Objavljeno: 28.5.2012 11:42 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2012 | Teme: foto, zlati Monitor, nenehni testi

Nikon Coolpix P310

Nikonov P300 je bil odličen aparat, ki mu je za vrat dihalo kar nekaj konkurenčnih žepnih aparatov z zelo svetlimi objektivi, kot sta Canon Powershot S100 in Panasonic Lumix LX5. P310 je njegov naslednik v segmentu žepnih aparatov za sladokusce, ki na prvi pogled ne prinaša drastičnih sprememb in je le nekoliko izboljšana različica predhodnika. Vendar prvi pogled vara.

Ohišje je pravzaprav povsem enako predhodniku in je pravilne kvadratne oblike ter zelo kompaktnih mer in trdno izdelano iz grobo obdelanega aluminija. Mere so pravzaprav popolnoma enake kot pri predhodniku, le novinec je nekaj gramov težji. Pri modelu P300 nas je zelo motilo, da aparat kljub možnosti popolnoma ročnih nastavitev ni ponujal izbire vrednosti ISO na ohišju. Pri novincu so to pomanjkljivost zelo enostavno rešili z dodatno funkcijsko tipko na sprednji strani, ki ji namembnost lahko določimo po želji.

Objektiv je še vedno odlični široki in svetli Nikkor, ki se ponaša z največjo odprtostjo zaslonke f1.8, s povečavo pa se hitro prelevi v f4.9. A tokrat so pri Nikonu močno izboljšali že tako dobro stabilizacijo slike. To je najbolj opazno prav pri zajemanju videa, kjer je stabilizacija sedaj kakovostna optična v primerjavi z elektronsko pri P300.

Novo je tudi tipalo, ki premore višjo ločljivost in manj zrnatosti ter vrednost ene zaslonke višjo občutljivost ISO 6400 v načinu Hi1. Takrat postanejo barve nekoliko slabše, zrnatosti pa je glede na zasnovo zelo malo in se brez težav primerja z "brezzrcalniki" z izmenljivimi objektivi starejšega letnika. Tudi belino aparat samodejno zelo dobro prilagaja in prepriča s pravilno odmerjenimi barvami.

Novi Nikon je odličen žepni aparat in prav nič čudno ni, da je predhodnik dobil med nekaterimi uporabniki ljubkovalni status najboljšega Nikona. V primerjavi s profesionalnimi aparati gre v žep in je pravzaprav nadvse zmogljiv aparat, z zmogljivim objektivom, ki zajame odličen video tudi pri slabši svetlobi. Pravzaprav mu do popolnega žepnega aparata manjka le še format RAW in priložen zunanji polnilec akumulatorja. Na prvi pogled enak predhodniku, pa vendar toliko spremenjen, da se bodo novi lastniki serije P300 raje ozrli za njim, kljub nekoliko višji ceni 298 evrov.

Nikon Coolpix P310

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-100 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8-4,9; ostrenje 2 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 4,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-6400 (Hi1)).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 298 EUR.

Za: Šum, svetel objektiv z izboljšano stabilizacijo, kakovosten HD video in zvok.

Proti: Želimo si še RAW format, zunanji polnilec akumulatorja ni priložen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji