Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: foto

Namesto podvodnega ohišja

Poletje je tu in tisti, ki se radi potapljamo, se že veselimo podvodnih užitkov. Slednje je danes k sreči vedno lažje ovekovečiti. V prejšnji številki smo preizkušali podvodne torbice, tokrat smo vzeli v roke podvodni fotoaparat.

Preizkušali smo najnovejši model Panasonicove robustne serije Lumix DMC-FT, ki je v zadnji različici FT3 pridobil že kar zavidljivo vodotesnost. Poleg tega, da preživi padec z višine dveh metrov (tega nismo preizkusili, saj bi se na skalah v morju gotovo vsaj opraskal), namreč zdrži kar 12 metrov globoke potope, to pa je za amaterske "potapljače" na vdih v resnici že čisto dovolj. Res, namenska fotografska ohišja za podvodno delo zmorejo do 40 metrov, vendar se je večini v resnici nemogoče potopiti tako globoko na vdih. Več kot 12 metrov sicer gre, vendar vsaj v našem morju v takih globinah že pridejo prav luči, to pa nekako presega amaterizem, kateremu je fotoaparat namenjen.

Rdeči Panasonic je enostavno upravljati in pod vodo seveda bistveno enostavneje, kot če imamo v rokah podvodno ohišje ali fotoaparat v podvodni torbici. Fotoaparat je prikladno majhen in hkrati robusten, za zaporo vratc do akumulatorja in kartice SD pa skrbijo enostavna vratca z dodatnim varnostnim zaklopom.

Fotoaparat zdrži 12 metrov, preizkušeno. No, vsaj 11,7 metra pa res.

Vgrajene so Leicine "periskopske" leče (DC Vario-Elmar), ki nimajo sprednjega gibljivega dela in jih je najverjetneje laže zaščititi pred vodo. Če smo pri malce resnejših Panasonicih (serije TZ, ki je na videz zelo podobna preizkušenemu FTju) navajeni, da zmorejo širok kot zajemanja (24 mm), smo pri FT3 nekoliko omejeni na 28 mm. Slednje je resda še vedno precej široko (in precej širše kot zmore večina poceni fotoaparatov), vendar bi si v vodi želeli več.

Bliskavica je nadpovprečno močna in v morskih "globinah" pride nadvse prav. Navdušeni smo bili nad avtomatskim načinom fotografiranja, ki fotoaparat samodejno prilagaja tudi za fotografiranje od blizu (makro), vendar je v tem načinu bliskavica včasih malce preveč "prežgala" fotografijo. Fotoaparat ima seveda poseben scenski način za delo pod vodo, kar v praksi pomeni, da dodatno potencira rdeče barvne tone, ki jih je v globinah premalo in vedno manj. Velja si zapomniti, da ga je v majhnih globinah smiselno izklopiti, drugače so izdelki preveč rdeči.

Fotoaparat smo preizkusili do globine 11,7 metra, kot kaže posnetek globinomera na ročni uri, in nismo imeli težav. Velja pa omeniti, da je zaslon LCD na tej globini pridobil kak kvadratni centimeter veliko črno "packo", ki je očitno nastala zaradi pritiska nanj. Izginila je, ko smo se dvignili kak meter više. Zanimivo, podobno težavo smo pred časom zasledili tudi pri Olympusovem modelu Tough-8010, ki pa smo ga prignali preko deklariranih zmogljivosti. Fotografije na tej globini so brez bliskavice kljub podvodnemu scenskemu programu izrazito modro/zelene, veliko boljše so seveda bliže površini.

Pri živalicah, ki niso boječe, zelo dobro deluje tudi avtomatsko makro fotografiranje.

Preizkusili smo tudi snemanje videa, ki je lahko pod vodo zelo zanimivo, če najdemo prave živalske ali človeške statiste. Zmore ločljivost FullHD (1920 × 1080 pik), zapisane datoteke MTS (H.264) pa so bitne hitrosti okoli 16 Mb/s, kar je zelo dobro. Težava je, da stabilizacija, vsaj pod vodo, ne deluje najbolje, zato so posnetki nekoliko "streseni", opaziti pa je tudi nekoliko preveč izrazito trganje (tearing) slike pri hitrejših premikih.

Fotografije na kopnem so zelo dobre, vklopimo pa lahko tudi "GPS taganje", saj ima fotoaparat sprejemnik GPS. Bo pa treba v ta namen žrtvovati nekaj akumulatorske energije in imeti GPS stalno vklopljen, drugače bo večina na hitro narejenih fotografij prehitra, da bi sprejemnik zmogel zaznati lokacijo.

Če povzamemo - novi Panasonic je najboljša "podvodna igrača" ta hip. Žal pa ni poceni.

Panasonic Lumix DMC-FT3

Fotoaparat, ki je uporaben tudi pod vodo.

Kdo: www.panasonic.eu.

Kje: www.eurofoto.si.

Cena: 350 EUR.

Za: Odlične fotografije, enostavna raba pod vodo, zdrži do 12 metrov globine.

Proti: Globinomer le pogojno uporaben, želeli bi si širši zorni kot.

Video: Nekaj filmčkov

Na Youtubu si lahko ogledate nekaj video posnetkov, ki smo jih posneli Lumixom FT3:

www.monitor.si/ft3_ribice

www.monitor.si/ft3_salpe

www.monitor.si/ft3_zvezda

www.monitor.si/ft3_11m

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji