Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2016

Nikon D500

Nikon ima v prodajni paleti zelo širok nabor različnih aparatov DSLR, novi model D500 pa je namenjen športnim fotografom in zahtevnejšim amaterjem. Na prvi pogled bi se glede na ceno in velikost aparata zdelo, da uporablja tipalo polnega, 35. mm formata, nekoliko presenetljivo je v rabi tipalo manjše velikosti, znane tudi kot APS-C. Razlog za to je predvsem doseganje višjih hitrosti pri zajemu in obdelavi fotografij. Aparat je torej naslednik zdaj že šest let starega D300S.

Zaradi velikosti tipala je faktor povečave goriščnice tako kot pri drugih aparatih nižjega in srednjega cenovnega razreda 1,5. Gre pa za najdražji aparat s takim tipalom. To bo ciljna skupina s pridom uporabila, saj pomeni, da se objektiv obnaša, kot bi imel dodanih še 50 % več milimetrov, največja zaslonka pa ostane enaka.

Posledica je tudi odlična hitrost zajema zaporednih fotografij, saj zmore do deset fotografij na sekundo. To hitrost lahko drži za do 200 fotografij v formatu RAW, kar je odličen dosežek. Seveda bomo za tak rezultat potrebovali tudi hitro pomnilniško kartico vrste XQD.

Odličen je tudi sistem samodejnega ostrenja, pobran (in prirejen) iz dražjega brata D5. Sistem ima 153 točk ostrenja, od tega 99 križnih. S tem se odlično izkaže pri sledenju objekta čez vidno polje (recimo avtomobila, tekača, smučarja ...). Sistemu je v pomoč tudi tipalo za merjenje svetlobe, ki ima kar 180.000 svetlobnih točk. Tistim, ki fotografirajo v športnih dvoranah, bo koristil tudi sistem, ki usklajuje zajem fotografij z utripanjem umetnih virov svetlobe (torej luči). S tem dobimo bolj konsistentno osvetlitev v sicer manj optimalnih okoliščinah.

Ohišje je zelo kakovostno in razmeroma veliko (odporno proti vremenskim vplivom in zatesnjeno proti prahu), tistim, ki so vajeni Nikonovih zmogljivejših aparatov, bo seveda takoj domače. Na desni strani zgornjega dela je manjši zaslon stanja, ki se seveda lahko osvetli, na levi pa tipke za nastavitev nekaj najpogostejših parametrov. Za hitro upravljanje imamo na voljo dve kolesci, eno je pod prožilcem, drugo zadaj, kjer počiva palec. Zraven je še večsmerna paličica, koristna za izbor točke ostrenja in za sprehajanje po menujih. To lahko sicer počne tudi štirismerna tipka, postavljena desno od nagibnega zaslona, občutljivega za dotik. Po ohišju je razdeljenih še kar nekaj tipk, osmim lahko spremenimo namembnost.

Tipalo je res odlično in ima presenetljivo malo šuma. Občutljivost gre do ISO 51.200, programsko še više. Do ISO 6400 so fotografije res odlične, tudi višje so še zelo uporabne. Pravzaprav se aparat oziroma tipalo lahko kosa tudi z malenkost starejšimi tipali polne velikosti (torej 35 mm). Odlična je tudi kakovost videa, lahko ga zajemamo tudi pri ločljivosti 4K (3840 × 2160 pri 30 slikah na sekundo). Pri tem aparat uporablja del tipala, konkretno je faktor še dodatnih 1,5, skupaj torej 2,25. 50-milimetrski objektiv se pri 4K videu tako obnaša kot 112-milimetrski – to bi znal biti problem za tiste, ki si želijo res širokih posnetkov.

Aparat ima vgrajeni tudi brezžični povezavi WiFi in Bluetooth, delujeta hkrati, Nikon temu sistemu pravi SnapBridge (uporablja tudi lastno aplikacijo za mobilne naprave). Izberemo lahko prenos celih fotografij ali pomanjšanih, namenjenih rabi v družabnih omrežjih (torej Facebook, Twitter in podobnih). Nastavimo lahko, da se v ozadju pretakajo vse fotografije ali da iz telefona izberemo točno, katere bi si želeli, da se prenesejo. V obeh primerih pa je žal hitrost prenosa res počasna.

Ob aparatu smo preizkusili tudi novi Nikonov objektiv AF-S 105 mm F1,4E ED. Gre seveda za fiksni objektiv z odlično odprtostjo zaslonke, pravzaprav je to najsvetlejši objektiv pri taki goriščni razdalji (najbliže pridejo objektivi 85 mm F1,4). Objektiv je namenjen predvsem portretni fotografiji, saj ponuja res mehka ozadja in majhno globinsko ostrino. Tudi pri najbolj odprti zaslonki ostaja fotografija presenetljivo ostra (seveda je tam globinske ostrine resnično malo), ostrina se z zapiranjem zaslonke le še poveča. Objektiv je jasno namenjen predvsem aparatom s polno velikostjo tipala, a se dobro obnese tudi na teh z manjšimi tipali. Zaščiten je proti vremenskim vplivom in prahom, na njem je tudi skala za ročno ostrenje.

Nikonov D500 je odličen aparat, predvsem za tiste, ki fotografirajo šport in drugo hitro akcijo. Njegova največja slabost je presenetljivo visoka cena, saj je postavljena že v teritorij, kjer sicer domujejo aparati s tipali polne velikosti. Ti ponujajo še malenkost boljšo kakovost fotografije (predvsem po dinamičnem razponu in šumu), a imajo seveda druge slabosti (počasnejše zaporedno fotografiranje in ostrenje)

Nikon D500

Kaj: Zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 5568 × 3712.

Tipalo: Efektivno 20,9 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 2100 EUR(ohišje), 3000 EUR (ohišje z objektivom AF-S 16-80 F2,8-4 ED VR).

Za: Kakovost fotografij, hitrost in natančnost ostrenja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji