Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2020

Naredimo si Android 11

Android 11 je že med nami, no vsaj na telefonih Pixel. S sabo je prinesel marsikatero novost, ki si jih želi slehernik. Žal enajste velike nadgradnje ne bodo deležni vsi lastniki telefonov z operacijskim sistemom Android, a zato obstajajo aplikacije, ki določene funkcionalnosti enajstice nudijo tudi »starcem«.

Ena najbolj pričakovanih zmožnosti mobilnega operacijskega sistema Android 11 je določanje začasnih pravic, ki jih programi potrebujejo za delovanje na izbranem telefonu. Tovrstno jačanje zasebnosti omogoča že aplikacija Bouncer, ki ji po namestitvi dodelimo vse potrebne pravice, da jih lahko nato deli naprej. Na novonameščenem programu brez težav določimo enkraten dostop do lokacije, fotoaparata ali mikrofona, pravice, ki mu po ponovnem zagonu niso več na voljo, obenem pa jih lahko časovno omejimo, česar še Android 11 ne zna.

Zgodovina opozoril je druga večja novost operacijskega sistema Android 11, ki bo hranila sporočila zadnjih 24 ur in v primeru nesrečnega izbrisa postregla z njimi. Podobno in še bolje nam služi FilterBox, program, ki si zapomni obvestila za ves pretekli mesec. Pri taki količini podatkov pride prav tudi odlični sistem filtriranja, ki samodejno odloži ali zavrne sporočila ob določeni uri oziroma dnevu.

Mnogi programi za neposredno sporočanje že nekaj časa ponujajo komunikacijo z lebdečimi oblački, ki ne glede na dogajanje na telefonu nikoli čisto zares ne zapustijo zaslona. Tovrstno dostopnost bo posvojil Android 11, mi pa si jo zagotovimo tudi z uporabo mobilne aplikacije Float SMS, ki na zaslon pripne gumb, s katerim so sporočila vedno na dosegu prstov.

Vgrajeni snemalnik dogajanja na zaslonu je še ena izmed novosti, na katero smo uporabniki naprav z Androidom (pre)dolgo čakali. Mnogi smo se čakanja naveličali in si pred splavitvijo enajste različice Googlovega operacijskega sistema omislili aplikacijo AZ Screen Recorder, ki na zaslon pripne vseprisotni gumb, s katerim lahko v vsakem trenutku posnamemo sleherno akcijo na ekranu.

Prenovljeni predvajalnik večpredstavnostnih datotek v enajstem Androidu nudi priročen nadzor nad aktivno vsebino z uporabniškim vmesnikom v opozorilnem središču, kar zna tudi program Power Shade. Ta prevzame vajeti dežurnega sistema in opozorilno središče prilagodi povsem po svoje, med izbiro so tudi hitre nastavitve po vzoru Androida 11, vključno s predvajalnikom glasbe in video posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji