Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2011 | Teme: iPad, iPhone

Nebeški ogenj za iPad

Applove naprave, ki uporabljajo operacijski sistem iOS, že tradicionalno ne podpirajo spletne tehnologije flash. Veliko kritik na ta račun je požela predvsem tablica iPad, a v Applu vztrajajo pri svoji odločitvi. Toda tudi to odločitev je mogoče zaobiti.

Najvidnejša vloga flasha v spletu je vsekakor predvajanje videa. Gre za osnovni gradnik spletnih strani, kakršni sta Youtube in Vimeo. Po besedah Appla pa ga na svojih mobilnih napravah ne podpirajo iz več razlogov. Pravijo, da je flash zaprt format, saj ima Adobe popoln nadzor nad njegovim razvojem (tu bi lahko sicer komentirali, da je Apple podjetje, ki ima tradicionalno rado čim večji nadzor nad svojimi izdelki).

Prepričani so tudi, da flash ni dovolj stabilen in varen za uporabo na mobilnih napravah, potrebuje oziroma uporablja preveč sistemskih sredstev, posledično pa tudi močno vpliva na zdržljivost akumulatorja. Zadnji argument proti tej tehnologiji pa je njena prilagojenost za uporabo z miško, tako je uporaba na zaslonih na dotik močno okrnjena.

Kljub temu pa večina pomembnejših spletnih strani, ki temeljijo na tehnologiji flash, na iPadu deluje brez težav. Razlog je v prehodu na video po standardu HTML5, za katerega ne potrebujemo vtičnikov, le brskalnik novejše generacije, med katere štejemo tudi Safari na iPadu oziroma telefonih iPhone. Tako na teh napravah brez težav deluje večina videa s strani Youtuba in podobnih. Večina, a ne vse.

Pred nekaj meseci pa se je v trgovini AppStore znašla delna rešitev v obliki novega brskalnika, imenovanega Skyfire. Delna rešitev zato, ker seveda ne morejo zaobiti Applovih pravil in v sami aplikaciji podpirati flasha. Ko pridemo na stran, na kateri je flash video, ta sprva ne deluje. V brskalniku se dotaknemo ikone za ogled, brskalnik pošlje zahtevek v strežnike Skyfire, tam se video pretvori v iPadu znano obliko. Sistem tako deluje po podobnem načelu kot brskalnik Opera Mini, kjer slednji na strežnikih stisne spletne strani, preden nam jih pošlje na mobilno napravo, tako pa prihranimo pri prenosu podatkov in hkrati izboljšamo hitrost prikazovanja strani.

Princip je torej enostaven, žal pa v praksi nekoliko šepa. Izvedba je sicer solidna, a je postopek kar dolgotrajen. Najprej pridemo na stran, kjer najdemo znano flash ikono namesto videa. Brskalniku naročimo, naj pregleda stran za morebitne videe, to traja nekaj sekund, nato pa moramo čakati še malo, da se lahko začne predvajanje. Vse skupaj brez težav traja tudi pol minute ali več. Video se zažene v novem oknu, ki prekrije celotno stran, ne glede na ločljivost. Škoda, da ne morejo vsaj manjši videi ostati na originalni strani, saj se mora ta po ogledu videa znova naložiti.

Brskalnik ima sicer kar nekaj naprednih možnosti glede na iPadov privzeti brskalnik, Safari. Za uporabnike spletišča Facebook imamo spodaj ikono, prek katere med brskanjem urejamo svoj status in spremljamo novice svojih prijateljev. V orodni vrstici je še ikona, prek katere na Facebooku na hitro označimo, da nam je stran, na kateri smo, všeč. Ponuja pa tudi hiter dostop do povezav, ki so jih naši prijatelji objavili. Podobno možnost imajo tudi uporabniki Twitterja, saj ima Skyfire vgrajeno bližnjico, kjer imamo hiter dostop do vsega, kar se v danem trenutku dogaja.

Nam se sicer zdi bolj zanimiva in uporabna možnost, da se brskalnik spletnim stranem predstavlja kot brskalnik navadnega namiznega računalnika. Tako lahko zaobidemo različice spletnih strani, namenjene mobilnim napravam. Dobrodošla možnost pa je tudi zasebno brskanje, kjer se ne shranjujejo podatki o straneh, ki smo jih obiskali (denimo piškotki). To lahko vključimo ločeno za posamezne zavihke.

Je torej Skyfire rešitev za iPadove brskalniške hibe? Načeloma ne. Kot prvo, je odločno predrag glede na počasno delovanje in občasno nestabilnost (med preizkusom se nam je nekajkrat sesul). Kot drugo, pa so v trgovini App Store na voljo boljši brskalniki z več funkcionalnostmi za manj denarja, recimo Atomic Web Browser, ki velja 79 (evro) centov. Enostavno se nam okrnjena možnost igranja flash videa ne zdi dovolj tehten razlog za nakup brskalnika Skyfire.

Skyfire

Alternativni brskalnik za Apple iOS.

Cena: 3,99 EUR.

Za: Delna podpora tehnologiji flash, integracija s storitvami Facebook in Twitter, zasebno brskanje.

Proti: Občasna nestabilnost, počasno delovanje, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji