Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2011 | Teme: android

Nesojeni Izzivalec

Trg tabličnih računalnikov je v grobem razdeljen na dva dela - na trg Applovega iPada na eni in vse druge tablice na drugi strani. Po prodajnih številkah zaenkrat še odločno vodi iPad, a hitro prihajajo novi izzivalci. Eden izmed zanimivejših naj bi bil HPjev Touchpad.

Doslej so najočitnejši oziroma najresnejši konkurenti iPada zasnovani na operacijskem sistemu Android. V mislih imamo seveda tablice, kot so Samsungov Galaxy Tab, Acerjev Iconia Tab in Asusov Transformer. Končno pa je do nas prišla HPjeva tablica, imenovana Touchpad, katere posebnost oziroma zanimivost je operacijski sistem WebOS. Tega so razvili v podjetju Palm kot zamenjavo za starejši sistem PalmOS, na trg je prišel leta 2009, v osnovi pa je, tako kot Applov iOS in Android, namenjen pametnim telefonom.

Sistem je po delovanju zanimiv in nekoliko samosvoj. Če lahko pri Androidu in iOSu hitro najdemo vzporednice in podobnosti, pa se PalmOS temu upira. Na osnovnem namizju nas spodaj pričaka nekaj ikon za največkrat uporabljene programe, zadnja pa nas vodi do seznama vseh nameščenih programov. Na zgornji strani je še vnosno polje, prek katerega sprožimo iskanje, tako spletno kot po nameščenih programih. Ko imamo zagnan program, nas pritisk tipke "Home" pripelje nazaj na osnovno namizje, program pa se pri tem ne zapre, temveč počiva na namizju v obliki kartice. Odprtih programov imamo lahko seveda več, med njimi pa menjavamo z drsenjem levo in desno. Sistem nam omogoča, da imamo isti program večkrat odprt, vsakič v svojem oknu. Enako delujejo tudi zavihki v spletnem brskalniku, vsa okna enega programa pa se pokažejo kot kupček kartic na glavnem namizju. Programe enostavno zapremo tako, da njihovo kartico potegnemo z namizja. Delovanje sistema je večinoma hitro in gladko, čeprav se vtis pokvari, ko ob njej postavimo iPad. Dobili smo občutek, da je za vse skupaj treba še nekoliko dela. Omenimo tudi brskalnik, ki se ob odprtju strani, na kateri so elementi flash, obupno vleče.

Kot vse tablice je tudi ta opremljena z osnovnimi programi, med katerimi se najdejo odjemalec za elektronsko pošto, paket Quickoffice, ogledovalnik videa itd. Zanimivo je združevanje uporabnikovih računov z različnih spletnih strani. Recimo združevanje stikov iz Gmaila, strani Facebook in Linkedin, vse skupaj pa se shrani v WebOS računu. Pri tem pa moramo marsikdaj tudi ročno popraviti kak vnos oziroma stik. Enako se združujejo tudi dogodki v koledarjih, fotografije itd. Smo pa bili nekoliko razočarani nad ponudbo tretjih programov. HP je namreč zagnal lastno spletno trgovino z aplikacijami, a je teh zaenkrat še silno malo, vsaj v primerjavi z Androidom (da o iOS sploh ne govorimo).

Oblikovno naprava ni nič posebnega, je debelejša in malenkost težja od večine konkurentov (recimo Samsungovega Galaxy Taba in Applovega iPada 2). Zadek je izbočen, v rabi pa je svetleča črna plastika, na kateri se prstni odtisi še kako poznajo. Na sprednji strani je le ena tipka, praktično enako kot pri iPadu. Na spodnji strani je edini vmesnik, gre pa za mikro USB. Zaslon meri po diagonali 9,7 palca, njegova ločljivost je 1024 × 768. To je povsem primerljivo z iPadom, tudi kakovost zaslona je zelo podobna (torej zelo dobra).

Tablica je torej mešanica zanimivega in dobrega operacijskega sistema WebOS in povprečne izvedbe, največja težava pa se nam zdi pomanjkanje kakovostnih programov. Vse skupaj pa je pravzaprav brez pomena, saj so se v Hpju ravno v teh dneh odločili, da bodo opustili njeno prodajo in nadaljnji razvoj naprav WebOS (h katerim sodi še par telefonov). V ZDA je tablica namreč na voljo že dva meseca, v tem času pa je prodaja zelo slaba.

Težko bi rekli, da je Touchpad zares tako slab, da bi ga tako na hitro opustili, sploh če pomislimo na vse zares katastrofalno slabe izdelke, ki tu in tam zaidejo v naš laboratorij. A pravila trga so okrutna in neusmiljena, jasno je, da na tem področju enostavno prevladuje Apple. Bolj smo razočarani zaradi izgubljenega potenciala, ki ga je pokazal Touchpad. Govorijo, da bo HP morda licenciral sistem WebOS. To po eni strani niti ne bi bilo tako slabo. Čeprav se tudi sprašujemo, komu sploh lahko uspe pri takem podvigu, če ne podjetju, kot je HP? Odgovor je seveda jabolčen.

HP Touchpad.

Kaj: Tablični računalnik.

Izdeluje: HP.

Cena: Sprva 499 evrov.

Za: Dober operacijski sistem.

Proti: Malo programov, opustitev proizvodnje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji