Objavljeno: 26.3.2012 13:42 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2012

Nova sezona

Nova sezona

Pri digitalnih fotoaparatih smo vajeni ciklov, ko lahko brez večjih presenečenj pričakujemo novosti izdelovalcev. Resda prihaja do manjših odklonov, sploh letos so bila poleno pod nogami podjetij poplave na Tajskem, ki so še posebej Nikonu povzročile manjšo zamudo. Kljub temu je začel novo sezono digitalnih aparatov z modelom D800.

Gre za profesionalen aparat, ki smo ga vsi pričakovali že vsaj pol leta, po specifikacijah je že prav smešno zmogljiv. Vgrajeno tipalo je seveda polne velikosti klasičnega filma, zmore pa 36 milijonov pik. O specifikacijah bi lahko popisali kar nekaj strani, a zapišimo le to, da gre za ta hip najnaprednejši oziroma najzmogljivejši digitalni SLR, vsaj če se omejimo na modele tam do deset tisoč evrov.

Pri tem je zanimivo, da očitno postaja digitalni video ključni del tudi pri profesionalnih aparatih DSLR. To je začel Canon s svojim modelom EOS 5D Mk. 2, Nikon pa se vedno bolj trudi tudi na tem področju. Da je video ključnega pomena, je pred časom potrdil Canon s svojim aparatom EOS C300, ki že močno presega okvire klasične DSLR fotografije, kljub temu pa ostaja član družine EOS aparatov.

To seveda pomeni, da lahko z njim uporabljamo velikansko zbirko odličnih Canonovih objektivov, aparata pa se lahko uporabniki nekoliko hitreje navadijo. Da je video vedno pomembnejši, so potrdili tudi z zadnjo napovedjo treh novih objektivov, od katerih sta dva pisana na kožo prav zajemu videa. Govorimo o fiksnih objektivih 24 in 28 mm, ki imata vgrajen tudi sistem za stabilizacijo slike, kar je pri tej goriščnici koristno le pri zajemu videa.

Pri kompaktnih aparatih pa opažamo vse širše razpone objektivov v majhnih ohišjih. Ta mesec smo preizkusili tri take modele Olympusa, ki so fotografsko zmogljivi, cenovno pa zelo konkurenčni. Takih modelov pričakujemo vedno več tudi od drugih izdelovalcev, seveda pa bo tudi na tem področju kakovosten HD video vedno bolj zaželen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji