Objavljeno: 28.5.2012 11:34 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S6300

Nikon Coolpix S6300 je povsem evolucijski naslednik modela S6200. Dodali so mu zajemanje videa v visoki ločljivosti in nekaj več programskih rešitev. Skratka, klasična današnja evolucija, nobene revolucije.

Ohišje ostaja kakovostno aluminijasto na sprednji strani in plastično, a kakovostno zadaj. Oblika je pri Nikonovih kakovostnejših žepnih aparatih že nekaj časa enaka in je že nekoliko dolgočasna, a je enostavna in aparat v roki dobro leži tudi pri enoročnem fotografiranju. Spotaknemo se ob vratca, ki pokrivajo pomnilniško kartico, ki je lahko vrste eye-fi, in akumulatorja, ki zagotavlja eno uro zajemanja videa v polni visoki ločljivosti. Vratca so plastična in se rada zataknejo. Z njimi je treba pri zapiranju ravnati zelo natančno in jih dobro pritisniti ob aparat. Upravljanje je sicer zelo enostavno in ob pomoči kakovostnega kolesca na 4-smerni tipki zadaj tudi zelo hitro, a smo kljub temu pogrešali kakšno bližnjico za izbiro občutljivosti ISO ali podobno.

Aparat sicer deluje hitro in odzivno, samodejno ostrenje pa se pri dobri svetlobi opravi v trenutku. Kljub temu je v težjih svetlobnih razmerah nekoliko manj učinkovito in počasnejše, poleg tega aparat po samem vklopu občasno deluje nekoliko neodzivno, pa čeprav je vklop hiter. Tako se nam tu in tam lahko pripeti, da izpustimo kak začeten posnetek, še posebej, kadar izpustimo vmesno stopnjo na sprožilcu.

Objektiv ponuja 10-kratno razmerje krajnih goriščnic, od 25 mm pa vse do 250 mm, kar je za aparat te velikosti izjemen dosežek. Nikon S6300 je pravi mali žepni aparat, v kakršnih smo nekaj let nazaj našli največ 4-kratni zum. Poleg tega je opremljen s stabilizacijo slike, ki sicer ni na ravni večjih modelov, a kljub temu močno pripomore k ostrini posnetkov pri nekoliko daljših časih. Zrnatost posnetkov pri visoki občutljivosti sodi nekako v današnje povprečje, čeprav je za tako majhen aparat zelo dobra, sploh če jo primerjamo s tipali enako visoke ločljivosti.

Pohvalimo tudi kakovost videa, ki ga aparat zajema v polni visoki ločljivosti, vsaka minuta pa zasede ekonomičnih 110 MB na kartici.

Nikon je trgu ponudil odličen žepni aparat s širokim razponom objektiva in zelo širokim kotom 25 mm ter optično stabilizacijo slike po zelo ugodni ceni 178 evrov. Razen konkurence za to ceno ne bo razočaral nikogar.

Nikon Coolpix S6300

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-250 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,8; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (125-3200).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 178 EUR.

Za: Cena, mere, razpon objektiva.

Proti: Občasna začetna zaspanost, zatikanje vratc pomnilniške kartice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji