.com.

Cena: Xara Designer Pro X (v8) 279 EUR, Xara Photo & Graphic Designer MX 2013 69 EUR.

Za: Zrelo orodje, ki zadovolji večino potreb povprečnega oblikovalca.

Proti: Specializirana posamična Adobejeva orodja zmorejo nekaj več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji