Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2022

Nikon Z30

Nikon se je med zadnjimi večjimi fotografskimi podjetji lotil resnega prehoda na brezzrcalne aparate. Skupaj s Canonom so imeli največjo ustaljeno število uporabnikov pri sistemih DSLR, tako ne preseneča, da sta ravno ti podjetji bolj zavlačevali z omenjenim prehodom. Zdaj počasi izpopolnjujejo svojo prodajno paleto, mi pa smo preizkusili najnovejšega člana družine, model Z30.

Nikonov sistem »Z«, zasnovan okoli istoimenskega bajoneta, je v osnovi zastavljen z mislijo na aparate s tipalom polnega formata, torej 35 mm. Ti seveda ponudijo boljšo kakovost fotografije, a imajo tudi višjo ceno ter zahtevajo uporabo zahtevnejših komponent in večjih (ter seveda dražjih) objektivov. A za enak bajonet lahko postavijo tudi manjše, t. i. crop tipalo. Z30 je tretji tak aparat tega sistema, za Z50 ter retro oblikovanem Z fc. Pri tem je tudi najcenejši model v tej liniji, kot tak pa tudi najzanimivejši za širši krog uporabnikov.

Tega se seveda zavedajo tudi pri Nikonu, kjer odkrito merijo na ustvarjalce video posnetkov za Youtube, Instagram in podobne. Z30 je, kot pravijo pri Nikonu, Creator ready. Povedano po domače, ponudi izpopolnjene video funkcije za dovolj intuitivno rabo, da se nanj hitro navadijo tudi tisti, ki so sicer bolj vajeni dela s pametnimi telefoni. S tem mislijo predvsem na razmeroma velike menije, do katerih je dostop prek zaslona, občutljivega na dotik.

Zaslon je nameščen na vrtljivem tečaju, koristnem med drugim tudi za zajem selfi videov. Tu se še najbolj izkažejo omenjeni meniji, občutljivi na dotik, ki se razvrstijo po robovih zaslona, tako da še vedno vidimo kader. Nima okularja, kar razumemo, bolj nas je zmotilo dejstvo, da ni vhoda za slušalke. Sicer je dodan vhod za zunanji mikrofon, kar je praktično obvezno pri zajemu videa, a bi bile slušalke koristne za preverjanje ravni glasnosti.

Z30 je, kot pravijo pri Nikonu, Creator ready.

Aparatu ni priložen napajalnik baterij, te se polnijo neposredno v aparatu prek vmesnika USB-C. Aparat je lahko med snemanjem tudi priklopljen na napajanje. Deluje tudi s prenosljivimi zunanjimi baterijami (powerbank). Vzdržljivost sicer ni ravno pretirana, uradno naj bi zdržal do 330 fotografij z enim polnjenjem, seveda pa se to razlikuje glede na način rabe.

Aparat je na voljo v kompletu z objektivom 16–50 mm. Ta se ob neuporabi poklopi sam vase, torej zavzame razmeroma malo prostora, kar je dobrodošlo. Objektiv je zelo soliden z optično stabilizacijo slike, bi si pa morda želeli, da bi bila stabilizacija vgrajena tudi v ohišje, s čimer bi delovala tudi s fiksnimi objektivi. Seveda si lahko omislimo tudi le ohišje, a je po našem mnenju komplet z objektivom dobra izbira, sploh če še nimamo Nikonovih objektivov. Pri tem moramo komentirati, da ima Nikon za zdaj še zelo omejen nabor cenejših objektivov za sistem Z. Ponujajo sicer že kar dosti objektivov, a so pretežno namenjeni aparatom s tipalom polne velikosti. Seveda delujejo odlično tudi na tem modelu, a so pač dražji, kot bi si želeli za uporabnike, ki jih imajo v mislih z modelom Z30.

Na kakovost fotografij in videa nismo imeli posebnih pripomb. Pri obeh gre za zelo dobro, ki bo seveda močno odvisna od končnega uporabnika. Omenimo možnost zajema videa 4K do 30 FPS, kjer moramo pohvaliti dejstvo, da uporablja celotno velikost tipala. Pri takih aparatih se pogosto uporablja izrez dela tipala pri 4K, torej v praksi izgubimo nekaj širokega kota, kar pa je pri selfi videih še posebej moteče. Aparat tudi ne pozna kakšnih posebnih omejitev pri dolžini videa, čeprav bomo morali pri daljših zajemih aparat priklopiti na zunanje napajanje. Dobrodošla je tudi prednja lučka, ki sveti, ko aparat aktivno snema.

Novi Z30 je dobrodošel član družine »Z«, sploh ker gre za doslej najcenejši aparat v njej. Nikon bi z njim rad pritegnil čim več novih uporabnikov, ki bi kasneje morda prešli tudi na katerega izmed zmogljivejših modelov. Kako jim bo to uspelo, bomo videli, je pa tu konkurenca kar huda – tako pri pametnih telefonih kot drugih proizvajalcih fotoaparatov.

Nikon Z30

digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 8.256 × 5.504.

Tipalo: Efektivno 20,9 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,7 mm, CMOS, faktor goriščnice 1,5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 800 EUR (ohišje), 960 EUR (ohišje + 16–50 mm VR)

Za: Velikost in teža, enostavna in intuitivna raba, video 4K brez izreza.

Proti: Trenutno omejen nabor cenejših objektivov, nima izhoda za slušalke, nima vgrajene stabilizacije slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji