Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2013

Novi popravki

Kadar Google svojemu Androidu spremeni razvojno ime, smo lahko prepričani, da bomo dobili v roke operacijski sistem z nekaj ključnimi novostmi in spremembami. Kadar ime ostane enako in se spremeni le številka, je novosti manj. Tako je tudi z Androidom 4.3, ki je ohranil ime Jelly Bean.

Preklapljanje med uporabniki je uvedel že Android 4.2, v novi različici deluje hitreje in nasploh odlično. Žal le na tablicah.

Preklapljanje med uporabniki je uvedel že Android 4.2, v novi različici deluje hitreje in nasploh odlično. Žal le na tablicah.

Nova različica želejnega fižolčka je, kot vedno, zaenkrat na voljo le v telefonih in tablicah z blagovno znamko Nexus, ki jih poganja čisti Android, brez dodatkov, ki jih uporabnikom vsiljujejo izdelovalci strojne opreme. Mi smo ga preizkusili na telefonu Samsung Galaxy S4 s programsko opremo (ROMom), ki ga je pretvoril v model Galaxy S4 Google Edition, in na tablici Nexus 10.

Novosti, ki jih navaja Google, je kar nekaj, večina pa je uporabniku nevidna. Omenimo podporo novim standardom (OpenGL ES 3, zvok Virtual Surround, nizkoenergijski Bluetooth Smart in še kaj), uporabniki telefonov pa bodo hitro opazili podporo predvidevanju telefonskega uporabnika, ko na številčnici začnemo tipkati telefonsko številko.

Ključna novost je vidna le na tablicah – še izboljšana podpora več različnim uporabnikom. Uvedel jo je že Android 4.2 in omogoča uporabo tablice več članom družine. Različni uporabniki imajo lahko popolnoma ločene nastavitve (ozadje, zvoki), popolnoma druge nameščene aplikacije, druge uporabniške račune (Googlov račun, dostop do trgovine Play, ločen račun za Facebook …), celo različne načine zaklepanja za vstop v tablico. Vidimo lahko, koliko »diskovnega« prostora kateri uporabnik zaseda, koliko podatkovnega prometa je porabil in celo, koliko električne energije (akumulatorja) je potrošil. Vse to v novi različici deluje res odlično, predvsem pa hitreje. Novost je, da lahko starši naredimo tudi omejen uporabniški račun (za otroke), ki po želji omejuje aplikacije, do katerih ima otrok dostop. Lahko mu določimo, da ima dostop le do igrice ali dveh in morda do spletnega brskalnika. To je zagotovo zmogljivost, ki je bodo veseli marsikateri starši. Žal je podpora zaenkrat še nepopolna, saj jo morajo v svojih aplikacijah podpreti tudi razvijalci aplikacij, vendar v večini aplikacij deluje že zdaj.

Tipkanje telefonskih številk po novem izpisuje uporabnike, katerih telefonska številka se začne na vtipkane številke.

Tipkanje telefonskih številk po novem izpisuje uporabnike, katerih telefonska številka se začne na vtipkane številke.

Omenimo še Wireless Display, kot Google imenuje licencirano tehnologijo Miracast. Ta poskuša vnesti malce reda v kar nekaj nezdružljivih tehnologij prikazovanja vsebine zaslona na različnih prikazovalnikih, večinoma televizorjih. Samsung, denimo, že zadnji dve generaciji telefonov ponuja podobno tehnologijo, ki pa deluje le med Samsungovimi telefoni in televizorji. Google upa, da bo Wireless Display deloval na najrazličnejših televizorjih, to bi vsekakor veljalo pozdraviti. No, zaenkrat smo, ko še ni primernega televizorja, zadevo poskušali uporabiti med telefonom in tablico, a ni šlo, ne tablica ne telefon očitno ne znata biti prikazovalnika, temveč le »oddajnika«.

Za konec le še standardni stavek, ki ga zapišemo skoraj ob vsaki novi različici Androida – žal bo večina uporabnikov novosti v praksi ugledala šele čez nekaj mesecev, ko bodo novo različico izdali tudi izdelovalci tablic, ki jih ne prodajajo pod Googlovo blagovno znamko Nexus.

Video

Kratek video prispevek na temo novosti v Android 4.3 si lahko ogledate na naslednjem naslovu: www.monitor.si/android_4.3

Android 4.3

Nova različica operacijskega sistema za telefone in tablice.

Kje: Zaenkrat le na Googlovih telefonih in tablicah Nexus.

Koliko: Brezplačno.

✓    Odlična podpora več uporabnikom in omejevanje uporabnikov. Podpora prihajajočim tehnologijam.

✗    Minilo bo kar nekaj časa, preden bo novi Android na voljo tudi v telefonih in tablicah drugih izdelovalcev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji