Objavljeno: 28.5.2012 11:40 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S30

Nikon S30 je robusten aparat za začetnike in otroke s povsem novo zasnovanimi menuji, prilagojenimi enostavni rabi. Odporen je proti udarcem in vodi do globine treh metrov ter ima bliskavico postavljeno na sredino, da je nerodni otroški prsti med fotografiranjem ne pokrijejo.

Menuji so pisani za otroke in jim povsem prilagojeni, pa tudi začetnikom, če želite, saj je z izjemo pisanih barv izbira funkcij podobna dvigovanju denarja z bankomatov. Na levi strani so štiri tipke, s katerimi izbiramo med štirimi možnostmi na zaslonu, in tisti, ki so bolj vešči fotografije, se bodo imeli nad čim pritoževati. Tudi prilagajanje barvne intenzivnosti, beline in svetlosti je rešeno s pisanimi drsniki. Aparat ima namensko tipko za zajemanje videa na zgornji strani aparata, postavljena pa je zrcalno na sprožilec in je tudi enako velika.

S30 zajema video pri ločljivosti 720p, ki se ne ponaša s kakovostjo, med zajemanjem pa je omogočeno le digitalno zumiranje. Zumiranje vselej poteka ob pomoči štirismerne tipke, sam objektiv, ki premore le 3-kratno povečavo, pa ne zmore optične stabilizacije slike, zato so posnetki še toliko slabšega videza. Kljub le 29 mm širokega kota je zelo sodčkast. Tudi zrnatost posnetkov je v primerjavi z drugo ponudbo na današnjem trgu aparatov zelo velika, pa tudi zaslon je slabše kakovosti.

Na voljo je le nekaj scenskih načinov in izbira zabavnih okvirčkov, kar je v primerjavi s poplavo programov pri drugih aparatih sicer dobrodošlo, žal pa aparatu ni mogoče pravzaprav nobenih nastavitev prilagajati ročno. Celo bliskavica pozna le samodejni in izključeni način. Najbolj poseben je tako podvodni način, saj lahko kamero brez težav potopimo do globine treh metrov. Tako bo aparat na počitnicah varen tudi v rokah otrok, njegovo plastično ohišje pa je robustno in ergonomsko dobro zasnovano. Za napajanje potrebuje Nikon običajne baterije vrste AA, ki jih najdemo v vsaki trafiki tudi v bolj odročnih krajih.

Cena tega otroškega fotoaparata je povsem primerna kakovosti fotografij. Za 98 evrov dobimo aparat, ki je odporen proti zunanjim vplivom in tehnološko povsem preprost in zabaven predvsem za tiste, ki so v fotografskem svetu še nepopisan list. In namesto nadležnih zvokov sprožilca zna mali Nikon tudi zalajati ali začivkati! Otrokom je pisan na kožo, veseli pa ga bodo tudi finančno omejeni avanturisti.

Nikon Coolpix S30

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 29-87 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-5,9; ostrenje 5 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 3.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 98 EUR.

Za: Cena, odpornost proti vodi in udarcem, enostavna raba za otroke in premišljena zasnova.

Proti: Nima stabilizacije slike, majhno tipalo, šum, slabši zaslon, raba za vajene fotografiranja (Nikona).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji