Objavljeno: 23.4.2007 01:33 | Avtor: Vlado Robar | Monitor April 2007

Norton: Strogo zaupno

Računalniška varnost je v zadnjem času deležna toliko pozornosti kot še nikoli. Zdi se, da upravičeno, saj se težišče delovanja mojstrov računalniških hudodelstev premika na področje čistega kriminala. Po domače povedano, piscem zlonamerne kode ne gre več toliko za priznanje s strani njim enakih, temveč za bolj otipljive, finančne koristi. Teh si obetajo na račun neveščih oziroma pred zlonamernimi programi nezaščitenih uporabnikov. Čas premika zlonamernega programja v kriminalne sfere pa je po drugi strani priložnost za podjetja, ki izdelujejo programe za zaščito pred zlonamernimi programi.

Ta podjetja so poleg svojih izdelkov v zrelih letih (protivirusni programi, požarni zidovi, protivohunski programi) začela tržiti nove vrste programja. Eno od njih je ameriški Symantec s programom Norton Confidential. Z njim Symantec meri predvsem na uporabnike, ki splet uporabljajo s tipkovnico v desni in kreditno kartico v levi roki.

Norton Confidential lahko kupimo na plošči CD-ROM pri slovenskem zastopniku ali pa si iz Symantecove spletne trgovine po plačilu pretočimo namestitveno datoteko. Takoj povejmo, da program ni združljiv z nekaterimi paketi za spletno varnost (BitDefender, Kaspersky Internet Security) oziroma protivohunskimi programi (SpySweeper).

Namestitev traja skoraj tako dolgo kot nameščanje celotnega paketa za spletno varnost (Internet Security). Uporabnik lahko izbere zgolj mapo, v katero se program namesti. Računalnika ni treba znova zagnati, a že po prvi posodobitvi programa prek spleta (Live Update) se to udobje neha.

Program ponuja dve glavni funkciji, obe pa (brezplačno) ponujajo tudi najbolj razširjeni spletni brskalniki. Nekatere spletne strani zahtevajo geslo za dostop in Norton Confidential si na našo željo ob prvem dostopu zapomni uporabniško ime in geslo. Ob naslednjih poskusih dostopa z istim brskalnikom ju program sam vnese, uporabnik pa potrdi vnos. Za razliko od brskalnikov lahko shranjena gesla tudi pregledujemo in ne samo brišemo. To nam občasno pride prav, saj tako shranjena gesla hitro pozabimo, ker nam jih ni treba vedno znova vnašati. Rezervno kopijo gesel lahko shranimo v zašifrirano datoteko in jo uporabimo na drugem računalniku, ki seveda tudi mora imeti nameščen Confidential. Žal zna Norton sodelovati le z Internet Explorerjem in to njegovo uporabnost precej zmanjša. Tak prezir do drugih brskalnikov je še posebej nerazumljiv, če pomislimo na nedavni Symantecov spor z Microsoftom zaradi operacijskega sistema Windows Vista.

Druga funkcija Nortonovega novinca je zaščita pred ribarjenjem (phishing). Gre za izvabljanje zaupnih podatkov (kombinacije uporabniških imen in gesel za dostop do plačilnih storitev ali številk kreditnih kartic) prek elektronskih sporočil. S klikom hiperpovezave se znajdemo na ponarejeni spletni strani, ki je skoraj do potankosti podobna legitimni strani. Med najbolj razširjene spadajo ponarejene strani ponudnika plačilnih storitev PayPal, pri nas pa smo ribarjenje spoznali ob vzniku ponarejenih servisnih strani ponudnika spletnega dostopa Siol. Tudi funkcijo prepoznavanja "ribiških" strani omogoča večina sodobnih brskalnikov (Internet Explorer 7, Opera, Netscape Browser, Firefox). Confidential namesti posebno vrstico stanja v Internet Explorer, ki je obarvana zeleno, pri obisku sumljive strani pa se barva spremeni v rdečo. Enako delovanje smo našli že v paketu Norton Internet Security 2007.

Nekoliko postransko vlogo so v Symantecu namenili zaščiti pred "kriminalnimi programi" (crimeware). Tako so poimenovali zlonamerne programe, kot so snemalniki pritisnjenih tipk (keyloggerji) in podobna nesnaga. V resnici bi ta zaščita morala biti najglasneje oglaševana, saj je brskalniki ne omogočajo (seveda pa jo omogočajo protivirusni programi). Po golem naključju smo odkrili, da je zaustavila delovanje programa za zajemanje zaslonskih slik Gadwin PrintScreen, nameščenega v našem računalniku. Zajeta slika je bila popolnoma črna. Confidential nas na svoj poseg ni opozoril, temveč smo to opazili pri pregledu nastavitev.

Program nas opozori pred nalaganjem goljufive spletne strani.

Nastavitvev v Confidentialu je zelo malo.

Norton Confidential

Kaj: Program za zaščito identitete in varno brskanje v spletu.

Izdeluje: Symantec, www.symantec.com.

Prodaja CHS, www.chs.si.

Cena: 81,3 EUR (61 EUR za lastnike drugih Nortonovih izdelkov).

Za: Omogočen ogled shranjenih gesel in njihov izvoz.

Proti: Molčeča blokada legitimnega programa za zajemanje zaslonskih slik, dolgotrajna namestitev, shranjevanje gesel deluje le v IE.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji