Objavljeno: 31.10.2023 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2023

Ob pomoči analognega

Sonyjeva serija 1000XM velja za zlati standard med slušalkami, ki imajo vgrajeno odpravo šumov (noise cancelling), vendar so vušesne (model WF) pri tem nekoliko slabše od čezušesnih (WH). Tudi v najnovejši različici je tako.

Razloga, da so čezušesne slušalke pri odpravi šumov in torej izolaciji uporabnika ter potopitvi v glasbo boljše, sta vsaj dva – slušalke, ki s penasto gumo lepo zaobjamejo ušesa, nas že same po sebi izolirajo, hkrati pa je na njih več prostora za vgradnjo zmogljivejših in od ušesa bolj oddaljenih mikrofonov, ki služijo kot vir informacij za digitalno odpravo šumov. Letošnji model ušesnih slušalk WF-1000XM5 je v primerjavi z lanskim izboljšal predvsem prvi »vektor«.

XM5 uporabnika/poslušalca dejansko izredno dobro izolirajo od okolice, zato je tudi glasba, ki jo predvajajo, slišati odlično. Na nekajurnem letalskem poletu smo se tako popolnoma potopili v glasbo, ki je bila polna nizkih tonov, hkrati pa je bilo natančno slišati tudi visoke tone, ki ob polni glasnosti niso postali hreščeči. Resda je primerjava s »pravimi« čezušesnimi slušalkami pokazala, da velike slušalke še vedno zmorejo boljše base (ker …, fizika), pa vendar – za tako majhne slušalke je rezultat odličen. Res pa je, kot smo zapisali že zgoraj, da so pri Sonyju tako dobro odpravo šumov (beri¬: zvoka letalskih motorjev) dosegli s kombinacijo elektronske in analogne odprave. Slušalke imajo namreč za vstavitev v uho peno, ki se prilagodi obliki sluhovoda in s tem zelo dobro izolira zunanji svet. Prav zato po nekajurni uporabi postanejo »naporne«, njihova odstranitev pa je zato kar v užitek.

Pripadajoča aplikacija je zelo pregledna in enostavna za uporabo.

Slušalke so sicer majhne in zelo lepo oblikovane, enako velja za posodico s polnilno baterijo, v kateri jih hranimo. Z vklopljeno elektronsko odpravo šumov zdržijo okoli osem ur, kar je odlično, številko pa polnilna posodica poveča na kar 24 ur.

Začetna namestitev je (vsaj na telefonu z Androidom) popolnoma samodejna, na voljo je tudi namenska aplikacija, s katero lahko upravljamo napredne nastavitve. Med te sodijo akcije, ki se zgodijo, ko po slušalkah tapnemo en-, dva- ali trikrat. Pri tem nismo bili najuspešnejši, čeprav je popolnoma mogoče, da se da gestam sčasoma bolje priučiti. Tako pa smo start, stop, preskakovanje in preklop načina odprave šumov raje upravljali prek same aplikacije. Dobro deluje način, ki omogoča »prehod« zunanjih zvokov, čeprav slušalke še vedno tesnijo sluhovoda. Do neke mere je uporabna nastavitev tudi samodejen izklop glasbe, ko začnemo govoriti, čeprav za naš okus deluje nekoliko prepočasi. Bolj uporabno je, da se glasba ustavi, ko eno izmed slušalk odstranimo iz ušesa.

Slušalke lahko »naučimo«, kaj naj »naredijo«, ko po njih »tapkamo« s prstom, vendar vsaj mi pri tem nismo bili najbolj uspešni.

V resnici je edino, kar lahko slušalkam očitamo, standard, ki se zadnje čase kar lepi na Sonyjeve izdelke – (pre)drage so. Sony se očitno ceni, kar smo zapisali že ob zadnjem testu televizorjev, kjer so bili njihovi modeli med najdražjimi, in enako velja tudi za področje slušalk. Če vas cena ne moti, pa lahko XM5ke le priporočamo.

WF-1000XM5 Truly Wireless

slušalke z odpravo šumov

Cena: 320 EUR

Za: Odlična odprava zunanjih zvokov/šumov, zelo dober, skorajda odličen zvok, z veliko basi in visokimi toni. Baterija zdrži do osem ur, z vključeno odpravo šumov.

Proti: Pena, ki skrbi za popolno prilagoditev sluhovodu, sčasoma postane »utrudljiva«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji