Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix S9700

Nikon je z aparati serije S9000 ponudil odlične žepne optično zmogljive modele, ki pa kljub kakovostni izdelavi in zajetih fotografijah nikoli niso ponujali ročnih in polsamodejnih načinov. Tako so od konkurentov vedno nekoliko odstopali po preprostosti rabe. To smo delno tudi hvalili, saj uporabniki takih aparatov redko segajo po ročnih nastavitvah.

S9700 se vrača med tipične predstavnike tega razreda, saj ponuja omenjene programe, kljub temu pa ostaja prijeten in enostaven aparat. Morda želijo v Nikonu tako razširiti krog kupcev, a dejstvo je, da so se s tem podali v neposreden boj proti Sonyju in Canonu.

Tako skuša S9700 neposredno stopiti na prste Sonyjevemu HX60V, katerega predhodnik je postavil rekord tega razreda v optični povečavi, podobno orožje so skovali tudi v Canonu. A v primerjavi s konkurenco se zdi S9700 nekoliko bolj zaspan, kar zadeva hitrost delovanja, njegovo ohišje pa deluje manj robustno, a obenem tudi precej bolj elegantno.

Da ne bi prišlo do pomote, velja zapisati, da je sicer ohišje Nikona S9700 zelo kakovostno grajeno in izdatno obdano z gumiranimi dodatki, kjer je treba, le sprednja ozka izboklina, ki rabi kot držalo, deluje pretrdo. Tudi delovanje je sicer dovolj odzivno, aparatu pa zamerimo predvsem občasno pisanje na kartico SD. Konkurenca ob uporabi iste pomnilniške kartice nima takih težav.

Kakovost fotografij je razredu primerno zelo dobra in pohvaliti moramo oster objektiv z majhnimi popačenji tako na širokem kot tudi telefoto območju. Zmotili so nas le nekoliko manj ostri robovi na širokem območju, česar aparatu pri tej širini zajema ne moremo odpustiti prehitro. Zelo dobro se obnese optična stabilizacija, nekoliko manj pa smo bili navdušeni nad prikazom vidnih podrobnosti pri najnižjem ISO. Vsekakor je to opazno le pri povečavi majhnih izrezov in konkurenca zvenečih imen se večinoma izkaže slabše. A dejstvo je, da se zmogljivejši aparati z enako velikim tipalom odrežejo za odtenek bolje.

Tipalo je sicer odlično in pričara malo zrnatosti pri višjih nastavitvah ISO, ko ohrani veliko podrobnosti glede na stopnjo ISO, pa tudi kakovost barv je po celotnem razponu ISO zelo dobro nadzorovana.

Aparat je opremljen tudi z wi-fi povezavo in karto sveta, zato lahko v skrajni sili rabi tudi namesto zemljevida. Omeniti velja, da je bliskavici mogoče tudi spreminjati naklon, čeprav ni namenjena temu. Žal aparat takšno početje sporoči, kadar jo usmerimo navzgor, zato takšno fotografiranje ni omogočeno.

Nikon S9700 je zelo dober aparat, a dejstvo je, da se je spustil v vode, kjer je konkurenca precej ostra. Njegova največja prednost v primerjavi z drugimi je eleganca, a originalna zasnova te serije nam je nekoliko ljubša. Za ceno 323 evrov sicer dobimo veliko dobrega v majhnem, zato simpatizerjem nakup priporočamo.

Nikon Coolpix S9700

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–750 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,7–6,4; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno  ali ročno (125–6400).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 323 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Rezultati pri visokem ISO, dodani so ročni in polsamodejni načini, kakovost ohišja, razmeroma oster objektiv.

✗    Ostrina objektiva pri širokem kotu na robovih, sprednje držalo, aparat izgubil nekaj preprostosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji