Objavljeno: 14.6.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2016

Nosimo jih s seboj

Varovanje zasebnosti je ena osrednjih skrbi sodobnega uporabnika računalnika. Delo na poti nas večkrat prisili v rabo javnih omrežij, kjer smo dodatno izpostavljeni. Nezaželena pošta, virusi in druga škodljiva programska oprema že nekaj časa niso največje zlo, ki nas ob nepazljivosti lahko doleti. Danes je na sporedu izsiljevanje in kraja identitete. Za dodatno plast zaščite pri uporabi računalnika poskrbijo prenosne aplikacije.

Prenosne aplikacije so programi, ki delujejo v računalniku brez potrebe po namestitvi. Narejene so na odprti platformi, s sodobnim načinom dela v mislih. Prenašamo jih lahko s ključki USB, zunanjimi diski, pomnilniškimi karticami in celo ob pomoči oblačnih shramb (Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive). Aplikacije posnemajo delovanje nameščenih izdelkov, ne da bi v krajevnem sistemu pustile eno samo sled. Najbolj priljubljeno platformo je razvil John T. Haller za potrebe prenosnega spletnega brskalnika Firefox, nato ga je uspeh prepričal, da je podporo razširil na številne druge, tako brezplačne kot plačljive programe. Prenosne pripomočke najdemo na spletišču PortableApps.com. Zanje skrbi več kot sto razvijalcev, prevajalcev in preizkuševalcev.

Spletno pohajkovanje

Omenili smo že, da ima spletni brskalnik Firefox svojo prenosno različico. V resnici je Mozillin spletni pripomoček Firefox Portable prva prenosna aplikacija, ki je bila kdaj narejena na platformi PortableApps. Starosta spletnega brskanja v mobilni različici med drugim omogoča uporabo nameščenih dodatkov, shranjenih gesel, zaznamkov in zgodovine. Čeprav je Firefox v smislu tržnega deleža med običajnimi brskalniki v podrejenem položaju, je njegova prenosna sestra med uporabniki zelo priljubljena. Odlikujeta jo predvsem lahkotnost in učinkovitost. Pri Mozilli so v prenosno obliko med drugim pretvorili odjemalca elektronske pošte Thunderbird. S prenosnim odjemalcem Mozilla Thunderbird Portable so nam vedno na voljo vsi poštni predali, shranjeni stiki in nastavitve izbrane elektronske pošte. Za nameček prenosni odjemalec Mozilla Thunderbird omogoča varno prijavo s šifriranjem.

Prenosni Googlov spletni brskalnik Chrome Portable za namiznim ne zaostaja.

Google Chrome je najbolj priljubljeni spletni brskalnik na svetu, zato je logično, da smo ga deležni tudi v prenosni različici, ki je prav tako sposobna kot matična aplikacija. Če želimo v znani spletni izkušnji uživati na poti oziroma zdoma, je Google Chrome Portable prava stvar za nas. Prenosna različica podpira tako uporabo dodatkov kot sinhronizacijo obiskanih spletišč, gesel in zaznamkov, v katerih uživamo, ne da bi za seboj puščali nevarne sledi.

Med prenosnimi programi najdemo tudi odjemalca torrent datotek uTorrent Portable. Najbolj priljubljen BitTorrent odjemalec si je pridobil svetovno slavo z enostavnostjo in varčnostjo. Za delovanje ne zahteva pretiranih sistemskih virov, obenem pa je dokaj prijazen tudi do spletne povezave. S prenosno različico aplikacije datoteke torrent vzamemo na pot. Med ključnimi zmožnostmi so določanje prioritet, samodejni prenosi in načrtovanje prenašanja torrent datotek. Druga možnost za ljubitelje torrent datotek je preprost prenosni odjemalec qBitTorrent Portable, ki ima vgrajen iskalnik, podporo večjim BitTorrent zapisom, nadzor programa na daljavo in načrtovanje (iz)rabe povezave. Aplikacija je med uporabniki prenosnih programov zelo priljubljena predvsem zaradi zmožnosti prenašanja torrent datotek na daljavo. Čeprav se po zmožnostih ne more primerjati z uTorrentom, bo zadovoljil večino navdušencev nad omrežjem BitTorrent.

Najbolj priljubljeni odjemalec torrent datotek na svetu je v prenosni obliki povsod z nami.

Razvijalci in sistemski upravitelji bodo veseli prenosne različice FTP odjemalca FileZilla. Priljubljeni pripomoček FTP tudi v prenosni različici FileZilla Portable omogoča začasno prekinjanje in vnovično vzpostavitev začetih prenosov, sodeluje s požarnim zidom, zaznava (pre)počasne povezave in še več. FileZilla Portable nam na poti varno in zanesljivo postreže s shranjenimi strežniki in povezavami do njih. Nadaljujemo s programom PuTTY Portable. PuTTY Portable je prenosni Telnet in odjemalec SSH, ki se varno priklopi na izbrane strežnike ter omogoča delo z njimi. Med drugim vsebuje tudi posnemanje xterm terminala. S PuTTY Portable ne pustimo za seboj niti ene sledi. Alternativa je okleščena različica Telnet in odjemalca SSH PuTTY za potovanje, KiTTY Portable. Deluje zgolj v operacijskem sistemu Windows in omogoča varne povezave do strežnikov, filtriranje posameznih sej, uporabo bližnjic in še kaj bi se našlo.

Med spletne prenosne pripomočke sodi tudi WinSCP Portable. WinSCP je brezplačen odprtokodni program za prenašanje datotek med krajevnim in oddaljenim računalnikom, ki podpira protokole SFTP, FTP in SCP. Gre za varno povezavo med dvema računalnikoma, ki jo s prenosno različico aplikacije po želji vzamemo na pot. WinSCP med drugim odlično sodeluje s Telnet in SSH odjemalcem PuTTY, podpira večjezičnost, ima vgrajen urejevalnik besedila, omogoča gesla SSH in protokol SSH/Plain FTP. Prenašanje večjih datotek iz spleta je hitro živce parajoča izkušnja, ki jo občasno oplemenitita izpad omrežja in prekinitev povezave. Barvo las obdržimo ob pomoči tako imenovanih upraviteljev prenosov, ki so v operacijskem sistemu Windows posledično zelo priljubljeni. Prenosni upravitelj prenosov iz spleta Free Download Manager Portable ponuja optimizacijo prenosov, nadaljevanje prenašanja prekinjenih datotek, napredno upravljanje spletne povezave, podporo torrent datotekam in flash videu.

Tegobe ob prenašanju velikih datotek iz spleta lajša upravitelj prenosov Free Download Manager Portable.

Ljubiteljem poddaj (oziroma podcastov) je namenjen program qPodder. Ima tudi prenosno različico, qPodder Portable, ki se ponaša s podporo virom YouTube, SoundCloud, RSS in Atom. Prenosni program ima lasten predvajalnik MP3 in je odlična rešitev za mobilno upravljanje z naročninami na poddaje. Najbolj priljubljeni spletni brskalnik na svetu je Google Chrome. Poganja ga odprta koda Chromium, na podlagi katere je narejen tudi Iron, spletni brskalnik, ki se trudi izboljšati Googlovo spletno izkušnjo z izboljšanimi varnostnimi mehanizmi in varovanjem zasebnosti. Brskalnik Iron Portable ne vsebuje s stališča varovanja zasebnosti spornih elementov Googlovega spletnega pripomočka, časovnih zaznamkov, unikatnih uporabniških imen in osebnih poročil napak.

Razvijalska orodja

Najpreprostejši in največkrat uporabljen pripomoček dobrega programerja je beležnica. Notepad++ Portable je digitalna beležnica, namenjena predvsem razvijalcem. Prenosna različica zmogljivega orodja ne zaostaja za namizno, ponuja označevanje sintakse, samodejno dopolnjevanje programske kode in pravilno podpisovanje, ki olajša berljivost programa. Podpira številne programske jezike, med njimi C, C++, pascal in javo. Vse našteto nam je na voljo, ne da bi morali program nameščati v krajevni računalnik. Osnovno orodje slehernega programerja sta urejevalnik besedila in integrirano razvojno okolje IDE. Geany Portable je prenosno okolje IDE, ki omogoča delo s programi v obliki besedila, HTMLja, perla, pythona in še česa. Programe Geany prevaja, ustrezno označi sintakso in podpira različne platforme. Glede na poreklo programa, ki ga pišemo, lahko izberemo poljubni prevajalnik, pot do njega pa vpišemo v nastavitvah razvojnega okolja Geany.

Najpogostejše orodje programerjev je digitalna beležnica.

Podobnih orodij je še več. Notepad2-mod Portable je odlično in preprosto orodje za urejanje kode, ki z označevanjem sintakse podpira večino priljubljenih programskih jezikov. Med vidnejšimi zmožnostmi pripomočka so skrivanje kode, zaznamki in podpora datotekam Unicode, UTF-8, Unix in Mac. Minimalističen urejevalnik besedila oziroma kode z imenom AkelPad Portable bo zadostil večini razvijalskih potreb prav vsakogar. Preprost, prenosen in hiter pripomoček podpira razvoj na različnih platformah, kodno tabelo Unicode, razširitve z dodatki ter večjezičnost z moduli. Med ključne zmožnosti programa štejemo hitro iskanje in menjavo vsebine, večstopenjsko vračanje po popravkih nazaj in napreden predogled datoteke v obdelavi. Javanski razvijalci bodo veseli prenosnega pripomočka Java Portable, ki jim omogoča uporabo okolja Java Runtime Environment brez nameščanja v krajevni računalnik. Datoteke JAR lahko poleg drugih krajevno nameščenih programov zaganjajo tudi podprte prenosne aplikacije, na primer LibreOffice in Mozilla Firefox. Java Portable za izvajanje ne potrebuje upraviteljskih pravic.

Pisarniški pripomočki

Sodobne pisarne si danes brez Microsoftovega paketa Office ne moremo predstavljati. Slednjega v prenosni različici (še) ni, so pa zato drugi. Apache Open Office je med najbolj priljubljenimi alternativami, ki dostojno nadomestijo Microsoftovo pisarniško zbirko programov Office. Brezplačna zbirka vsebuje urejevalnik besedila, preglednic, predstavitev, slik in zbirke podatkov. Popoln nabor pisarniških pripomočkov je z različico OpenOffice.org Portable prilagojen delu na poti. Za združljivost z najbolj priljubljeno pisarniško zbirko na svetu, Microsoftovo Pisarno, je poskrbljeno.

Za branje datotek v zapisu PDF na poti poskrbi program Sumatra PDF Portable.

Delo s finančnimi podatki predstavlja levji delež dela v pisarni. Pri upravljanju denarnega toka nam pomaga program Money Manager Ex. Finančne informacije so z uporabo šifriranja na varnem, olajšano je načrtovanje proračuna, prikaz polepšan s slikovitimi grafi ter omogočen izvoz in uvoz vseh vnesenih podatkov. Money Manager Ex Portable je zmogljivo prenosno orodje za vse finančnike, ki veliko potujejo. Prav tako ožjemu ciljnemu občinstvu je namenjen FocusWriter Portable. Urejanje besedila z zmogljivimi pisarniškimi orodji je včasih naporno. Pisce dodatki in naprednejše zmožnosti (pre)večkrat motijo pri ustvarjanju, zato radi posežejo po pripomočku, ki se osredotoča zgolj na pisanje. Med bolj priljubljenimi takimi programi je FocusWriter. Njegov uporabniški vmesnik je brez nepotrebnih motenj, podpira samodejno shranjevanje, pomni, kje smo nazadnje končali delo, dodatno skrije odvečne dele programa, vodi statistiko uporabe, preverja črkovanje in podpira teme.

Da prenosne aplikacije niso primerne zgolj za delo, dokazuje pester nabor iger, ki jih lahko uporabljamo na poti.

Pri pisarniškem delu se pogosto srečujemo z datotekami PDF. Oblika zapisa se je uveljavila kot neuradni standard deljenja dokumentov, saj se pri prenašanju od pošiljatelja k naslovniku, iz sistema v sistem, ne spremeni niti za ped. Delo z dokumenti v zapisu PDF olajša program PDFTK Builder Portable, ki omogoča združevanje, ločevanje in označevanje datotek z vodnim žigom. S prenosno različico pripomočka po želji dokumente PDF tudi zaščitimo z geslom. Na drugi strani prenosnih pripomočkov, ki se ukvarjajo z datotekami v zapisu PDF, je program Sumatra PDF Portable. Gre za preprost bralnik elektronskih knjig, ki se ne ustavi zgolj pri formatu PDF. Med drugim prebavi še datoteke v obliki DjVu ter digitalne stripe. Enostavno ga je uporabljati, je hiter in ne zavzame veliko prostora na prenosni pomnilni napravi. Izdelovanje elektronskih knjig olajša zmogljivo orodje Sigil Portable. Sigil je v osnovi urejevalnik vrste WYSIWYG – to, kar vidiš, tudi dobiš. Z drugimi besedami, elektronske knjige urejamo, kot bi urejali običajno besedilo v navadnem urejevalniku. Pripomoček Sigil Portable podpira obliko zapisa Epub, ima vgrajeno preverjanje črkovanja, prebavi vsebino HTML, samodejno ustvari kazalo, iskalne termine in še kaj bi se našlo.

Datoteko zares izbrišemo le, ko mesto na disku, kjer je bila shranjena, večkrat zapored prepišemo. Pomaga nam Eraser Portable.

Varnost

Prenosne različice namiznih programov so nadvse uporabne v številnih scenarijih. Med pomembnejše situacije, ko ne moremo brez njih, spada uporaba protivirusnega programa. Prenosni program ClamWin Portable za računalnike z operacijskim sistemom Windows nam omogoča, da okuženi računalnik pregledamo in očistimo z najnovejšo zbirko škodljivih programskih izdelkov. Čeprav mu manjka sprotna zaščita in se zanaša zgolj na ročno pregledovanje, ga visoka stopnja zaznanih virusov, vohunskih programov, trojancev in druge škodljive kode uvršča v sam vrh varnostnih pripomočkov, ki jih je vedno priporočljivo imeti v žepu. Prenosno različico ima tudi priljubljeni antivirusni program Kaspersky. Pri njem ne gre za celovito protivirusno rešitev, saj nas reši zgolj korenskih kompletov (angl. rootkit) družine Rootkit.Win32.TDSS. Kaspersky TDSSKiller Portable je kljub vsemu zelo učinkovito orodje, ki za delo potrebuje upraviteljske pravice.

Spletni vsakdan je sestavljen iz nenehnega vnašanja različnih uporabniških imen in gesel. Ker je nevarno, če so prijave preproste ali morda celo enake, si omislimo upravitelja gesel. KeePass Portable je prenosni pripomoček, ki nam varno shrani občutljive informacije, jih šifrira ter zaklene z glavnim geslom. Čeprav imamo prijavne informacije vedno v žepu, ni nevarnosti, da bi zašle v neprave roke. KeePass Portable poleg varnosti poskrbi še za uporabnikovo udobje. Nerodno vnašanje prijavnih podatkov ter ugibanje gesel bo z njim hitro pozabljena preteklost. Že vrabci na strehi čivkajo, da izbrisani podatki niso nikoli zares izbrisani. Če želimo datoteke iz računalnika z operacijskim sistemom Windows za vedno izbrisati, moramo področje na disku, kjer je bila nezaželena datoteka shranjena, večkrat prepisati. Tako telovadbo nam olajša prenosni pripomoček Eraser Portable, ki poleg brisanja datotek iz računalnika pobriše tudi občutljive informacije, na primer gesla, razne službene zadeve, osebne podatke in vse navezave na izbrisano datoteko.

Sistemska orodja

Poleg protivirusnih programov so v različnih situacijah zelo dobrodošla tudi prenosna sistemska orodja. CrystalDiskInfo Portable je brezplačno orodje za pregled stanja sistema. Preveri delovanje krajevnih diskov, temperaturo in zdravje priključenih enot HDD in SSD. Med lično prikazanimi informacijami sta števec dostopov ter ure delovanja diska. Prenosni pripomoček je nepogrešljiv pri analiziranju sumljivega obnašanja računalnika. CrystalDiskMark Portable je pripomoček za nadzor in analizo delovanja krajevnih in zunanjih diskov. Pri vseh priključenih shrambah spremlja operacije branja in pisanja ter omogoča primerjavo delovanja in hitrosti nadziranih enot. Brezplačno orodje z večjezično podporo za stoodstoten izkoristek želi upraviteljske pravice.

V operacijskem sistemu privzeti pregledovalnik procesov nadomestimo s prenosnim Process Monitor Portable.

Če se računalnik čudno vede, bomo veseli tudi orodja z imenom Process Monitor Portable. Slednji nam postreže celo z bogatejšo bero informacij o delujočih procesih kot privzeti pripomoček v operacijskem sistemu Windows Task Manager. Med njimi ne manjkajo imena procesov, podrobnosti o posameznih dogodkih, povezana uporabniška imena in še kaj. Ni redko, da s pripomočkom odkrijemo škodljivo programsko opremo. Podobno pomoč nam ponudi Process Explorer Portable, katerega upraviteljske in analitične sposobnosti potrebujemo, ko se želimo potopiti globlje v sistemske procese in pripadajoče datoteke DLL. S pripomočkom spoznamo natančen ustroj delovanja slehernega procesa, ki je zagnan v računalniku.

Ob zagonu računalnika se samodejno zažene nemalo procesov, zato zna postopek trajati. Autoruns Portable nam prikaže informacije o programih z zagonskega imenika Startup, ključih iz registra Registry, raziskovalčeve lupine Explorer Shell, obvestilih Winlogona in še kaj. Funkcionalnost pripomočka Autoruns preseže v Windows privzeti MSConfig. S prenosnim orodjem zlahka prilagodimo postopek zagona in ga spremenimo v nebolečo in hitrejšo izkušnjo. Pomoč potrebujemo tudi, ko nam zmanjka prostora na disku. WinDirStat Portable je pripomoček za preverjanje zasedenosti krajevnega diska. Poleg grafičnega prikaza ponudi seznam shranjenih datotek in nameščenih programov po imenikih, končnicah in v drevesni strukturi. Ima večjezično podporo, prepozna omrežno diskovje, sestavi poročilo o zasedenosti diska in ga očisti s priloženim orodjem za brisanje odvečnih podatkov.

Prenosne so lahko tudi igre. Šah Lucas Chess Portable je na voljo celo v slovenščini.

Med bolj priljubljenimi programi za delo z arhivi je izdelek z nazivom 7-Zip. Tudi prenosna različica 7-Zip Portable uporablja napreden algoritem stiskanja podatkov, ima večjezično podporo in lastnega raziskovalca. Če k temu prištejemo še številne podprte formate zapisa, med katerimi ne manjkajo datoteke v obliki RAR, 7Z, ZIP, GZIP in BZIP2, hitro uvidimo, da gre za pripomoček, ki ne sme manjkati v nobenem žepu. Izdelavo zagonskega ključa USB s ključa USB (in drugih pomnilniških nosilcev) omogoča program Rufus Portable. Gre za celovito rešitev izdelave zagonskega programa iz datoteke ISO, nalaganja programske opreme BIOS, posodabljanja strojne programske opreme in zaganjanja nižjestopenjskega programa. Pripomoček je hiter in zanesljiv.

Za konec

Našteti programi so le droben vpogled v zmožnosti prenosnih aplikacij. Med njimi najdemo še nekatere priljubljene programske izdelke, kot sta fantastični predvajalnik večpredstavnih vsebin VLC Media Player Portable in s Photoshopom primerljiv urejevalnik fotografij GIMP Portable. Da prenosne aplikacije niso primerne zgolj za delo, dokazuje pester nabor iger, ki jih lahko uporabljamo na poti, ne da bi jih namestili v dežurni računalnik. Med vidnejšimi naslovi so šah Lucas Chess Portable, uspešnica 2048 Portable in priljubljenim črvom Worms podobna igra Atomic Tanks Portable. Ker za uporabo prenosnih aplikacij ne ostane niti sled, ni razloga, da jih ne bi vsaj preizkusili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji