Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2015 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix L340

Pred nedavnim smo imeli večji preizkus zmogljivejših kompaktnih aparatov, ki so ponujali predvsem širok razpon goriščnic. Na preizkusu smo imeli nekoliko dražje, zmogljivejše modele, a se je ta segment aparatov cenovno opazno razširil. V spodnjem delu tako najdemo Nikonov Coolpix L340, ki za presenetljivo nizkih 179 evrov ponuja kar 28-kratni zum.

Aparat se že na videz uvršča med modele z velikim razponom goriščnic, spominja torej na kak majhen DSLR. Med takimi modeli je sicer med najmanjšimi in najlažjimi, ohišje je v tem primeru povsem plastično. Gre za enega izmed redkih modelov, ki ne uporabljajo lastnega akumulatorja, temveč štiri klasične baterije AA. To po eni strani še nekoliko zniža ceno, po drugi strani pa je dobrodošlo predvsem za popotnike, ki lahko take baterije v sili najdejo praktično povsod. Zdržljivost je seveda odvisna od vrste baterij, po Nikonovih besedah bomo z alkalnimi baterijami naredili okoli 370 fotografij, s polnilnimi Ni-MH približno 600, z litij-ionskimi pa okoli 960 fotografij.

Osrednja lastnost aparata so goriščnice objektiva, tu se začnejo pri spoštljivo širokih 22,5 milimetra in končajo po povsem dovolj dolgih 630 milimetrih. Pri širokem kotu je torej na enakem kot model L840, ki smo ga preizkusili pred kratkim, pri teleobmočju pa bi moral zadovoljiti vse, razen najzahtevnejših uporabnikov. Kot smo že večkrat poudarili, so razlike v teleobmočju občutno manjše kot pri širokem kotu.

V rabi je tipalo, ki ima 20 milijonov pik. Kar zadeva barve in šum, se dovolj dobro obnese, nekoliko mu zamerimo le to, da gre občutljivost ISO le do ISO 1600. Višje vrednosti so pri kompaktnih aparatih načeloma res le pogojno uporabne, a kljub temu – z njimi lahko včasih dobimo fotografijo, ki je sicer ne bi, četudi ni ravno najboljša. Je pa zato vgrajena tudi dovolj zmogljiva optična stabilizacija slike, ki je pri takih goriščnicah praktično nujna.

Aparat ponuja vse klasične programe, žal ni na voljo povsem ročnih nastavitev. Tudi pri tipkah oziroma kolescih niso bili ravno preveč radodarni. Enači se z žepnimi modeli, kljub temu da je na ohišju dovolj prostora za kako tipko več. Je pa pohvalno, da je na voljo posebna tipka za zajem videa. Pri slednjem smo bili sicer razočarani, saj je največja možna ločljivost videa 720p (torej 1280 × 720).

L340 je torej aparat, namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ki bi si želeli predvsem dober razpon objektiva, od zelo koristnega širokega kota pa do dolgega telezuma, pri tem pa jih ne moti, da nima vmesnika WiFi, povsem ročne nastavitve in kakih drugih dodatkov. Koristen objektiv ponuja po res odlični ceni, zaradi katere mu lažje odpustimo nekaj napak.    

Nikon Coolpix L340

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala:

20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 22,5–630 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1–5,9; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 4,7 m; ISO: samodejno ali ročno (80–1600).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena ob izidu: 179 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Široki kot in povečava, cena.

✗    Omejen razpon ISO, video le pri 720p.

4832086

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji