Objavljeno: 25.10.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2022

Nokia G60

Nokia ima v ponudbi kar nekaj pametnih telefonov, s katerimi merijo v nižji, vstopni razred. Tokrat smo preizkusili novi model G60 5G, ki pa išče kupce nekoliko više od najbolj vstopnih modelov, velja namreč dobrih 300 evrov.

Po oblikovanju gre za dokaj pozabljiv telefon. Velikost in teža sta povprečni za to velikost zaslona (diagonala meri 6,58 palca). Na preizkusu smo imeli generično siv model. Zadnja stranica je plastična, je pa zanimiva obdelava, saj je rahlo hrapava, polna drobnih pikic. To, da so zadnje stranice nekako obdelane, je že stalnica, a omenjene pikice tu ne delujejo ravno prepričljivo, saj je telefon videti, kot da so na njem drobne dežne kapljice. Verjamemo, da bo komu ta efekt všeč, nam pa se ni zdel posrečen.

Kakovost izdelave je sicer dobra, čeprav gre za plastično zadnjo stranico in plastično ogrodje okoli telefona. Zvijanja ni, telefon navdaja z občutkom, da bi lahko zdržal tudi kak resnejši padec, saj se plastika pri takih udarcih običajno obnese bolje od aluminija ali stekla. Presenečenj na ohišju ni, poleg USB-C je še klasični vmesnik za slušalke, na nosilcu za kartico SIM je prostor še za drugo to kartico ali pomnilniško microSD.

Zaslon je za klasični LCD (z matriko IPS), zelo dober, a moramo poudariti, da ponudi konkurenca v tem razredu že tudi zaslone OLED. Svetlost je povprečna, pohvalimo lahko spremenljivo osveževanje, ki gre do 120 Hz. Pri zaslonu je v uporabi steklo Gorilla Glass 5, ki nudi dobro stopnjo trpežnosti.

Izbira strojne opreme je solidna, v uporabi je Qualcommov Snapdragon 695. Gre za telefonski procesor srednjega razreda, ki se v svoji vlogi dobro izkaže. Telefon je dovolj odziven, k temu pa zelo pripomore prečiščen sistem Android brez nepotrebne navlake in oblikovalskih dodatkov ter efektov (gre za program AndroidOne). Pri preizkusih zmogljivosti je slika solidna, le malo slabše je pri zahtevnejših preizkusih grafike. Naš preizkusni model je imel 6 GB pomnilnika in 128 GB prostora za podatke, na voljo so tudi sestave s 4 GB (ter 64 ali 128 GB za podatke), priporočamo sicer izbiro modela s 6 GB.

Baterija je dovolj zmogljiva glede na strojno opremo (4.500 mAh), ciljni uporabniki lahko računajo na do dva dni uporabe. Telefon podpira »hitro« napajanje moči 20 W, kar pa v resnici ni zares hitro, saj ima konkurenca tudi po pet- in večkrat hitrejše napajalnike, ob tem, da nam Nokia tudi ne privošči napajalnika, kar pa ni res pri večini konkurentov (sploh pri tistih, ki imajo kakšno hitrejše napajanje).

Nova Nokia G60 5G je telefon, ki se sicer postavi nekoliko nad vstopne telefone, a se s tem potisne v cenovni razpon, kjer pa je že zelo huda konkurenca. Pri tem je (vsaj v sestavi s 6 GB pomnilnika) čisto v redu izbira, a hkrati zares ne prepriča na nobenem področju – sploh če upoštevamo kitajsko konkurenco. Najbolj prepriča Realme GT Master, ki smo ga preizkusili lani. Vmes se je pocenil, ponudi pa občutno boljši zaslon OLED z bistveno višjo svetlostjo – in to za nekaj deset evrov nižjo ceno.

Nokia G60 5G

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 319 EUR (4/64 GB)

Za: Neobremenjeni Android.

Proti: Cena glede na ponujeno, nima zaslona OLED.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji