Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Januar 2016

Naročnine in oblak

Najboljši nakup zadnje čase mi je uspel s prenosnim Bluetooth zvočnikom Bose, ki me spremlja na službenih poteh, dopustu, pa tudi okrog hiše in po hiši. Žur z glasbo in z mulci v kopalnici je zdaj redno na programu. Ko smo že pri glasbi, včasih sem kupoval CDje in MP3je, imel doma postavljen glasbeni strežnik, ki sem ga lahko poslušal kjerkoli, tudi po telefonu, a se obupal. Spotify in naročniško/pretočni model je zmagal in ga redno uporabljam, doma, v službi in v avtu.

Drug kos železnine, ki me navdušuje, je polnilec USB Anker, s katerim sem se znebil množice polnilcev USB na mizi. Ta zmore kar sam polniti štiri zahtevne naprave hkrati. Za dobro mero občasno prenašam naokrog še njihovo 16.000 mAh baterijo, ki me je že večkrat rešila zadrege na službeni poti. Tudi ta lahko hkrati polni kar dve napravi!

Okrog doma se igračkam z Raspberry Pi 2. Hiša je malo bolj pametna, tu in tam rabi še kot internetni radio. Poganja malo z Linux, malo pa z Windows 10. Ko se mi zljubi poprijeti za kodo, daje tisti prefinjen 8-bitni občutek in pogled in dotik surovega hardwara uteži uporabo oblačnih in neotipljivih strežnikov.

Za to, da mularija omrežno pobija zombije in gradi svoje stvaritve v Minecraft, sem v Azure odprl virtualni strežnik. 1/4 CPU in manj kot giga RAM. Pa uspešno vrti kar štiri zmerno rabljene svetove. Za manj kot 10 evrov na mesec. Čemu že bi se mučil in tratil elektriko v domači kleti?

Še dve naročnini plačujem! LastPass, da mi varno hrani vsa gesla, do katerih dostopa od koderkoli in s katerekoli naprave. Druge pa sploh ne opazim, dokler ne gre kaj narobe. Govorim o varnostnih kopijah vsega digitalnega, kar premorem, CrashPlan hrani več kot 2 TB družinskih spominov in zakladov.

Vsekakor bom omenil še Windows 10. Ta poganja domači in službeni računalnik in s hitrimi nadgradnjami prinaša svežo energijo in svež pogled. Družina nadgradnje še opazila ni, jaz pa sem miren, da so varni in vedno nadgrajeni. Preizkusna različica teče tudi na glavnem mobilnem telefonu in še daje upanje, da se mi ne bo treba predati in kupiti Android ali iPhone. Pred kratkim sem poskusil vrhunski androidni telefon, pa sem kmalu ugotovil, da razen nepregledne množice aplikacij, ki jih večinoma tako ali tako ne potrebujem, zares nič ne deluje bolje kot na zvesti Nokii. Novi Samsung se je celo sesuval.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji