Objavljeno: 28.12.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2017

Nikon Coolpix B700

Nikonov Coolpix B700 je razmeroma kompakten aparat, ki v ohišje, primerljivo z najmanjšimi DSLRji, spravi objektiv z res velikim razponom goriščnic. Aparat je namenjen malenkost zahtevnejšim uporabnikom, ki si želijo velik zum in solidno založenost s funkcijami.

Ohišje je plastično, a zelo kakovostno, na desni strani je okoli držala dodana guma, ki olajša držanje. Objektiv je razmeroma velik, sploh ko se iztegne iz ohišja. Razporeditev tipk po ohišju prikliče v spomin DSLRje. Za menjavanje med programi fotografiranja imamo na zgornji ploščici vrtljivo kolo, za zajem videa je zraven samostojna tipka. Desno pod palcem je kolesce za prilagajanje parametrov, njegov namen se prilagodi uporabljenemu programu. Goriščnico (zum) lahko spreminjamo z dvosmerno tipko, postavljeno pod prožilec, ali z dvosmerno tipko, postavljeno na levo stran objektiva. Vgrajen je tudi majhen digitalni okular, ki obsega tudi tipalo, ki zazna približanje aparata k očesu in preklopi z zaslona na okular. Zaslon je resda soliden, omogoča tudi vrtenje okoli svoje osi, to je še posebej dobrodošlo pri zajemu videa.

Osrednja lastnost aparata je objektiv z res impresivnim razponom goriščnic. Ima kar šestdesetkratni zum, sega od 24 pa do 1440 milimetrov. Zajema tudi optično stabilizacijo slike, a bo uporaba najdaljših milimetrov kljub temu razmeroma redka. Potrebujemo namreč res dobre svetlobne razmere, da bomo lahko dobili vsaj približno ostro fotografijo – še bolj se sicer priporoča uporaba stativa. Pri takih razdaljah namreč nastopi še kup težav, denimo nečistost zraka in dvigovanje, oboje povzroči nekoliko slabšo ostrino. Po našem mnenju gre pri teh objektivih bolj za tekmovanje med izdelovalci kot za nekaj dejansko uporabnega, vsaj v širšem kontekstu. So pa kljub vsemu zelo koristne tudi manj skrajne goriščnice, denimo do kakih 600 mm.

Kakovost fotografij je solidna, za to poskrbi tipalo ločljivosti 20 milijonov pik. Zanimivo, da sega občutljivost le do ISO 3200. To morda niti ni tako slabo, saj višje občutljivosti pri teh manjših tipalih praviloma prinesejo veliko šuma. Zelo dobrodošla pa je možnost zajema v formatu RAW. V primerjavi z DSLRji se hitro pokaže omejitev že omenjenega tipala, a nam kljub vsemu ponuja več fleksibilnosti pri naknadni obdelavi fotografij (denimo z možnostjo naknadnega urejanja barvne temperature). Aparat ima tudi brezžične povezave, konkretno WiFi, Bluetooth in NFC.

Zelo dober je tudi video, s tem da omogoča tudi zajem videa pri ločljivosti 4K (pri 30 ali 25 slikah na sekundo). Danes 4K video sicer šele uvajajo, glavni problem je velikost (minuta tega videa tehta slabih 400 MB) in strojna zahtevnost obdelave. Tako se bodo le tisti z res zmogljivimi računalniki lotili videa v taki ločljivosti, preostalim pa raje priporočamo preklop na FullHD (tega zmore tudi pri hitrosti 60 slik na sekundo).

Nikonov B700 je odličen predstavnik aparatov z veliko povečavo goriščnice. Ponuja zelo uporaben razpon objektiva, kakovostno ohišje in lepo zalogo funkcij. Edina pomanjkljivost je pravzaprav cena, ki je le nekoliko previsoka, da bi bil to ležeren nakup. Je pa res, da se fotografija vse bolj pomika k dražjim in zmogljivejšim aparatom.

Nikon Coolpix B700

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–1440 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,5; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 7,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200).

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 482 EUR.

Za: Uporaben razpon objektiva, kakovostno ohišje, format RAW.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji