Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2011 | Teme: iPad

Novodobno merjenje pritiska

Danes se zdi, kot da lahko vsako napravo izboljšamo preprosto tako, da ji omogočimo, da se poveže s pametnimi telefoni ali celo tablicami. Tako smo pred časom preizkusili brezžično tehtnico, tokrat pa je iz istega podjetja v naš laboratorij prišel merilec krvnega tlaku.

Pravzaprav smo nekoliko čudno gledali, ko so nam ponudili, naj preizkusimo ta pripomoček - čemu bi se računalniška revija ukvarjala s čim takim? Toda stvarca je narejena za uporabnike Applovih telefonov iPhone in tablic iPad, za katere so pripravili tudi pripadajočo aplikacijo, ki je na voljo v trgovini Appstore.

V osnovi gre za povsem navaden merilec srčnega pritiska, le brez ročne tlačilke (pumpe). Namesto tega je na strani merilca valj, v katerem se skriva majhna električna črpalka, ki poveča pritisk v merilcu. Zanimivo, da se ta napaja prek naprave, na katero je naprava priključena, torej iPhona ali iPada.

Uporaba je povsem enostavna. Seveda moramo najprej namestiti omenjeno aplikacijo, sledi priključitev merilca na iPhone. Tam se prikaže enostaven vmesnik, kjer lahko začnemo meriti. Ta je povsem enak, kot smo ga vajeni pri zdravniku, merilec torej močno stisne roko in počasi popušča pritisk, medtem pa opravi meritev. Prikažeta se nam obe vrednosti, sistolični in diastolični krvni tlak, zraven pa še podatek o številu srčnih utripov na minuto.

V aplikaciji praktično ni drugih nastavitev, edina možnost so tri samodejne meritve drugo za drugo s krajšim vmesnim premorom. Bolj je zanimivo vodenje statistike, saj nam shranjuje vse meritve, te pa prikaže v ličnem grafu. Meritve loči po datumu in tudi po času dneva, več meritev v krajšem časovnem zaporedju pa združi v povprečje. Ločimo tudi različne uporabnike, rezultate pa lahko pošljemo tudi po elektronski pošti (recimo zdravniku).

Dodatki za Applove naprave so po eni strani res zelo zanimivi, tak je tudi preizkušeni merilec podjetja Withings. Drugo vprašanje pa je, kdo oziroma koliko uporabnikov sploh potrebuje kaj takega, seveda glede na razmeroma visoko ceno. Navadne merilce dobimo že po okoli trideset evrov, delajo pa povsem enako kot ta, manjka jim le tisti "kul faktor", ki se drži vsake naprave, ki jo priklopimo na jabolčne telefone in tablice.

Withings Blood Pressure Monitor

Kaj: Digitalni merilec krvnega tlaka za naprave iOS.

Izdeluje: Withings, www.withings.com.

Prodaja: Net-IT, www.cekarcek.si.

Cena: 129 EUR.

Za: Preprosta raba in lično oblikovanje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji