Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor April 2016

Nov robot

Android je zrel sistem, ki ga najdemo že na številnih napravah. A vedno je prostor za izboljšave. Kaj se pripravlja, nam Google že nekaj let ponuja na preizkus, namenjen predvsem razvijalcem programov. Ti lahko preizkusijo in uporabijo novosti, še preden postanejo stalnica na sodobnih napravah.

Deljeni zaslon omogoča hkraten prikaz dveh programov v razmerju 50 : 50 ali 70 : 30. Krmilimo ga s tipko za preklop med programi, katere ikona se po potrebi spremeni.

Deljeni zaslon omogoča hkraten prikaz dveh programov v razmerju 50 : 50 ali 70 : 30. Krmilimo ga s tipko za preklop med programi, katere ikona se po potrebi spremeni.

Preizkusna različica novega Androida, »N«, je prišla dokaj hitro po zadnji večji prenovi, Google pa je bistveno spremenil način preizkušanja. Zdaj se mu brez večjih težav lahko priključi vsak, ki je lastnik dovolj sodobne naprave (npr. telefonov Nexus  5X, 6, 6P ali tablice Nexus 9). A pozor – pristop k preizkusu novega Androida vam lahko prinese občasno nestabilno delovanje, pot nazaj pa je mogoča le s popolnim izbrisom naprave. Še vedno je mogoče predogled N namestiti ročno, s prenosom in namestitvijo sistemskih podob, a Google zdaj priporoča vstop v program preizkuševalcev (beta program). Če smo na naši ustrezni napravi prijavljeni z Googlovim računom, lahko na spletišču (www.google.com/android/beta) to napravo določimo za preizkušanje in najverjetneje bo že v nekaj trenutkih prejela sporočilo o sistemski nadgradnji. S tem je namestitev predogleda N skrajno poenostavljena, hkrati pa se bodo samodejno ponudile tudi še vse vmesne nadgradnje. Google do končne predstavitve v tretjem četrtletju omenja še vsaj štiri vmesne predoglede, ki naj bi bili nared vsakih 4 do 6 tednov.

Glede na dokaj hud tempo nadgradenj, ki nas čaka, je razumljivo, da navzven vidnih sprememb v N še ni veliko. Kot običajno so predogledi namenjeni predvsem razvijalcem, ki tako lahko preizkusijo in v svoje programe vgradijo nove zmožnosti, ki jih bo nova različica prinesla. Za uporabnike najzanimivejše novosti so izboljšana obvestila in hitre nastavitve, podpora deljenemu zaslonu ter še bolj agresivno varčevanje z energijo baterije.

Navzven

Android N bo svoje končno ime še dobil, Google celo v svoji mobilni aplikaciji Opinion Rewards (pri nas ne deluje) uporabnikom ponuja glasovanje za imena, kot so Nugat, Nori, Nachos in Neapeljski sladoled, interno pa tej različici menda pravijo NYC (New York Cheesecake), a interno ime do zdaj ni še nikoli postalo uradno. Prav tako se šušlja o dokaj koreniti prenovi vgrajenega zaganjalnika, ki naj bi izgubil predal s seznamom vseh programov (drawer), Android N pa bi s tem postal še bolj podoben iOSu. Toda predogled N ne odstopa kaj dosti od aktualne različice Marshmallow.

Prvo razliko bomo našli v sistemskih nastavitvah. Te so zdaj preglednejše, vsaka skupina nastavitev pa ponuja tudi kratek opis najpomembnejše značilnosti. Nastavitev zvoka npr. izpisuje trenutno glasnost zvonjenja, nastavitev baterije pa preostalo zmogljivost v odstotkih in času rabe. Še več, pri vrhu nastavitev nas čakajo dinamični predlogi z bližnjico do zanimive nastavitve, kot je npr. zamenjava ozadja. Kjerkoli v nastavitvah lahko s standardno kretnjo drsenja prsta z levega roba prikličemo menu za hiter preskok v poljubno skupino nastavitev.

Bistveno prenovljen je sistem obvestil in hitrih nastavitev. Še vedno lahko s kretnjo drsanja enega prsta z vrha prikličemo hitre nastavitve in obvestila, z dvema prstoma pa takoj v celoti razpremo vse hitre nastavitve. A zdaj so hitre nastavitve lahko razporejene celo na več strani, na dnu pa najdemo tudi gumb za urejanje, ki nam omogoča hitro preurejanje vrstnega reda ikon hitrih nastavitev, tudi med posameznimi stranmi. Nove sistemske storitve razvijalcem programov omogočajo, da med hitre nastavitve umeščajo tudi svoje pripomočke.

Pod nastavitvami so prikazana obvestila (notifications), ki so zdaj nekoliko preoblikovana in bolj strnjena, še posebej več obvestil istega programa. Bistvena novost je nova storitev, ki razvijalcem omogoča dodajanje zmožnosti takojšnjega odgovora kar iz samega obvestila. To dobrodošlo novost lahko preizkusimo tudi brez nameščanja predogleda N, saj zadnji različici Googlovih programov Hangouts in Messenger že ponujata takojšen odgovor, neposredno iz obvestila. No, v N je ta storitev del sistemskih knjižnic in z manj truda na voljo vsem razvijalcem.

Zelo privlačna novost, še posebej za uporabnike naprav z večjimi zasloni, pa je deljeni zaslon, ki mogoča hkraten prikaz dveh programov v različnih razmerjih zaslonske površine. Poizkuse deljenega zaslona smo že opazili pri drugih izdelovalcih preoblek za Android (še najbolj pri Samsungu), nekakšna testna različica pa se je skrivala tudi v starem predogledu M. N bo to zmožnost očitno dokončno uveljavil. V izvirni kodi Androida je mogoče najti celo podporo več oknom poljubnih velikosti, a tega v končni različici N verjetno ne bomo dočakali (morda bo Google prej celo združil sistema ChromeOS in Android). Deljeni zaslon je zelo intuitivno dodan v uporabniški vmesnik. Med prej pognanimi programi smo že do zdaj preklapljali s standardno sistemsko tipko (navadno z ikono kvadrata). Za deljeni zaslon tipko preprosto nekoliko dlje podržimo. Zaslon se bo predelil, zgoraj (ali levo) se še naprej prikazuje program v ospredju, druga polovica zaslona pa ponuja izbirnik prej pognanih programov, kot ga že poznamo. Med njimi lahko listamo, celo izločimo manj zanimive in z dotikom izberemo drugega, ki bo zasedel preostanek zaslona. Vmesno, predelno črto je mogoče potegniti in tako razmerje spremeniti iz 50 : 50 v približno 70 : 30, preostale stopnje pa niso možne. Če črto povlečemo do roba, deljeni zaslon izključimo. Omenimo tudi, da standardna tipka za preklop med programi ponuja dve novi možnosti, z zaporednim tapkanjem se premikamo med prej pognanimi programi, v vogalu pa se odštevajo sekunde, ko bo prikazani program prevzel ospredje. Tako lahko listamo v krogu ali počakamo, da se aktivira izbranec. Poleg tega z dvojnim dotikom hitro preklopimo na prejšnji program in nazaj.

Nastavitve so preglednejše in ponujajo osnovne informacije že na menuju. Novost so predlogi na vrhu z bližnjico do zanimive nastavitve.

Nastavitve so preglednejše in ponujajo osnovne informacije že na menuju. Novost so predlogi na vrhu z bližnjico do zanimive nastavitve.

Navznoter

Kot omenjeno, je N trenutno namenjen predvsem razvijalcem. Deljeni zaslon že zdaj deluje presenetljivo dobro, čeprav nas N opozarja, da večina programov še ni združljivih. Do končne različice jih bo verjetno večina, vsaj tistih, zanimivejših. Dodatno morajo razvijalci pripraviti svoje programe za še agresivnejše varčevanje z energijo, znano kot način Doze. Ta se zdaj aktivira tudi ob ugasnjenem zaslonu, čeprav se naprava premika. Prihranki energije so lahko znatni, a programi se morajo znajti v novih okoliščinah. Novost je tudi način varčevanja s prenosom podatkov (Data Saver), ki povsem onemogoči usklajevanje programov v ozadju, če ni na voljo povezave WiFi. Uporabniki sicer lahko izberemo izjeme, privzeta v N je edino storitev Play Services (ki zna pomagati, kadar napravo izgubimo). Nastavitev bo pomembna za tiste z visokim računom za prenesene podatke.

Programerji so znova dobro skrili dodatne možnosti nastavitev. Šele daljši pritisk na ikono kolesca hitrih nastavitev ponudi dodatno izbiro System UI Tuner, prek katere lahko znova najdemo temno temo, tokrat znatno izboljšano in razširjeno v nočni način. V njem zna N zatemniti uporabniški vmesnik in prilagoditi barve okoliški svetlobi ter tako vmesnik narediti veliko prijaznejši za nočno rabo.

Zanimiva je nova nastavitev jezika, ki že takoj omogoča izbiro več jezikov, primarnega in drugih. Ta nastavitev se potem pozna pri prepoznavanju govora, sistemski tipkovnici in je na voljo tudi drugim programom. Zelo uporabno, saj nismo redki, ki npr. kombiniramo slovensko, angleško in še katero tipkovnico …

Novosti so na voljo tudi uporabnikom s posebnimi potrebami. Zelo zanimiv je način povečevanja zaslona, ki ga po vklopu lahko aktiviramo s trojnim dotikom kjerkoli na zaslonu. Vsebino zaslona je zatem mogoče poljubno povečati in se po njej premikati, podobno kot počnemo s kretnjami, npr. s fotografijami v pregledovalniku.

Precej drugačna so obvestila, kmalu naj bi omogočala tudi neposredno odgovarjanje.

Precej drugačna so obvestila, kmalu naj bi omogočala tudi neposredno odgovarjanje.

Programerjem so na voljo nove sistemske storitve za še lažje blokiranje nezaželenih klicev. Seznam neželenih številk je skupen za več programov in se shranjuje v oblak, tako da je na voljo tudi na drugih napravah in preživi novo namestitev sistema.

Android N nadaljuje z delom na projektu Svelte, ki naj bi sistem oklestil balasta in omogočil zmogljivo delovanje tudi na skromnejši strojni opremi. O tem, da so na dobri poti, priča tudi to, da je trenutni predogled N poleg za sodobne Nexuse na voljo tudi za predstavnika skromnejših telefonov iz projekta Android One: General Mobile 4G. Ena od novosti je agresivno profiliranje kode, ki jo izvaja sistem ART. Izvajalni sistem sam najde najbolj »vroče« točke aplikacije glede na njeno dejansko rabo na naši napravi in jo ustrezno optimizira. Novost bo pomembna predvsem za šibkejše naprave in obeta lepe pospeške natanko tistih programov, ki jih uporabljamo največ. Novost tudi odpravlja zamudno optimizacijo, ki jo trenutni Android izvaja pri zagonu ob vsaki nadgradnji sistema.

Naj za konec poudarimo, da si predogleda N ne nameščajte brez temeljitega razmisleka. Čeprav predogled N deluje presenetljivo dobro, so občasna zatikanja in sesuvanja programov stalnica.

Android »N«, predogled

Operacijski sistem za mobilne naprave.

Izdeluje: Google.

Na voljo: Kot sistemska podoba za naprave Nexus 5X, 6, 6P, 9 in Player; General Mobile G4 in Pixel C.

Splet: developer.android.com/preview.

Za    Zanimive novosti.

Proti    Še nedokončano, primerno le za razvijalce in pustolovce.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji