Objavljeno: 31.1.2007 14:02 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2007

Napredek in "napredek"

Napredek in "napredek"

Nova Okna so tu, oziroma so bila v Monitorju že pred enim mesecem. Reči moram, da sem z Windows Vista na splošno zadovoljen, vendar sem lahko isto prej trdil tudi za Windows XP. Nadgradnja v mojem primeru enostavno ni bila potrebna, šel sem se jo predvsem zaradi tehničnega firbca, ki me muči, odkar pomnim, in, seveda, zaradi nove "šminke" v obliki uporabniškega vmesnika Aero.

Pa vendar je, kot se za prvo različico nekega operacijskega sistema (pred popravki) spodobi, v Visti tudi kar nekaj hroščev, vsaj v tisti, ki je nameščena v mojih dveh računalnikih (gre za končno različico, da ne bo pomote). Tako se mi redno (no, nekajkrat na teden) prikazuje sporočilo, da je crknil neki "COM Surrogate", karkoli že to pomeni. Enako pogosto mi odleti čisto navaden ohranjevalnik zaslona, ki prikazuje družinske fotografije na disku. Pa nekajkrat sem že doživel, da je računalnik popolnoma izdihnil (oz. padel v "blue screen", kot temu pravijo sama Okna), in, ne nazadnje, moja brezžična miška, ki jo imam za nadzor nad računalnikom, ko sem pred televizorjem (na računalniku imam tako dve miški), po vnovičnem zagonu računalnika prav nikoli ne deluje. Pomaga, če jo na seznamu naprav ročno izklopim (disable) in spet priklopim. Res, vse to najverjetneje kaže na težave z gonilniki, tudi grafičnimi. Pa vendar, en računalnik ima ATIjevo kartico (s še vedno beta gonilniki, saj končnih še ni), drugi pa nVidiino (končni), težave pa imata oba. Predvsem sta oba enako zahtevna do mojih filmov DivX, saj se že ob zagonu in poizkusu pregleda imenika s filmi sesuje vgrajeni Windows Media Center. Nekateri tipi kodiranja teh filmov ga očitno zmotijo. Ah, da, če zberem le take, ki ga ne motijo, se predvajanja filma sicer lahko lotim, vendar previjanje in "skakanje" po filmu naprej in nazaj, kdo ve zakaj, ne deluje. Nič, ostajam pač pri BSPlayerju ...

In kot se za novo različico operacijskega sistema spodobi - vse se odvija počasneje, kot se je v Windows XP. Remote Desktop, ki se je v Windows XP povezal v sekundi ali dveh, zdaj potrebuje za to 15 sekund, če ima slab dan, pa tudi 30. Ohranjevalnik zaslona, ki prikazuje fotografije, je tokrat tridimenzionalen in - počasen. Po tem, ko premaknem miško, traja kar 15 sekund, da lahko začnem delati (računalnik je Core 2 Duo 2,66 GHz, 2 GB RAM, grafična kartica ima 256 MB RAM ...). Vgrajeni iskalnik je sicer super, vendar definitivno deluje počasneje, kot je v Windows XP deloval moj dobri, stari Google Desktop. Poleg tega sem se naučil izogibati iskalnim nizom s piko, ker se v teh primerih iskanje še dodatno in izredno podaljša.

In seveda, novi sistem je požrešen. Za Shadow Copy ali morebitno restavracijo spremenjenih datotek (kar je sicer super novost, da ne bo pomote!), si mirno odščipne znaten del diska (25 GB od mojega 160 GB diska), poleg tega pa si ob namestitvi tudi najmanjšega programa naredi novo točko restavracije (System Restore point). Zadnjič sem si namestil filter, ki mojemu Wordu 2003 doda možnost dela z datotekami 2007, pa je namestitev prav zaradi tega trajala nenormalno dolgo. In če se spotaknem malo vstran - še bolj počasen je novi Office 2007 ali, konkretno, Outlook 2007. Kar nekaj tednov sem ga poskušal uporabljati, dokler nisem obupal nad stalnim "praskanjem" po disku in prešel nazaj na različico 2003.

No, vsega tega sem ob novih različicah programov že vajen in me pravzaprav ne moti več. Motijo me le propagandna sporočila tipa "najzanesljivejša in najvarnejša Okna doslej". K slednjemu so menda prispevali celo strokovnjaki ameriške agencije NSA (s čimer se jaz ne bi ravno hvalil). A berem, da so prvi primerki škodljive kode, ki uporabniku nezaznavno dvignejo privilegije, že na voljo ...

Naj se za konec obregnem še ob prehod na evro, ki smo ga menda kar dobro prenesli. Pustimo zdaj to, da se večina podjetij še globoko v januarju ukvarja le sama s seboj (in svojimi evri), in se spomnimo, kako so prehod zmogle banke. Če bi verjeli televizijski sliki in Bajuku, ki je ob strokovni pomoči svoje žene takoj po polnoči iz bankomatov dvigoval evre, odlično. Če pa uporabljate elektronsko bančništvo, ste lahko opazili, da ni šlo vse tako gladko. Nekatere banke so si vzele kar tri dni časa, da so svoje e-banke "poevrile". Nekatere so postopek vzele celo tako zares, da so strežnik kar odklopile iz omrežja! Druge (NLB) so prehod opravile površno, tako da tudi danes ni možen hkraten pregled decembrskih in januarskih transakcij, ker sta pač v različnih valutah ... In tu se sprašujem, kaj se je zgodilo z vzporednim razvijanjem programov, na vzporednih strežnikih? Res ni bilo mogoče novega strežnika, z novo programsko opremo, vklopiti takoj? Če so lahko delali bankomati s pravilnimi stanji, zakaj ne e-banke?

Remote Desktop, ki se je v Windows XP povezal v sekundi ali dveh, zdaj za to potrebuje 15 sekund, če ima slab dan, pa tudi 30.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji