Nokiin mercedes

Nokia še vedno išče svoj prostor pod soncem v krasnem novem svetu, kjer si telefonski kolač delita dva operacijska sistema – od katerih noben ne teče na Nokiinih telefonih. Pozornost kupcev poskušajo pritegniti tudi s tehnološko dovršenimi napravami, kot je Lumia 920.

Povejmo kar takoj, devetstodvajsetica je odličen telefon. Velik, hiter, z vso potrebno in nepotrebno opremo.  Če bi imela štiri kolesa, bi na sprednjem delu zagotovo nosila prepoznavno trikrako zvezdo v krogu. Tudi namenjena je isti vrsti kupcev – ljudem, ki jim ni odveč odšteti lepega kupčka denarja za napravo, ki ji v naslednjih nekaj letih ne bodo več posvečali pretirane pozornosti. Le delovati mora. Vedno in povsod. Ne bodo pa je imeli prav nobenega namena predelovati ali dograjevati.

S tehnološkega stališča je Lumia pravi biser. Vgrajene ima vse tri- in štiričrkovne tehnologije, ki bi vam utegnile pasti na pamet, tudi NFC  in LTE. Slednja sicer v času preizkušanja ni delovala, vendar nam je Nokiin uvoznik sporočil, da je z nadgradnjo programske opreme možno delovanje v omrežju Mobitel LTE. Nadgradnjo opravi pooblaščeni serviser, avtomatska nadgradnja (OTA) pa naj bi bila na voljo »nekje v sredini maja«.

Navigacijski sistem je skrajno hiter, večinoma najde lokacijo v petih sekundah. 4,5-palčni zaslon ima sicer »le« 1280 × 768 pik, a je hiter in ima odlične, žive barve. Dvojedrni Snapdragon poganja telefon tako, kot Androida niti štirijedrniki ne morejo, fotoaparat z osmimi milijoni pik pa zajema obe visoki ločljivosti videa, 720p in 1080p. Pogovori so pregovorno nokievsko odlični, z lepim in čistim glasom. Vse skupaj pa je zapakirano v sicer zelo veliko ohišje, ki pa zaradi zaobljenih robov lepo sede tudi v manjšo roko. Le težko je vse skupaj kar precej.

Posebnost tega modela je možnost brezžičnega napajanja, a moramo za to dokupiti dodatni napajalnik. Preizkusili smo tudi tak način napajanja in moramo reči, da nam je bil zelo všeč. Telefon le odložimo na majhno belo podlago (ta je pravzaprav lahko celo skrita pod nekaj milimetri papirja, lesa ali plastike) in že se polni. Nobenega priklapljanja kablov, nobenega čaranja s konektorji. Dobro izkušnjo zaokroža tudi operacijski sistem, ki se sinhronizira in varnostno shranjuje kar po brezžičnem omrežju.

Lumio 920 lahko polnimo tudi z brezžičnim polnilcem.

Lumio 920 lahko polnimo tudi z brezžičnim polnilcem.

Lumia 920 je eden prvih telefonov z operacijskim sistemom Windows Phone 8, ki se odlično vklaplja v zgoraj opisano filozofijo. V operacijski sistem je vgrajena cela množica posladkov, denimo možnost dela z dokumenti Microsoftove Pisarne, pregledovanje datotek PDF, povezljivost z omrežji Facebook, Twitter in LinkedIn, enostaven dostop do pošte na strežniku Exchange (pa tudi do zasebnega GMaila) in še in še. Ne nazadnje je vgrajen celo otroški kotiček – posebej omejena podmnožica funkcij, kjer lahko vaš nadobudni malček klika po svojih slikah, glasbi in igricah, ne more pa vam pobrisati dokumentov ali pošiljati elektronskih sporočil.

Le na nadgrajevanje s programi lahko bolj ali manj pozabite. Saj je res, da se za WP8 najdejo dobri programi, denimo 4th & Major, odličen odjemalec za omrežje Foursquare, in da so na voljo najpomembnejši programi tipa Dropbox, a ko bi radi našli malce bolj specializiran pripomoček,  boste v najboljšem primeru našli le kakšno skrajno hekersko in nedodelano rešitev, v najslabšem pa popolnoma nič. Da ne omenjamo omejitev slovenske trgovine programčkov, kjer še vedno ne moremo kupiti vsega, kar je na voljo za ameriški ali zahodnoevropski trg.

Priloženih je tudi nekaj Nokiinih programov, izmed katerih pozitivno izstopajo trije iz družine HERE – City Lens (izboljšana resničnost s prikazom lokacije zanimivosti na živi sliki), zemljevidi Maps in navigacija Drive+ Beta. Zemljevidi so odlični, na voljo za skoraj ves svet (razen večjega dela Afrike) in jih lahko po delih naložimo na napravo. Cestni navigaciji pa zamerimo, da za izračun poti potrebuje internetno povezavo, to pa zna v tujini postati kar drago. Ko je pot enkrat izračunana, nas bo vodil tudi brez povezave, le da poti ne zna prilagajati – če jo uberete po svoji poti, vas bo vztrajno poskušal spraviti nazaj na izračunano. Z nekaj sreče pa bodo to do izida prave različice še popravili.

Da povzamem svoje dvotedenske izkušnje z Nokiinim mercedesom v nekaj besedah ... To je telefon, ki bi ga zagotovo z veseljem kupil. Pa ne zase, za ženo.

Nokia Lumia 920

Pametni telefon.

Prodaja: www.mobitel.si, www.tusmobil.si.

Cena: Mobitel: 619 EUR (polna), 575,66 EUR v E-trgovini, 432 EUR v akciji. Tušmobil: 701 EUR polna, v paketih od 1 EUR naprej.

✓    Windows Phone 8 v slovenščini, dodatni Nokiini programi, oblika, trajanje akumulatorja, možnost brezžičnega polnjenja, zelo hiter GPS, sinhronizacija na SkyDrive.

✗    Pomanjkanje dobrih programov, teža, fotoaparat ima težave v kontrastnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji