Objavljeno: 24.12.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2019

Nikon Z6

Prejšnji mesec smo preizkusili novi Nikonov aparat Z7, takoj za njem pa smo dobili v roke še nekoliko cenejšo alternativo, model Z6. Gre za prva dva aparata v Nikonovem novem brezzrcalnem sistemu polnega formata, preprosto imenovanem sistem »Z«. To je Nikonovo žezlo prihodnosti, saj je sistem zasnovan z mislijo na optično zmogljive objektive v navezi z ohišji, ki so manjša in lažja od dosedanjih DSLRjev s klasičnim, 35-milimetrskim tipalom.

Prejšnji mesec preizkušeni Z7 je nekakšna alternativa DSLRju D850, saj ponuja predvsem visoko ločljivost, tokratni Z6 pa je po namembnosti bliže modelu D750. Še vedno ponuja tipalo polne velikosti, a je tokrat ločljivost manjša, zaradi tega pa ponuja višjo hitrost zaporednega zajema, ob tem pa tudi občutno nižjo ceno.

Samo ohišje aparata je enako omenjenemu Z7. Po obliki se zgleduje po DSLRjih, s tem mislimo predvsem na odebeljeni ročaj na desni strani, hkrati pa tudi na dvignjeno grbo nad bajonetom, v njej se skriva digitalni okular. Kljub temu je aparat manjši in res občutno lažji od DSLRjev primerljivega kalibra. Ohišje je izredno kakovostno in zaščiteno proti vdoru prahu in vremenskih vplivov, seveda pod pogojem, da uporabljamo enako zaščitene objektive. Za ogrodje je uporabljena magnezijeva zlitina, po ohišju pa je kar nekaj kakovostne gume za boljše držanje.

Aparat dobro sede v roko, omislimo si lahko enako baterijsko držalo kot pri Z7, s tem dobimo boljšo ergonomijo v portretnem načinu in dodatni akumulator. Poraba energije je resda ena izmed večjih pomanjkljivosti brezzrcalnih aparatov, saj se pri njih bistveno bolj zanašamo na glavni zaslon, obenem je tudi okular še dodatni zaslon. Po uradnih specifikacijah naj bi aparat zdržal 310 fotografij, a po naših preizkusih lahko zdrži bistveno dlje – nekje proti 500 fotografijam, spet pa odvisno od rabe. V rabi so enaki akumulatorji kot pri Z7 in tudi pri novejših Nikonovih DSLRjih, konkretno gre za akumulator EN-EL15.

Zadnji zaslon meri po diagonali 3,2 palca, ponuja možnost nagiba, ne pa tudi vrtenja. Za fotografe je tak način dobrodošel, za zajem videa pa bi si želeli uporabo tečaja, ki bi omogočal vrtenje (kot pri video kamerah). Zaslon je resda občutljiv za dotik, tako lahko brskamo po nastavitvah in določamo točko ostrenja. Okular je odličen, ima dovolj visoko ločljivost, hitrost osveževanja je visokih 60 slik na sekundo. Kot je standard tudi pri zmogljivejših DSLRjih, je na desni rami aparata dodaten zaslon stanja, na katerem hitro vidimo osnovne nastavitve.

Glavna razlika glede na dražjega brata je slikovno tipalo. Z7 ponuja 45 milijonov pik, Z6 pa dobrih 24 milijonov. Za veliko večino uporabnikov bo ta ločljivost povsem dovolj visoka, le redki potrebujejo dodaten dvig. To namreč potegne za seboj tudi občutno povišanje prostora, ki ga fotografije zasedejo, tako na pomnilniških karticah kot kasneje na računalnikih oziroma drugih pogonih.

Prinaša pa znižanje ločljivosti tudi druge prednosti. Z6 namreč ponuja malenkost boljši dinamični razpon od Z7, ponuja tudi malenkost manj šuma pri višjih vrednostih ISO. Slednje gredo tu do ISO 51.200 (pri Z7 do ISO 25.600). Zaradi prostorsko manj požrešnih fotografij pa je tudi hitrost nepretrganega slikanja višja – 12 fotografij na sekundo (v 12-bitnem načinu RAW in brez vmesnega ostrenja). Za primerjavo ponuja Z7 9 fotografij na sekundo (v enakih razmerah). Aparati s še manjšimi tipali (predvsem DSLRji s tipali velikosti APS-C) resda ponujajo še višje številke, a imajo seveda druge omejitve.

Ima pa Z6 manj točk ostrenja, »le« 273 (Z7 ponuja 493 točk). Sami res ne vidimo potrebe po takem številu, a ga kljub temu velja omeniti. Sistem je kljub samodejnemu ostrenju enako hiter in učinkovit kot pri Z7, spet gre za kombinacijo zaznavanje faze in kontrasta. Tako kot pri Z7 je tudi tu sledenje premikajočim se objektom slabše kot pri zmogljivih DSLRjih, a na splošno je sistem ostrenja zelo dober.

Novinec se izkaže tudi kot zmogljiv fotoaparat za zajem videa. Jasno ponuja zajem v ločljivosti 4K, pri tem so na voljo načini 30p, 25p in 24p. Pri ločljivosti 1920 × 1080 gre do 120p, v aparatu že ponuja možnost upočasnjenega posnetka, konkretno s faktorjem štiri. Ponuja tudi zajem počasnih posnetkov »time-lapse«, na voljo je tudi izvoz »N-Log«, žal pa le pri uporabi izhoda HDMI, ne pa tudi pri zajemu na pomnilniške kartice. N-Log je resda nekoliko drugačna pretvorba analognega signala v digitalnega, v praksi aparat zajame več dinamičnega razpona, a moramo tak posnetek nujno obdelati, saj so posledica večjega dinamičnega razpona manjši kontrast in manj žive barve. Je pa res, da bo velika večina uporabnikov povsem zadovoljna s sicer odlično kakovostjo interno posnetega videa. Tako kot pri Z7 je tudi tu na voljo vhod za mikrofon in namenski izhod za slušalke.

Če potegnemo črto, lahko zapišemo, da je Z6 bolj univerzalen aparat, ki ga lažje priporočimo kot bratskega Z7. Glavni razlog za to je v bistveno nižji ceni, saj je več kot tisoč evrov cenejši od Z7 (govorimo seveda le o ceni ohišja). Za to razliko si lahko privoščimo nekaj dodatnih objektivov ali drugih dodatkov. Hkrati ponuja aparat malenkost boljši dinamični razpon in lastnosti pri višjih občutljivostih, to bo marsikomu več kot odtehtalo padec v ločljivosti. Še najočitnejša prednost je pri zajemu videa, kjer je večja ločljivost pravzaprav pomanjkljivost, saj mora Z7 pri zajemu videa 4K preskakovati vrstice (ali pa zajemati le srednji izrez).

Starim uporabnikom zmogljivih DSLRjev novinca resda ne ponudita dovolj novega, da bi se splačalo lotiti menjave. Ponujajo sicer adapter FTZ za uporabo vseh starih objektivov, a menimo, da velja o takem preskoku premisliti šele ob naslednjem večjem nakupu aparata. Prihodnost je nedvomno v novem sistemu, saj ponuja praktično vse prednosti že uveljavljenih fotoaparatov v manjšem ohišju in z boljšimi možnostmi razvoja vnaprej (kar zadeva bodoče objektive). Bodo pa cene DSLRjev še kar nekaj časa konkurenčnejše od cen novih brezzrcalnih tekmecev. Tudi v Nikonu so poudarili, da bo razvoj DSLRjev (in objektivov zanje) nemoteno tekel naprej, vzporedno z razvojem novega sistema Z. In ja, prejšnji brezzrcalni sistem One je po vsej verjetnosti že prekinil svojo pot.

Nikon Z6

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6048 × 4024.

Tipalo: Efektivno 24,5 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,6 × 23,9 mm, CMOS.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 2450 EUR (ohišje, adapter FTZ), 3050 EUR (ohišje, objektiv 24-70 F/4, adapter FTZ).

Za: Kakovost fotografij in videa, hitrost zaporednega zajema, vgrajena stabilizacija slike.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji