Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2023

Najdražja doslej

Pametne ure so že nekaj časa v resnici – športne ure. Omogočajo beleženje vseh vrst telesnih aktivnosti, poleg tega pa še prikaz obvestil iz povezanega telefona. To velja tudi za najnovejši Huaweijev model, ki pa vendarle zmore tudi še kaj več.

Nekoč sem bil na predstavitvi pametne ure, kjer je sam glavni Huaweijev šef izjavil, da »ga njegovi inženirji prepričujejo«, da so pametne ure prihodnost, sam pa »o tem ni najbolj prepričan«. To so bili časi, ko je bil Huawei še »car« med mobilnimi telefoni. Časi so se drastično spremenili, Huawei pa iz znanih razlogov med telefoni (na Zahodu) ne pomeni več prav veliko. Na področju »Neapple« pametnih ur jim gre veliko bolje. V Sloveniji se je po neuradnih podatkih (ki nam jih je posredoval Huawei) v letu 2022 prodalo 60.000 pametnih ur, od tega jih je Huawei prodal 12.000. V segmentu ur s ceno nad 100 evri so na prvem mestu. Pod to ceno so različni »pametni paščki«, ki jim lahko le pogojno rečemo ure.

Razloga za uspeh, če lahko špekuliramo, sta, po vrsti, veliko denarja, ki ga Huawei vlaga v marketing (to je bil razlog že za uspeh pri telefonih, ki smo mu bili priče pred leti), in tehnološka naprednost, ki se pri pametnih urah Huawei vidi predvsem pri zmogljivosti vgrajene baterije. Če moramo druge pametne ure polniti skoraj vsak dan (ali na dva), in to velja tudi za ure Apple, je treba huaweije le enkrat na 10–14 dni. Čisto zares. Res pa je tudi, da lahko zaradi varčevanja z energijo kakšno telefonsko obvestilo na uri tudi zamudi ali celo izostane, kar je lahko nerodno.

V Monitorju smo preizkusili že kar nekaj njihovih ur in tokrat smo v roke dobili najmočnejšo ter najdražjo – model Watch Ultimate. Na voljo je v izvedbah z gumijastim in s kovinskim paščkom, zadnji je iz titana. Ta je videti bolj »premijsko«, čeprav nam je titanski pašček v skali uspelo popraskati, gumijastega pač ne. Tudi sicer je ura videti resno, zaslon OLED ima premer 3,8 cm in ločljivost 466 × 466 pik, prikazana slika je odlična in res dobro vidna tudi na soncu, tudi ko imamo stalno vklopljen zaslon (t. i. Always On Display).

Ultra je na voljo s paščkom iz gume in titana. Različici se razlikujeta tudi sicer.

Ura omogoča vse to, kar druge, med njimi tudi Huawei – beleženje lokacije in množice športnih aktivnosti (ki jih zna samodejno prenesti v Stravo) ter zdravstvene meritve, kot so stalni srčni utrip, stopnja kisika v krvi, EKG, kakovost spanca, raven stresa (kar je bolj kot ne ocena). V povezavi s telefonsko aplikacijo Huawei Zdravje (Health) zna prikazovati telefonska obvestila, na nekatera (denimo Facebook Messenger, SMS) lahko iz ure s predpripravljenimi odgovori tudi odgovarjamo. Elektronske pošte na uri ne moremo videti, prikaže le naslov sporočila (Zadevo). In seveda – omogoča telefoniranje v stilu Jamesa Bonda, če je le telefon s povezavo bluetooth dovolj blizu. Zadnje se sliši kot nepotrebna igračka, vendar sem sam nad to možnostjo, ki jo že dalj časa uporabljam na drugi uri Huawei, navdušen. Resno zmanjšuje potrebo po seganju v žep …

Ura omogoča tudi potapljanje, vgrajeni programi so primerni celo za resne potapljače.

Ura zna beležiti tudi zračni tlak (in s tem oceni nadmorsko višino) in globino pri potapljanju. Zadnje je zmogla že ura Huawei Watch GT3 Pro, Ultimate to nadgrajuje z odpornostjo do globine 100 metrov. Sami smo se v še premrzlem morju potopili le do dobrih treh metrov, kolegi potapljači pa so nam zagotovili, da ima vgrajene vse potrebne »računalniške« programe za resno potapljanje (izračun dekompresije itd.). Seveda po vklopu načina za potapljanje zaslon na dotik ne deluje več, upravljanje poteka prek tipk.

Huawei model Ultimate še posebej oglašuje kot primernega za »ekspedicije«, temu so namenili celo novo, dodatno tipko. T. i. Expedition mode je namenjen stalnemu in dolgotrajnemu beleženju lokacije in aktivnosti. Uporabniški vmesnik tega programa je zelo lepo dodelan, ura pa za tako občasno delovanje potrebuje še posebej malo energije, zato smo na testu brez težav »beležili« tudi nekaj dni naenkrat.

Način Expedition omogoča tudi večdnevno beleženje aktivnosti.

Skratka, da zaključim: če bi radi imeli pametno uro in imate iphone, potem je odločitev jasna – Apple Watch. Če imate telefon z Androidom, pa vsekakor poglejte v smeri Huaweija. Čeprav ne nujno v smeri njihove najdražje ponudbe, saj so razlike (razen cenovnih) med njihovimi modeli včasih res majhne.

Huawei Watch Ultimate

pametna ura

Cena: Z gumijastim paščkom 800 evrov, s paščkom iz titana 900 evrov.

Za: Velika, hitra in lepa športna ura, z veliko zdravstvenimi parametri, ki jih zna spremljati. Certificirana tudi za potapljače.

Proti: Izredno visoka cena. Vse ure Huawei so si med seboj zelo podobne, razlike so v podrobnostih. In ceni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji