Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: pametni telefon

Najcenejša Xperia

Sony zna izdelovati poceni androidne telefone, to je dokazal lani, ko je v tem segmentu na našem preizkusu dobila zlati Monitor Xperia J. V isti sapi je treba dodati, da japonski velikan vsako leto dostavi veliko število telefonov in vsi žal niso tako dobri.

Pri modernih pametnih telefonih strojna zmogljivost ni več tako v ospredju. To še ne pomeni, da ne gre za pomemben dejavnik pri uporabnikovi izkušnji. Kljub temu se je treba zavedati, da je surova moč telefonov v zadnjih dveh letih tako napredovala, da višji in srednji razred poznata vse manj podhranjenih naprav. Eden večjih mejnikov na poti do zadostne strojne moči je bila količina pomnilnika, ki pri cenejših napravah dolgo ni presegla meje 1 GB. Tolikšna količina pomnilnika nikakor ni zagotovilo za tekoče in neproblematično delovanje, a je glede na potrebe novejših različic operacijskega sistema Android vse potrebnejša. Na našem testu cenejših Androidov jih je lepo število izpolnjevalo ta pogoj in vedno bliže smo stanju, ko bodo tudi najcenejši telefoni premogli vsaj gigabajt pomnilnika. Pot razvoja takrat seveda ne bo zastala in tako kot na namiznih računalnikih bo 1 GB kmalu premalo. Stanje, kakršno smo ga poznali na začetku androidnega pohoda, je bilo klavrno, saj so bili telefoni z 512 MB pomnilnika stalnica in prav vsi so se šibili pod Googlovim operacijskim sistemom.

Zato je še toliko teže razumeti Sony, da je leta 2014 poslal na trg telefon, ki ima le 512 MB pomnilnika in ga poganja predzadnja različica Androida – 4.3. Skoraj vse druge strojne zmogljivosti pri Xperii E1 lahko pohvalimo. Štiripalčni zaslon kaže sliko pri dokaj nizki ločljivosti, a je slika, ki meri 480 × 800 pik, zelo dobra in za tako poceni telefon malce presenetljiva. Prav tako je težko oporekati dvojedrnemu procesorju Snapdragon 200, ki računa pri 1,2 GHz in je med primerljivo konkurenco povsem zadovoljiva izbira. Nekoliko razočara kamera, ki s svojimi 3,2 megatočke ne sodi v moderen telefon in ob odsotnosti bliskavice lahko na zadovoljive slike v temnih razmerah pozabite. Kljub temu ostaja največje razočaranje 512 MB pomnilnika, ki Androidu ne da dihati in spominja na telefone, ki smo jim bili priča pred tremi leti. Procesor res naredi izkušnjo bolj tekočo kot starejši telefoni, a izgovorov za tako malo pomnilnika ni.

Xperia E1 je všečno oblikovan telefon, ki ga je Sony z nespametno izbiro strojne opreme obsodil na podpovprečno usodo.

Sony Xperia E1

Telefon.

Cena: Pri Simobilu od 1 EUR naprej. 140 EUR brez vezave.

✓    Majhnost, oblika.

✗    Premalo pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji