Objavljeno: 30.4.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2019

Nikon Coolpix B600

Nikon v svoji družini kompaktnih aparatov Coolpix s črko »B« označuje malenkost večje modele z velikim razponom goriščnic – to, čemur pravimo aparati »superzum«. Novi B600 se tako uvršča med starejša modela B700 in B500, oba smo sicer preizkusili že leta 2016. Od prvega prevzema nekoliko daljši objektiv, od drugega pa manjše, kompaktnejše ohišje.

Objektiv je seveda glavni dejavnik teh modelov, tu se razteza od 24 pa do 1440 milimetrov. V praksi je tako na voljo zelo koristen razpon, najdaljše goriščnice bodo zadovoljile tudi zahtevnejše uporabnike. Seveda je dodana tudi optična stabilizacija slike, pri daljših goriščnicah pa je potrebne nekaj več potrpežljivosti predvsem pri samodejnemu ostrenju, saj ni ravno hitro. Svetlobna jakost objektiva je tipična za ta cenovni in zmogljivostni razred.

Ohišje preizkušenega modela je bilo iz lepe, temno rdeče svetleče plastike. Na otip gladka plastika je sicer dovolj kakovostna in trdna, okoli ključnih delov (predvsem ročaja na desni strani) pa je nameščena kakovostna guma, ki poskrbi za varno držanje aparata. Ta je sicer na voljo tudi v srebrni in povsem klasični črni barvi – v tem primeru je plastika hrapava. Aparat nima okularja, v nasprotju z modelom B500 pa je zaslon fiksen (torej se ne nagiba ali vrti okoli tečaja) in ni občutljiv na dotik. Ohišje sicer zelo dobro sede v roko, in to predvsem zaradi globokega držala na desni strani.

Nadzorna shema ne prinaša nobenih presenečenj, smo pa pogrešali možnost ročnih programov. Na kolescu za izbiro programa je tako le kup samodejnih nastavitev, med njimi tudi program, v katerem lahko izbiramo med 19 različnimi scenami (med njimi najdemo tudi fotografiranje ognjemeta, lune itd.). Zum lahko nadziramo z drsnikom okoli prožilca ali nagibno tipko na strani objektiva. Ta omogoča le počasnejše (in zato natančnejše) spreminjanje goriščnice, drsnik na zgornji strani pa poskrbi tudi za hitrejše spremembe. Ob stranski nagibni tipki je še tipka, s katero na hitro razširimo pogled, denimo za lažje kadriranje ali iskanje subjekta takrat, ko smo že prešli v daljše goriščnice.

Aparat uporablja enako tipalo kot model B500, ponuja torej 16 milijonov pik in občutljivost do ISO 6400. Kakovost fotografij je solidna. Sicer ni možnosti shranjevanja v RAW, a tega ciljni uporabniki ne bodo pogrešali. Ločljivost videa sega do klasičnega FullHD. Gre za zelo soliden aparat, a se nam zdi cenejši B500 kljub malenkost krajšim objektivom boljša izbira.

Nikon Coolpix B600

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–1440 mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,4; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6,8 m; ISO: samodejno ali ročno (100–6400).

Tehnična zmogljivost: 6

Kakovost fotografije: 7

Zasnova aparata: 5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 341 EUR

Za: Koristen razpon objektiva, enostavnost uporabe.

Proti: Cena, malo ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji