Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor September 2014 | Teme: android

Novi Android – »L«

Nastajajoča sveža različica Androida, tokrat ji bo pripadlo ime po sladici, ki se začne na črko L, je prvič na voljo razvijalcem tudi v preizkusni obliki. Če imamo napravo Nexus 5 ali Nexus 7 (2013), si lahko od predstavitve »L« na poletni konferenci Google I/O iz spleta prenesemo in namestimo predogled novega sistema.

Android »L« še ni dokončan, zato ustrezno opozorilo po prvem zagonu.

Android »L« še ni dokončan, zato ustrezno opozorilo po prvem zagonu.

Sveža različica Androida, verjetno bo označena s številko 5.0, prinaša nekatere zelo pomembne novosti za razvijalce. Zato so se v Googlu odločili, da jo bodo prav zanje objavili že v nastajajoči različici, tako da bodo lahko svoje programe prilagodili številnim novostim, ki naj bi dokončno izšle letos pozno jeseni. Tako so na spletišču Androida objavili sistemski podobi za napravi Nexus 5 in novi Nexus 7, ki pravzaprav predstavljata standardno razvojno podlago za pametne telefone in tablice s sistemom Android.

Sistem »L« ni nared za vsakdanjo rabo, saj ima precej neizbrušenih robov in se med delovanjem lahko kdaj tudi zatakne. Čeprav bo »L« prinesel povsem osveženo zunanjo podobo po novih načelih »snovnega oblikovanja« (»material design«), je večina programov v sistemu še v aktualni podobi, kot jo poznamo iz Androida KitKat. Po drugi strani se nekateri programi oblikovno osvežujejo tudi v aktualnih različicah. V času preizkušanja smo tako že dočakali delno snovno prenovo tržnice programov Play Store in brskalnika Chrome beta. Ta dva si mirno lahko namestimo tudi v KitKat.

Tudi zaklenjena naprava omogoča bogata in interaktivna obvestila. Spodnja vrstica vsebuje ikone za hiter dostop do klicanja, odklepanja in fotografiranja.

Tudi zaklenjena naprava omogoča bogata in interaktivna obvestila. Spodnja vrstica vsebuje ikone za hiter dostop do klicanja, odklepanja in fotografiranja.

Kot smo omenili, je »L« na voljo kot skupek datotek sistemske podobe, ki jo namestimo v odklenjeno napravo v načinu nalagalnika (bootloader/fastboot). Po namestitvi nas čaka zelo dolg prvi zagon, saj je ena glavnih novosti sistema »L« izvajalni sistem ART, ki vse programe prevede pred prvim izvajanjem, to pomeni tudi prevajanje ob prvem zagonu po namestitvi. ART je bil že na voljo za Nexus 5 v različici 4.4., v novem Androidu pa bo ostal edini izvajalni sistem. Razvijalci morajo zato svoje programe prilagoditi ART, to pa predstavlja dodaten napor predvsem pri tistih programih, ki niso v celoti razviti v javi. Za večino programov (Google pravi, da za 80 % vseh s tržnice Play Store) posebni posegi niso potrebni. S prevajanjem za ART naj bi vsi programi postali hitrejši (nekatere izjeme celo od 2× do 3×), predvsem pa manj požrešni, kar zadeva energijo. Z ART so programi tudi takoj nared za 64-bitne procesorje, ki po iOS prihajajo tudi v svet Androida.

Novost so tudi obvestila »heads-up«, ki omogočajo hiter odziv, ne da bi zapustili aktivni program.

Novost so tudi obvestila »heads-up«, ki omogočajo hiter odziv, ne da bi zapustili aktivni program.

Ob prvem zagonu bomo v »L« najprej opazili oblikovno osvežitev, ki je očitna že v uvodni animaciji in novem logotipu. Tudi zaslon zaklenjenega stanja nas pozdravi s svežimi podrobnostmi, kot je spodnja vrstica ikon za hiter doseg klicanja, odklepanja in fotografiranja. Najočitnejša novost pa so še izboljšana obvestila (notification). Ta so bila že do zdaj ena največjih prednosti Androida pred preostalo mobilno konkurenco, v »L« pa postajajo še uporabnejša. Razvijalcem je omogočeno, da interaktivna obvestila ponudijo že na zaslonu zaklepanja. Za to bodo morali izkoristiti novosti programskega vmesnika »L«, tako da trenutno večino novosti lahko preverimo le pri izklopljeni dodatni varnosti. Če bomo vklopili odklepanje z vzorcem, geslom ali številko PIN, bo večina obvestil ostala dokaj nezgovorna in bomo morali za interakcijo napravo odkleniti. Kot rečeno, razvijalci lahko po novem omogočijo interaktivnost tudi v zaklenjenem stanju. Podprto je tudi pošiljanje obvestil v nove naprave, kot so pametne ure (Android wear), ki jih bo moč uporabiti tudi za pametno zaklepanje naprave (npr. če sta ura in telefon v bližini, je slednji odklenjen, drugače ne).

Če odklepanje naprave pustimo zgolj kot kretnjo pomika, lahko uživamo v polni interaktivnosti tudi v zaklenjenem stanju. Obvestilo o novi e-pošti lahko raztegnemo, da sporočilo preberemo, z gumboma spodaj pa nanj tudi takoj odgovorimo ali ga arhiviramo. Podobno je tudi pri drugih obvestilih (sporočila, predvajanje večpredstavnosti itd.). Še več, z dodatno kretnjo lahko takoj razpremo tudi ikone hitrih nastavitev, kjer najdemo nastavitev osvetlitve, wifi in bluetooth, mobilno omrežje, način za letalo, opozorila, obračanje zaslona, lokacijo in ob pravi strojni opremi tudi možnost prenosa slike na velik zaslon (screen cast). Prikličemo lahko tudi vse nastavitve, ki so eden redkih delov sistema, povsem prenovljenega v skladu s snovnim oblikovanjem.

Snovna prenova klicanja. Po novem lahko razvijalci spremenijo tudi barvo ozadja v vrstici stanja zgoraj.

Snovna prenova klicanja. Po novem lahko razvijalci spremenijo tudi barvo ozadja v vrstici stanja zgoraj.

Snovno oblikovanje (material design) je nova Googlova filozofija oblikovanja uporabniških vmesnikov, ki jo bodo uporabili enotno v spletu, sistemih ChromeOS in Android. Prinaša poenostavitev oblikovanja s poudarki na novi barvni shemi, številnih animacijah (podprtih v programerskem vmesniku) in tipografiji, katere temelj je osvežena pisava Roboto. Vsi elementi naj bi se vizualno odzivali na interakcije. Tako se npr. ponazoritev konca pomikanja prilagaja položaju prsta, stikala vizualno ponazorijo svoj preklop, elementi mehko prehajajo med stanji. Končni cilj je celo mehak prehod elementa med programi, npr. če želimo deliti sliko (npr. iz spleta prek e-pošte), naj bi ta ostala na istem mestu, plavajoče nad programom,  program v ozadju pa naj bi se zamenjal. V predogledu »L« marsikaj od tega še ne deluje povsem, imamo pa zgled v snovni prenovi npr. vmesnika za telefonske klice, kalkulatorja, pregleda in preklopa med aktivnimi programi ter predvsem v prenovljenih sistemskih nastavitvah.

O telefonu s sistemom »L«

O telefonu s sistemom »L«

Zadnje prenove Androida so prinesle tudi sadove različnih projektov. 4.1 je bil svilnato gladek (project butter), 4.4 je šel na shujševalno dieto (project svelte), »L« pa naj bi omogočal drastične prihranke energije (project volta). To omogočata dve novosti – programerski vmesnik za boljši nadzor nad porabo energije in uporabniška nastavitev varčevanja z energijo. Privzeto se to vklopi ob manj kot 15 % napolnjenosti baterije in samodejno znatno podaljša čas delovanja naprave za ceno manjše osvetlitve zaslona ter manj odzivnosti in zmogljivosti. Lahko se odločimo za vklop ob drugačnem stanju baterije ali pa varčevanje celo vklopimo trajno. Učinkovitost novosti bo mogoče izmeriti šele, ko jo bodo s pridom izkoristili vsi programerji, trenutno pa varčevalni način doda kakšno uro ali dve k delovanju skoraj izpraznjene baterije, kar je vzpodbudno.

Ker končno ime še ni znano, tudi skrita animacija očitno še ni končana.

Ker končno ime še ni znano, tudi skrita animacija očitno še ni končana.

Za najboljše od Androida »L« bo tako treba še malo počakati. Google mora dokončati sistem in dokončno prenoviti lastne programe, delo pa čaka tudi vse druge programerje, ki bodo morali izkoristiti številne novosti pod pokrovom, da bodo njihovi programi osveženi tako oblikovno kot tudi po učinkovitosti delovanja. To, kar lahko preizkusimo že danes, vliva veliko optimizma in Lizika, kot je verjetno končno ime svežega Androida, zna biti najbolj slastna od vseh sladic do zdaj.

Video

Še več novosti za razvijalce si lahko ogledate na Googlovem video posnetku: www.monitor.si/androL.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji