Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2013 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix S9500

Nikon Coolpix S9500 je evolucijski naslednik modela S9300, ki ima nekoliko razširjen razpon objektiva, tipalo večje ločljivosti in možnost upravljanja prek Wi-Fi povezave.

Njegovo ohišje je skoraj v celoti sestavljeno iz aluminija in je precej nenastopaško oblikovano. To pomeni, da uporabnik na prvi pogled sploh ne opazi, da ohišje ni grajeno iz plastike, temveč šele, ko aparat prime v roke. Pri enoročnem fotografiranju hitro opazimo silno dobro oblazinjeno mesto za palec desne roke, sprožilec in stikalo za zumiranje pa sta prav tako zelo primerno postavljena. Nekoliko smo pogrešali le bolj izdatno odmerjeno držalo na sprednji strani, ki ga nadomešča le tenka izboklina, ki je žal plastična in trda. Zadaj je tudi kolesce za izbiro nastavitev, a teh ni na voljo veliko, le različnih samodejnih programov je na voljo v izobilju. Aparatu lahko sicer v klasičnem samodejnem načinu določimo tudi občutljivost ISO, a bo za izbiro treba na menu.

Menuji so nekoliko podobni tistim v Nikonovi seriji 1 in jih uporabnik hitro obvlada, saj so v grobem razdeljeni le na štiri dele. Kot smo že zapisali, je aparat precej podvržen samodejnemu delovanju, zato so na kolescu za izbiro programa fotografiranja na voljo tudi bližnjice do nočnega programa, nočnega portreta, portreta z močno osvetljenim ozadjem in programa za pametni način fotografiranja portretov. Ta je opremljen s samodejnim sprožilcem ob nasmešku, opozorilom ob zaprtih očeh portretirancev in programskim glajenjem njihove kože. Pri tem zmoti dolgotrajno pisanje na pomnilniško kartico, kadar npr. izberemo način zaznavanja nasmeška v kombinaciji z več zaporednimi posnetki. Aparat je za najbolj neuke opremljen tudi s samodejno izbiro scenskega načina, poleg nekoliko pretirane samodejnosti pa mu zamerimo še najkrajši čas zaklopa, ki je omejen na 1/1500 s.

Precej pameti premore Nikon tudi v navezi z Wi-Fi povezavo, saj ga lahko s telefoni in drugimi mobilnimi napravami upravljamo prek aplikacije, uporabiti pa zna tudi SD kartice Eye-Fi. Ker gre za zelo dobro opremljen aparat, ne manjka niti sprejemnik GPS, s katerim lahko aparat zapisuje lokacije, kjer so bile fotografije zajete.

Za njihovo zajemanje je zadolženih 18 megapik na tipalu CMOS, ki ponuja občutljivosti do ISO 3200, a mu zamerimo precej povprečno občutljivost za šum. Vidne podrobnosti na fotografijah so sicer vselej jasno razvidne, a ima aparat tudi težnjo po močnejšem programskem ostrenju.

Pred tipalom stoji zelo kakovosten objektiv, ki se lahko pohvali z zelo majhnimi popačenji geometrije, kljub temu da ima velik razpon v zelo uporabnem področju že od širokih 25 mm naprej. Poleg tega je skrit v kompaktnem ohišju in se ponaša tudi z nadvse učinkovito stabilizacijo slike, ki lahko odtehta tudi kakšno stopnjo občutljivosti tipala v primerjavi s konkurenčnimi stabilizatorji. Objektivu pa nekoliko zamerimo za odtenek manj prepričljivo ostrenje pri največji povečavi in tu in tam je treba postopek ostrenja ponoviti, tudi kadar svetlobe ni zares malo.

Objektiv se pod črto skupaj s stabilizacijo odlično obnese tudi pri zajemanju videa, ki mu je na zadnji strani dodeljena tudi namenska tipka, zajemanje pa je mogoče tudi začasno prekiniti in ga kasneje nadaljevati.

Nikon S9500 je kakovostno izdelan aparat, ki na prvi pogled precej skriva svoje zmogljivosti. Njegova cena je z 281 evri postavljena visoko, aparat pa ponuja zelo veliko v kompaktnem ohišju. Kljub temu bi si glede na ceno želeli vsaj kakšno ročno nastavitev več in zunanji polnilec akumulatorja.

Nikon Coolpix S9500

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 18,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–550 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4–6,3; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno  ali ročno (125–3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 281 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Odlična stabilizacija slike, udobno enoročno fotografiranje, uravnavanje bliskavice.

✗    Malo ročnih nastavitev, ostrenje pri največji povečavi, občasna neodzivnost po zajemanju, zunanji polnilec ni priložen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji