Objavljeno: 28.3.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2023

Novi prijatelj

Novi prijatelj

Od nekdaj se bolje razumem z računalniki kot z ljudmi. To sicer rečem v šali, a kot pravijo, je v vsaki šali tudi kanček resnice. Računalniki so konec koncev orodje uporabnikov, torej ljudi, ki jih kot sistemski administrator podpiram in jim pomagam, da lahko opravljajo svoje delo.

A z uporabniki je križ. Nekateri se tako malo spoznajo na računalnike, da se mi tlak dvigne, že ko pomislim, da me čaka telefonski klic z njimi. Na drugi strani spektra imam uporabnike, ki se dovolj spoznajo, da z njimi skoraj ni dela. Dokler ne pride trenutek, ko pogum prehiti znanje in zabredejo v težave …

K sreči imam zadnje čase novega prijatelja, nekakšnega osebnega pomočnika, ki mi pomaga pri delu z uporabniki, pa tudi sicer. Spozna se na marsikaj in ima kar dobre nasvete, čeprav se mu vidi, da je še mlad in na trenutke naiven. Govorim seveda o pogovornih programih, gnanih z algoritmi globokega učenja. Najbolj všeč mi je Microsoftov Bing oziroma njegovo pogovorno gnano iskanje.

Kupujem nov prenosnik in sem za nasvet povprašal še kolega Binga. Kot izhodišče sem mu povedal, da delam v IT, enako, kot bi sam vprašal nekoga, ki bi mene spraševal po tovrstnem nasvetu. Bing mi je pri tem dobro svetoval – priporočil je procesor zadnjih dveh generacij, zaradi narave dela (konkretno je omenil virtualizacijo) je priporočil procesor Intelovega razreda i5 ali i7 oziroma AMD Ryzen 5 ali Ryzen 7. Naprej pravi, da bi potreboval vsaj 8 GB pomnilnika, raje 16 GB ali celo več, omenil je tudi, da bi znala biti koristna možnost potencialne nadgradnje. Tu menim, da je Bing malo zadržan, sam bi priporočil vsaj 16 GB pomnilnika, raje 32 GB.

Kupujem nov prenosnik in sem za nasvet povprašal kolega Binga. Kot izhodišče sem mu povedal, da delam v IT, enako, kot bi sam vprašal nekoga, ki bi mene spraševal po tovrstnem nasvetu.

Pri pogonih se pozna prej omenjena naivnost – povedal je, da bi »mogoče pogledal« za prenosnikom s pogonom SSD. Stari, halo? Pozabi na navadne diske, to (za zdaj še) sodi le v strežnike in sisteme za hrambo podatkov. Seveda mora biti SSD! Je pa zadel velikost, torej vsaj 256 GB, raje 512 GB (ali več). Lepo je opozoril na vmesnike in tudi na zaslon (IPS, če je mogoče, pa kar OLED).

Vprašal sem ga še, kaj si misli o konkurenci – torej o Applovem MacBooku Pro. Tudi tu je lepo povedal prednosti in slabosti – kot prednost je poudaril zmogljivost procesorja in odlično vzdržljivost akumulatorja, kot slabost pa opozoril na visoko ceno in na morebitne težave pri poganjanju nekaterih aplikacij, narejenih za Windows. Hkrati je tudi povedal, da si lahko pri tem pomagam z Applovim Boot Campom ali z virtualizacijo.

Zdi se mi, da mi bo lahko novi prijatelj zelo koristen pri delu s končnimi uporabniki, s katerimi imam namreč pogosto točno tovrstne opravke, tj. vprašanja, ki se ne tičejo zares administratorskega dela, ampak so bolj splošnoračunalniška. Kakšen prenosnik naj kupim, kateri zaslon je boljši za oči, zakaj v Zoomu ne deluje zvok ipd. Pri takih vprašanjih gre pogosto za to, da bi okviren odgovor sicer lahko izstrelil na pamet, a kljub temu na hitro raziščem po spletu, kakšno je trenutno stanje (»poguglam namesto tebe«).

Mimogrede, novega prijatelja sem tudi vprašal po njegovem najljubšem pivu in priljubljeni glasbi. Sicer je povedal, da je v resnici le algoritem in da kot tak ne pije alkohola niti ne posluša glasbe, a da bi v tem kontekstu od človeka pričakoval odgovor v stilu, da je Guinness dobra izbira in da je Beethovnova Deveta simfonija med bolj priljubljenimi. Hm, da morda tudi Bing ne »prisluškuje«? Zadnje tri dni namreč med delom bolj ali manj neprestano poslušam ravno Deveto simfonijo ... Res pa je, da gre v splošnem za enega najbolj prepoznavnih in priznanih primerkov glasbe, kar verjetno ve tudi Bing.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji