Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2013 | Teme: nenehni testi, foto

Nikon 1 S1

Nikonova serija 1 je namenjena tako profesionalnim uporabnikom kot pomožni sistem kakor tudi amaterjem, tokrat preizkušeni S1 pa je namenjen predvsem slednjim. Gre za njihov najmanjši model z izmenljivimi objektivi, ki je posebej prilagojen enostavni rabi, a je z njim kljub temu mogoče početi pravzaprav vse, kar zmoreta naprednejša modela J3 in V2.

Namesto kolesca za izbiro programa izbiramo prek univerzalnega kolesca za izbiro nastavitev, sama razporeditev programov pa je nekoliko poenostavljena, a za bolj izkušene uporabnike tudi nekoliko zamudnejša. Za izbiro nastavitev zdaj skrbi le eno kolesce, ni pa več stikala za zumiranje, ki je sicer rabilo tudi kot pripomoček pri nastavljanju. A tega je žal izgubil tudi model J3, zato tu ne gre za poenostavljanje (pod)serije S.

Ohišje je pri modelu S1 plastično, šibkejše in še za odtenek manjše kot pri modelih J, pa čeprav se na prvi pogled ne razlikujeta kaj dosti. V obeh primerih gre za precej prijetno oblikovana izdelka, na zadnji strani pa tokrat najdemo zaslonček, ki se ponaša z ločljivostjo 460.000 pik. Ločljivost je manjša kot pri naprednejših modelih, a za osnovne potrebe zadostuje, nekateri pa bodo zaslončku zamerili, da ni občutljiv za dotik.

Na levi strani ohišja najdemo zelo zanimivo bliskavico, ki se zloži v ohišje, a jo lahko ob napol priprtem položaju tudi usmerimo v strop in tako pridobimo mehkeje osvetljene fotografije. V Nikonu se s to možnostjo zaenkrat še ne hvalijo, kot npr. v Panasonicu, a svetlomer kljub temu tudi v tem primeru dobro opravi svoje delo, kadar moč bliskavice zadostuje za takšno rabo.

Tipalo je podobno tistemu, ki ga poznamo iz prejšnjih modelov serije Nikon 1 in premore 10 megapik ločljivosti. Njegove zmogljivosti so dovolj dobre, da brez pretirane zrnatosti prenese tudi občutljivost ISO 6400, ko tudi barve ostanejo dobro nadzorovane, nekaj je le izgube podrobnosti. Kljub temu gre za neprimerljivo višjo raven kot pri večini kompaktnih aparatov.

Nikon S1 je sposoben tudi zelo hitrega zaporednega zajemanja fotografij pri 15 sličicah na sekundo z vključenim samodejnim ostrenjem in do 60 sličic na sekundo brez ostrenja. Tudi sicer je odzivnost aparata zelo dobra, zato na tem področju ne zaostaja za drugimi modeli.

Največja pomanjkljivost tokrat preizkušenega modela je bil tako ravno priložen objektiv, ki ponuja preračunane goriščnice na 35 mm format od 28 do 75 mm, a ne vsebuje stabilizatorja slike. Tako so video posnetki nekoliko bolj tresoči, pa tudi pri zajemanju fotografij smo močno pogrešali stabilizacijo.

Ne nazadnje model S1 sploh ni toliko cenejši od dražjega modela J3, zato je treba pred nakupom temeljito razmisliti, ali ne velja prihraniti nekaj evrov in izbrati cenejšega. Poglavitna prednost modela S1 je predvsem enostavna raba, ki za odtenek vodi celo pred modeli J. A tudi to ne odtehta tega, da je pri nekaterih ponudnikih mogoče dobiti starejši model J2 po ugodnejši ceni, celo s stabiliziranim objektivom.

Nikon 1 S1

Razred: Fotoaparat z izmenljivimi objektivi.    

Ločljivost: 3872 × 2592, 2896 × 1944, 1936 × 1296,

3840 × 2160.

Efektivna ločljivost tipala: Efektivno 10,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 13,2 × 8,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2,7.    

Prodaja: www.nikon.si.

Cena s kit objektivom: 452 EUR.

✓    Enostavna raba, šum glede na velikost tipala, kompaktno ohišje, zasnova mehanizma bliskavice.

✗    Plastično ohišje, cena, kit objektiv nima stabilizacije slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji