Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus

Najmanjša DiNovo

Logitechove tipkovnice DiNovo so namenjene najzahtevnejšim kupcem, temu primerna je tudi njihova cena. Ponašajo se s celo vrsto dodatnih zmožnosti, kar velja tudi za najnovejšega člana družine, ki pa izstopa še po eni lastnosti: DiNovo Mini je ena najmanjših tipkovnic na trgu.

Logitech DiNovo Mini se precej razlikuje od drugih računalniških tipkovnic na trgu - še najbolj je podobna mini tipkovnicam, ki smo jih včasih prenašali naokoli z ročnimi računalniki. Te tipkovnice so, podobno kot dlančnike, nadomestili telefoni, ki imajo tipkovnico bodisi vgrajeno v ohišje bodisi narisano na zaslonu. DiNovo Mini zato ni namenjen temu trgu, temveč z njo pri Logitechu merijo na povsem drugačno tržno nišo: namenjena je predvsem delu z računalniki HTPC, ki v dnevni sobi čepijo pod televizorjem in skrbijo za predvajanje večpredstavnih vsebin, podpira pa tudi krmiljenje igralne konzole PS3.

Imena "Mini" v Logitechu niso izbrali kar tako: tipkovnica meri 15 × 9 cm in je z zaprtim pokrovom debela le slabe tri centimetre. Ko pokrov odpremo, se nam pokaže meram prilagojenih šest vrstic tipk, pri čemer zgornjo vrsto zasedajo gumbi za krmiljenje večpredstavnih programov, medtem ko v preostalih petih vrstah najdemo pomanjšan približek navadne tipkovnice. V zgornjem desnem kotu najdemo črn obroč premera 25 mm, za katerega se izkaže, da ima dvojno funkcijo: v običajnem načinu deluje kot sledilna ploščica, ko preklopimo stikalo (oz. pritisnemo na temu namenjen gumb), pa se prelevi v štirismerno tipko za npr. premikanje po menujih. Sledilna ploščica je dovolj natančna za sprehod po zaslonu običajnega vmesnika večpredstavnega računalnika, za risanje v risarskih programih pa bo seveda treba poseči po miški.

Razporeditev tipk se bo vsem, ki imajo telefon s tipkovnico, zdela zelo domača. Tipkamo s palcema, kot smo vajeni pri telefonih, tipke pa so dovolj velike, da ne bomo ponesreči pritisnili treh skupaj. Nekoliko več privajanja zahteva sledilna ploščica, ki pa se je bo večina prav tako hitro navadila. Pri razporedu so razvijalci seveda morali skleniti nekaj kompromisov: s pomočjo dodatne funkcijske tipke Fn dostopamo do nekaterih manj uporabljanih znakov in ločil. Manjkajo pa tudi funkcijske tipke F1-F12.

Prav razporeditev tipk je prvo, kar bo zmotilo nove lastnike Minija. Ker ima velika večina pri nas nastavljeno slovensko razporeditev tipk, se takoj pojavi kar nekaj težav pri vnosu besedila. DiNovo Mini namreč nima posebnih tipk za šumnike, niti tipke AltGr, s katero dostopamo do posebnih znakov, poleg tega slovenska razporeditev nekaterih znakov nima na mestu, kjer so narisani na tipkovnici, tipk, kjer bi morali biti, pa DiNovo nima. Veliko večino znakov najdemo s kombinacijo tipke Fn in ene izmed tipk tipkovnice (tudi takšne, kjer ni označeno, da se v navezi s Fn izpiše karkoli). Tako dobimo veliko večino ločil in oklepajev in vse šumnike (tako velike kot male). Ena zelo nerodna izjema je znak @ (afna): slednjega, če imamo na računalniku slovensko razporeditev tipk, z DiNovo Mini ne moremo izpisati. Manj vztrajni bodo na računalniku pač nastavili ameriški nabor tipk, bolj vešči pa posegli po kakšnem programu za preprogramiranje naborov in si znake na tipkovnici razporedili po svojih željah.

V praksi se, če odmislimo zaplete z naborom tipk, DiNovo Mini obnese odlično. Doseg vmesnika bluetooth je blizu obljubljenim desetim metrom, tipkovnica deluje tudi z drugimi bluetooth vmesniki - preizkusili smo ga z Logitechovim vmesnikom tipkovnice MX5500 in generičnim BT vmesnikom Trust. Za brezhibno delovanje seveda potrebujemo Logitechov sprejemnik (ne nujno tistega, ki je priložen tipkovnici) in programsko opremo SetPoint. Uporabniki Linuxa (veliko HTPCjev teče pod Linuxom) bodo tako prikrajšani za kar nekaj naprednejših zmožnosti tipkovnice - v praksi se izkaže, da je nastavljanje precej lažje, če uporabimo kak drug bluetooth sprejemnik, ne priloženega. Mimogrede: slednji za razliko od drugih Logitechovih bluetooth sprejemnikov ne omogoča povezovanja z drugimi bluetooth napravami. Vgrajeni akumulator se napolni v štirih urah, po navedbah izdelovalca pa naj bi eno polnjenje zadoščalo za en mesec rabe. V praksi se izkaže, da so navedene številke blizu resnice, seveda pa je čas delovanja odvisen tudi od tega, koliko tipkovnico uporabljamo.

Naprav z vmesnikom bluetooth je seveda precej, zato se pri našem preizkusu nismo omejili le na računalnike, čeprav DiNovo Mini načeloma ni namenjena drugim napravam. Tipkovnico smo brez težav povezali z mobilnim telefonom Nokia N95. Vnašanje besedila, npr. pri pisanju sporočil SMS, poteka brez zapletov, premikanje po menujih s štirismerno tipko prav tako, ne moremo pa potrditi izbire z menuja, seveda ne deluje niti sledilna ploščica. Z igralno konzolo PlayStation 3 se DiNovo Mini obnese odlično (za delovanje samo preklopimo stikalo pod pokrovom akumulatorja, PS3 pa tipkovnico brez težav prepozna). Manjkajo sicer štirje potrditveni gumbi s PS3 krmilnika (krogec, križec, kvadrat, trikotnik), tako da moramo krmilnik za nekatere potrditve kljub vsemu imeti pri roki, oz. omenjene štiri tipke poiskati s pomočjo (nedokumentiranih) kombinacij tipk.

Logitech DiNovo Mini je dobrodošel dodatek vsakega HTPCja. Na kavno mizico se bo poleg daljincev podala precej lepše od običajne tipkovnice, vmesnik bluetooth pa omogoča, da s kavča krmilimo računalnik, tudi ko smo nekaj metrov stran. Na koncu moramo vendarle malo pograjati tudi ceno (ki je podobno, kot pri drugih izdelkih DiNovo, precej visoka): za udobje, ki ga ponuja DiNovo Mini, bo namreč treba kar globoko seči v žep.

Logitech DiNovo Mini

Kaj: Tipkovnica.

Izdeluje: Logitech, www.logitech.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 119 EUR.

Za: Mere, zmogljiv akumulator, vgrajena sledilna ploščica/štirismerna tipka, deluje s PS3.

Proti: Slaba podpora različnim naborom znakov, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji