Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2012

Nižja cena tiskanja, končno!

Nižja cena tiskanja, končno!

Da, še vedno redno preizkušamo tudi tiskalnike, in to kljub temu, da gre za razmeroma dolgočasne naprave, o katerih težko napišemo kaj novega. Eno izmed pogostejših vprašanj, ki jih prejemamo v uredništvu, je - kateri tiskalnik bo najboljši za določeno uporabo.

Izdelovalci sicer dokaj redno predstavljajo novosti, sploh pri cenejših brizgalnih modelih (laserski tiskalniki ostanejo naprodaj bistveno dlje časa), a večinoma gre le za majhne spremembe že uveljavljenih modelov. Največkrat so novosti v obliki vmesnikov WiFi, majhnih barvnih zaslonov, ki so ponekod tudi občutljivi za dotik, ter možnosti tiskanja iz mobilnih naprav, predvsem iOS (se pravi iPhone in iPad) in Android.

Včasih pa vendarle doživimo presenečenje.

Pred nekaj meseci smo bili na HPjevi tiskovni konferenci, kjer so predstavili novo serijo brizgalnih modelov Ink Advantage. Ne presenetljivo so se tudi tokrat pohvalili, da lahko z novimi tiskalniki tiskamo "še ceneje". Takih trditev smo tako ali tako že vajeni.

Seveda smo se dogovorili za preizkus, po tihem smo pričakovali manjša znižanja v ceni izpisa, a nič pretresljivega - industrija brizgalnih tiskalnikov namreč živi od prodaje kartuš in ne več od samih tiskalnikov. Barvilo pri povprečnem brizgalnem tiskalniku je cenovno približno pet tisoč krat dražje od bencina ...

V resnici pa smo izmerili, da so se cene izpisov pri omenjenih tiskalnikih dejansko občutno znižale, približno na polovico prejšnje cene. Govorimo seveda o ceni tiska pri HP tiskalnikih, pri nekaterih tekmecih so bile cene izpisov bolj konkurenčne. Tokrat preizkušeni model Deskjet 5525 je tako trenutno brizgalnik, s katerim je mogoče najceneje tiskati, ceno izpisa lahko primerjamo z domačimi laserskimi modeli.

Zakaj tako znižanje? Navsezadnje se nam zdi očitno, da bi lahko kaj takega uvedli že pred leti? Razmišljamo, da so morda krivi izdelovalci neoriginalnih kartuš, ki spodjedajo taktiko služenja z izpisi. Kakorkoli, nam se zdi korak smiseln in pohvalen, kljub temu pa verjamemo, da je na tem področju še veliko možnosti za še nižje cene izpisov. Upanje, da se bodo uporabniki množično preselili v sedanjost, pustili tiskanje za seboj in preklopili na digitalno, pa seveda ostaja jalovo ?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji