Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2015

Novo poglavje

Na spletišču YouTube najdemo odlično parodijo razvoja novega MacBooka. Zlata barva, strojna podhranjenost in visoka cena sprožajo salve smeha. Še bolj si šaljivci privoščijo osamljeni vhod USB-C, ki računalnik polni ter hkrati omogoča priklop zunanjih naprav. Se Apple šali ali misli z računalnikom brez vhodov resno?

Apple od nekdaj rad orje ledino. Živo se spominjamo zgražanja ob prenosniku brez optične enote in/ali priključka za omrežni kabel. Navidezno podcenjevanje uporabnika se je v Applovem primeru skoraj vedno pokazalo kot vizionarska poteza. Danes prenosnike na omrežje raje priklapljamo brezžično, medtem ko vanje niti v sanjah ne bi tlačili raznih okroglin. Morda se kmalu pokaže, da je napočil čas, ko jim ne bomo več privoščili tudi ključkov USB.

Macbook z letnico 2015 predstavlja novo poglavje v zgodovini jabolčnih prenosnikov. Čeprav je naslednik tako Aira kot Proja, ni podoben nobeni izmed serij. Izredno tanko ohišje – najdebelejši del meri 13 milimetrov, kar je za tretjino tanjše od najtanjšega Aira – mu omogoča boljšo prenosljivost, medtem ko z dvanajst palcev velikim zaslonom Retina z ločljivostjo 2304 × 1440 slikovnih pik, živimi barvami ter s 170-stopinjskim vidnim kotom doseže in preseže tudi dražje prenosnike MacBook Pro. Prenosnik je na voljo v treh barvah, klasični srebrni sta se pridružili še siva ter zlata. Odsotnost svetlečega emblema ga približa tablici iPad.

Apple teži k združitvi mobilnega in namiznega sveta. Po operacijskih sistemih OS X in iOS, ki iz različice v različico postajata bolj navezana drug na drugega, so se v Cupertinu lotili še strojne opreme. MacBook ima s tablico iPad precej več vzporednic kot prejšnji modeli. Poleg barv in oblikovanja najprej opazimo manko vhodov. Nalik iPadu ima tudi MacBook le ena vrata. Gre za vhod USB-C, ki računalnik polni ter omogoča priklop zunanjih naprav (ključki USB, zaslon, miška). Izbira novega standarda za uporabnika pomeni nakup dodatnega adapterja. Obenem je izginilo magnetno varovalo MagSafe, kar pomeni dodatno nevšečnost za nespretneže, ki se radi zapletajo v kable. Vseeno mislimo, da osamljeni vhod ne bi smel povzročati prevelikih preglavic. Današnjik živi pretežno v oblaku in vedno manj uporablja pripomočke, ki bi se z računalnikom spajali prek žice. Ali so Applove napovedi in naše ugotovitve pravilne, bo pokazal čas.

Novega MacBooka poganja Intelov mobilni procesor Core M, ki zadostuje za običajna vsakodnevna opravila. V navezi z 8 GB pomnilnika RAM ter 256 GB diska SSD (začetni model) zadovoljivo poganja visokoločljivostne video posnetke (1080p) ter zagotavlja udobno brskanje po spletu z več odprtimi zavihki. Obdelava fotografij, videov ter igranje zahtevnejših iger pa so že druga pesem, saj procesor ne nudi strojne moči procesorjev Core i3, i5 in i7, ki jih najdemo v izvedenkah Air in Pro. Ob težjih opravilih se precej segreje, podobno kot tablica iPad, a mu tega ne štejemo za slabo, saj nima nobenih rež ali ventilatorjev. Ravno zato je njegovo delovanje skoraj neslišno, za nameček je tudi odporen proti prahu. Šibkost strojne opremljenosti se nadaljuje z vgrajeno kamero (480p) ter baterijo (5263 mAh), ki omogoča zgolj solidno avtonomijo, vsekakor pa ne dosega dolgoživosti sorodnikov.

Štiri tipala pod sledilno ploščico zaznavajo dve stopnji pritiska. Dodatni klik s pridom izkoriščajo predvsem Applove aplikacije, druge ga še bodo.

Štiri tipala pod sledilno ploščico zaznavajo dve stopnji pritiska. Dodatni klik s pridom izkoriščajo predvsem Applove aplikacije, druge ga še bodo.

Na koncu pregleda velja omeniti tipkovnico, ki je precej predrugačena. Tipke so večje ter plitve. Njihovi višini ustrezen je tudi klik, ki zahteva nemalo privajanja, saj smo pri hitrem desetprstnem tipkanju hitro v zadregi, ali je sistem pritisk zaznal ali ne. Osvetlitev tipk ostaja in je izpopolnjena. Vsaka ima lastno osvetlitev, ki prepreči moteče uhajanje svetlobe. Takisto drugačna je sledilna ploščica. Ta deluje s tako imenovanim Force Touchem, ki zazna dve stopnji pritiska, kar sistem s pridom uporabi. Odsotnost mehanskih delov pod ploščico ter hipna odzivnost zlahka navdušita. Večja površina in dodatni klik imata velik potencial, ki ga bodo razvijalci v prihodnosti bržčas še dodelali. MacBook je odličen računalnik z visoko ceno. Kompromisi nas omejujejo, da bi ga uporabljali kot osrednje računalo, medtem ko je za dodatni stroj več kot pripraven. Veseli ga bodo manj zahtevni uporabniki, ki veliko potujejo. Drugi ga ne potrebujemo, a si ga vseeno želimo.

Apple MacBook 2015

Prodaja: www.epl.si

Cena: od 1500 EUR naprej.

✓    Zaslon, oblika, zvok.

✗    Cena, strojna podhranjenost, osamljena vrata USB-C.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji