Objavljeno: 8.12.2005 11:05 | Avtor: Vlado Robar | Monitor November 2005

Nano namesto mini

Applov predvajalnik digitalne glasbe iPod je trdno ustoličen na prestolu najbolj zaželenega tovrstnega izdelka na svetu. Po dobrem letu in pol na prodajnih policah odhaja v pokoj model mini. Nadomestil ga je iPod nano, v katerega je namesto diska vgrajen kar pomnilnik flash.

Ena od poglavitnih prednosti modela nano v primerjavi z minijem je zmožnost prikazovanja fotografij. V programu iTunes določimo, s katero mapo (na peceju) oziroma s katerim albumom v programu iPhoto (na Macu) želimo uskladiti fotografije. Prikazujemo jih kot diapozitive - sličice se menjujejo samodejno ali pa za prikaz naslednje kliknemo kolesce. Izbiramo lahko med različnimi prehodi, pa tudi glasbo za spremljavo. Pri predvajanju glasbe lahko uporabimo vgrajeni programski izenačevalnik. Brskalnik glasbenih datotek omogoča razvrščanje po imenu avtorja, albuma, pesmi, zvrsti, skladatelja ali predvajalnega seznama. Predvajalne sezname urejamo seveda v programu iTunes na računalniku, posamezne pesmi pa lahko razvrstimo na tako imenovane On-The-Go predvajalne sezname kar na samem iPodu. Kjerkoli v brskalniku označimo izbrano pesem, pritisnemo in držimo središčni del kolesca. Tako na seznam uvrstimo več pesmi, seznam shranimo in ustvarimo novega.

Vgrajeni akumulator po trditvah izdelovalca zadostuje za največ 14 ur predvajanja glasbe. Če prikazujemo fotografije, se ta čas ustrezno skrajša. To smo preizkusili tako, da smo nepretrgoma predvajali pesmi z zelo dolgega predvajalnega seznama. iPod se je ustavil po 13 urah in tako (skoraj) potrdil Applove navedbe. Akumulator se polni, ko je predvajalnik prek vmesnika USB priključen na računalnik. To lahko storimo hitreje in priročneje s posebnim polnilcem, a ga moramo dokupiti. Če med predvajanjem glasbe (slučajno ali namenoma) iztaknemo slušalke, se predvajanje samodejno zaustavi, da prepreči nezaželeno praznjenje akumulatorja.

Nano je zamišljen kot nadomestek za modele mini. Žal je zmogljivost novih iPodov manjša (mini lahko shrani 4 oziroma 6 GB, nano pa le 2 oziroma 4 GB), cena pa je praktično enaka. 2 gigabajta glasbe se sicer sliši veliko, vendar je to najverjetneje premalo za celotno glasbeno zbirko v eni prenosni napravi. Tisti, ki si želijo slednjega, bodo posegli po običajnem iPodu,saj dobimo za dvakrat več denarja 15-krat večjo zmogljivost. Nano pa bo nedvomno postal predmet poželenja tistih, ki si želijo čim manjših in očem všečnih napravic.

Apple iPod nano

Kaj: Predvajalnik digitalne glasbe.

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: E.P.L., (01) 256 13 20, www.epl.si.

Cena: 52.250 tolarjev (2 GB), 65.320 tolarjev (4 GB).

Za: Barvni zaslon, prikazovanje fotografij, izpiljen uporabniški vmesnik.

Proti: Cena, zmogljivost, hitrost prenosa podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji