Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2017

Nikon D850

Nikonov novi zmogljivi DSLR, D850, meri na profesionalne uporabnike in najzahtevnejše amaterje. Gre za naslednika tri leta starega D810, ki ponuja tipalo polnega formata z ločljivostjo 45 milijonov pik. Kot je v navadi pri teh modelih, je ohišje odporno na prah in vremenske vplive, razmeroma veliko in težko (en kilogram). V primerjavi s predhodnikom ponuja predvsem višjo ločljivost in hitrost ter vgrajeno povezavo WiFi in Bluetooth.

Ohišje je na prvi pogled podobno kot pri D810, glavna novost je nagibni zaslon. Ta sicer ni povsem vrtljiv, lahko ga nagnemo navzdol ali navzgor, kljub temu pa je že to v primerjavi z večino profesionalnih modelov zelo dobrodošlo. Zaslon je sicer občutljiv za dotik, a smo to redko uporabljali, saj se prsti hitro navadijo postavitev tipk in kolesc. Po diagonali meri 3,2 palca, je dovolj oster, tudi barve so dobre, svetlost je dovolj dobra, da ostane viden pri močni sončni svetlobi. Odlično je tudi optično kukalo, še večje je kot pri D810 in večje kot pri praktično vseh cenejših DSLRjih. V okular si lahko dodamo tudi virtualni horizont.

Držalo na desni strani je zdaj še nekoliko bolj odebeljeno v primerjavi s predhodnikom, aparat še nekoliko lepše leži v roki. Razpored tipk je zdaj podobnejši dražjemu modelu D5, je pa tipk in kolesc seveda kar veliko. Zgoraj desno je manjši zaslon stanja, lahko je osvetljen od zadaj, zelo dobrodošla je tudi osvetlitev večine pomembnejših tipk.

Kot je pogosto v navadi pri dražjih DSLRjih, tu ni vgrajene bliskavice, čeprav jo je predhodnik še imel. Je pa jasno dodan vmesnik hot-shoe za priključitev zunanje bliskavice. Kljub temu bi si morda le želeli tudi vgrajeno bliskavico, saj lahko z njo tudi prožimo nekatere sisteme samostojnih bliskavic (tudi Nikonove). Zanimivo, da se s tem aparatom poslavljajo tudi pomnilniške kartice CF. Te so sicer že dlje časa vedno manj pogoste, cenejši DSLRji so namreč že pred časom prešli na kartice SD. Pri tem aparatu pa smo prvič naleteli na režo za nove kartice XQD. Zraven je sicer tudi reža za kartice SD (podpira standard UHS II), nove XQD pa prinašajo teoretične hitrosti do 500 MB/s in zmogljivosti več TB (ta hip so na voljo kartice do 256 GB).

D850 uporablja novo tipalo polne velikosti, to ponuja 45,7 milijona pik. Tipalo je res vrhunsko, tako po ostrini (delno tudi zaradi pomanjkanja visokopasovnega filtra) kot po barvah, dinamičnem razponu in šumu. Njegova temeljna občutljivost je odličnih ISO 64 (večina aparatov ima osnovno občutljivost ISO 100 ali ISO 200), gre do ISO 25.600, programsko lahko to še razširimo (od ISO 32 do ISO 102.400). Po našem mnenju ostanejo fotografije povsem uporabne vse do ISO 6400, odvisno od zahtevnosti pa tudi pri ISO 12.800. Pri fotografijah JPG se sicer tu že opazi delovanje sistema za odpravljanje šuma, konkretno kot padec podrobnosti in ostrine, a ni prehudo. Pri fotografijah RAW pa imamo seveda sami nadzor nad tem, kako se spopasti s šumom.

Za izkoristek tega tipala potrebujemo tako znanje kot profesionalne objektive. Ob aparatu smo preizkusili še Nikonov Nikkor 24-70 F2,8E ED VR, odličen vsestranski zum objektiv, ter Nikkor 105 1.4E ED, res vrhunski fiksni objektiv, ki je kakor nalašč za portrete. Oba se dobro podata aparatu, lepo pokažeta tudi hitrost in natančnost ostrenja. To je odvisno tako od objektivov kot od aparata, slednji se tudi tu zelo dobro obnese. Uporablja enak sistem kot dražji model D5, ima torej 153 ostritvenih točk. Le ostrenje pri uporabi živega predogleda je nekoliko počasno, sploh v primerjavi s kakimi brez-zrcalnimi modeli.

Aparat je glede na visoko ločljivost tudi razmeroma hiter. Ponuja možnost zajema 7 slik na sekundo (ali 9 pri uporabi baterijskega držala) pri uporabi RAW formata za 51 zaporednih fotografij – seveda bomo to dosegli le z najhitrejšimi pomnilniškimi karticami. Fotografije so kar zajetne – če zajemamo tako RAW kot JPEG pri najvišji ločljivosti in podrobnostih, lahko računamo na vsaj 150 MB na fotografijo. Zelo koristen je tudi povsem neslišen način fotografiranja, do njega pridemo pri fotografiranju z živim predogledom.

Seveda je na voljo tudi zajem videa, konkretno zmore ločljivost do 4K (3840 × 2160) pri 30 slikah na sekundo ali FullHD pri 60 slikah na sekundo, v obeh primerih do 30 minut. Ponuja tudi zajem posnetkov »time-lapse« pri ločljivosti 8K. Ponuja izhod Mini HDMI ter vhoda za mikrofon in slušalke. Za povezavo z drugimi napravami so vgrajeni tudi WiFi, Bluetooth in NFC, tako lahko fotografije brezžično prenesemo v pametni telefon in tega uporabimo za nadzor nad aparatom na daljavo.

Novi D850 je res vrhunski aparat, ki pa ima tudi sorazmerno visoko ceno. Z njim bodo zadovoljni tudi najzahtevnejši uporabniki, seveda pa bomo zanj potrebovali tudi nekaj dobrih objektivov.

Nikon D850

Kaj: Zrcalno-refleksni digitalni foto­aparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 8256 × 5504.

Tipalo: Efektivno 46 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,9 × 23,9 mm, CMOS, brez faktorja povečave goriščnice.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 3789 EUR (ohišje).

Za: Kakovost fotografij, odlično tipalo, hitrost ostrenja in delovanja, kakovost izdelave, množica funkcij.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji