Objavljeno: 26.9.2006 02:12 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor September 2006

Nova serija LG

Na zadnjem preizkusu monitorjev LCD je dokaj očitno manjkal predstavnik vse bolj prodornega podjetja LG. Razlog je bila menjava modelov, ki so jo v LG opravljali ravno med našim preizkusom. Model L1970BF je že predstavnik nove serije.

Pri novem, 19-palčnem LG najprej opazimo prijetno obliko, ki se sklada s funkcionalnostjo. Stojalo omogoča lahkotno nastavljanje zaslona - žal ne tudi obračanja za 90 stopinj - odlična je tudi namestitev priključkov, tako da se kabli namesto v zadnji del zaslona skoraj nevidno stekajo v spodnji del stojala. Poleg vhoda VGA je na voljo tudi DVI, med njima pa preklapljamo s tipko. Slika je ostra in enakomerno osvetljena, barve intenzivne in kontrastne. Neenakomerno osvetljenost je malenkost zaznati le ob robovih. To je verjetno posledica vpetosti v ohišje. Navdušuje širina vidnega polja po navpični osi (levo/desno), kjer besedilo ostaja berljivo celo pri gledanju pod zelo širokim kotom. Drugače je pri vodoravni osi (gor/dol), kjer belino papirja hitro zamenjata modrina oziroma rdečina.

Menuji so preprosti in lahko dojemljivi, pri nastavitvah malce pomaga LGjev t. i. F-engine, ki omogoča preklapljanje med uporabnikovimi nastavitvami ter nastavitvami za gledanje videa oziroma pisanje besedila. Poglavitna prednost tega je možnost strojnega nadziranja svetlosti in barvitosti slike, ne da bi spreminjanje prvega vplivalo na drugo. Pri tem se zaslon - v smislu prej/potem - razdeli na dve polovici. To uporabniku omogoči primerjavo s sliko pred spreminjanjem nastavitev.

Omenimo še odzivnost - nazivna je 2 ms - ki bo tudi v praksi zadovoljila igričarje in tiste, ki si na monitorju tu in tam ogledajo kak film.

LG L1970BF

Izdeluje: LG, www.LGE.com.

Kaj: 19-palčni monitor LCD.

Ločljivost: 1280 × 1024 pik.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Comtron, www.comtron.si

Cena: 94.990 tolarjev.

Za: Oblikovanje, zelo dobra kotna vidljivost.

Proti: Zunanji napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji