Objavljeno: 17.5.2005 15:17 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Maj 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon D2X

Na lanskoletni Photokini je bil poleg drugih zanimivih izdelkov predstavljen zelo pomemben digitalni fotoaparat za podjetje Nikon. Dve kratki, a za digitalne fotoaparate zelo dolgi leti je podjetje le stežka tekmovalo s Canonom. Marsikateri profesionalni fotograf, zvest Nikonovi tehniki, je že razmišljal o zamenjavi celotne opreme, saj je močno pogrešal vrhunski model, ki bi zadovoljil njegove potrebe. Nikon je tako v zadnjem hipu izdelal dva odlična fotoaparata: D2H, ki pa ima, žal, prenizko ločljivost, in D2X, tako dolgo pričakovani vrhunski fotoaparat.

Ohišje D2X je enako ohišju modela D2H, tudi pri upravljanju ni sprememb. Prav tako gre za vrhunsko sestavljeno robustno ohišje, zavarovano pred vremenskimi vplivi, ki odlično leži v roki. Tudi D2X poganja manjša li-ionska baterija, ki za dolgo, brezskrbno delovanje poskrbi zelo dobro, ker je majhna, pa tudi pripomore k nizki teži fotoaparata - 1150 g.

Na fotoaparat lahko priklopimo brezžična oddajnika WT-1 in WT-2, ki ju pritrdimo na spodnji del fotoaparata. Omogoča tudi priklop naprave GPS. Kljub vsemu pa so poskrbeli tudi za izboljšavo in povečali ločljivost LCD pregledovalnika posnetkov na zadnji strani. Ta se zdaj ponaša z 235.000 pikami, kar je za 24.000 pik več kot pri D2H.

Razlike med modeloma se skrivajo v notranjosti. Najpomembnejša novost je vsekakor zmogljivejše tipalo. Gre za tipalo CMOS znamke Sony, veliko 23,7 × 15,7 milimetra. To poveča goriščnico objektiva za 1,5-krat, z 12,2 milijona pik velikosti 5,49 um. Kljub visoki ločljivosti posnetka so se v Nikonu potrudili ohraniti visoko hitrost fotografiranja. Pri polni ločljivosti je moč slikati s petimi slikami na sekundo v nizu 21 posnetkov, zaradi boljše konkurenčnosti pa so se odločili še za zanimivo rešitev. Pri preklopu prek menuja na Hi-Speed dosežemo hitrost osem slik na sekundo v nizu 35 posnetkov, vendar moramo pri tem upoštevati manjši izrez, ki ga fotoaparat zajame, vidimo pa ga skozi okular, označenega s križci. Ločljivost se s tem ustrezno zmanjša na 6,8 milijona pik. Zaradi velike količine podatkov so morali posodobiti tudi procesorski del fotoaparata. Zajeta slika se zdaj obdeluje prek štirih kanalov, ki so zadolženi za vsako barvo modela RGGB posebej. Te informacije se prek štirikanalnega analogno/digitalnega pretvornika, kjer poteka tudi boljša določitev bele pike, natančneje obdelajo v izboljšanem ASIC procesorju, pohitreno pa je tudi zapisovanje na kartico, ki je pri običajnih karticah okoli 6,5 Mb/s, pri nekaterih pa tudi do 9 Mb/s. Pogrešamo le še dodatno reža za pomnilniško kartico, ki je bila na voljo že pri Kodaku, imajo pa jo tudi Canonovi modeli.

Visoka hitrost fotoaparata se kaže tudi v zapiranju zaklopa (37 ms) in temnenju okularja (80 ms), nezaznavno pa je tudi samo vklapljanje. Avtofokus ostri prek 11 ostrilnih točk, ki so povezane v različne skupine polj, in nas pri delu ni razočaral. Občutljivost ISO lahko nastavljamo od 100 do 800 ter prek menuja na 1600 in 3200, a tam je šum zelo moteč. Hkrati lahko fotografiramo v formatu RAW in JPEG, vsakemu posnetku lahko prek vgrajenega mikrofona dodamo zvočni komentar, ob vklopljenem senzorju za navpično postavitev fotoaparata pa nam sliko tudi primerno obrne. Tudi pri nastavljanju digitalnega dela ni veliko sprememb. Še vedno poteka prek štirih skupin menujev, v katerih se kljub obsežnosti različnih nastavljanj ne izgubimo, dodana pa je tudi tekstovna pomoč, ki jo prikličemo s tipko na zadnji strani. Poleg klasičnih barvnih obsegov Adobe RGB in sRGB je na voljo tudi barvni obseg sYCC, ki zajame še več barvnih informacij, nastavljamo pa lahko še kontrast, ostrino in barvni zamik. Ob izboljšanih algoritmih za določanje bele pike se je fotografiranje z avtomatsko nastavitvijo izkazalo zelo dobro.

Nikon D2X je vrhunski fotoaparat, zato je tudi cena "vrhunska". Za tiste, ki si profesionalnega fotoaparata ne morejo privoščiti, pa je še vedno na izbiro cenovno ugodnejši, po delovanju in nastavljanju enak fotoaparat D2H, vendar z dosti nižjo ločljivostjo. D2X je prav gotovo prijetno presenečenje za vse lastnike Nikonove tehnologije in se brez sramu postavlja ob bok Canonovim vrhunskim izdelkom.

Nikon D2X

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 4288 × 2848, 3216 × 2136, 2400 × 1600, 2144 × 1424, 1600 × 1064.

Tipalo: Efektivno 12,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,7 × 15,7 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5 (2,0 pri funkciji Hi-Speed).

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Grafo, (01) 433 73 92.

Cena: 1.199.000 tolarjev (ohišje).

Za: Ločljivost, hitrost, ohišje, kakovost posnetka, velik LCD pregledovalnik, upravljanje.

Proti: Ni dodatne reže za pomnilniške kartice.

Fotoaparat je zunaj konkurence preostalih fotoaparatov v tej rubriki, zato tudi ni uvrščen na primerjalno lestvico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji