Objavljeno: 25.3.2005 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2005

Najboljši zdaj tudi za Exchange

Pred dvema letoma smo temeljito preizkusili večino takrat priljubljenih programov za obrambo pred nezaželeno pošto in ugotovili, da je za obrambo posameznih računalnikov (oz. poštnih programov Outlook ali Outlook Express) daleč najboljši program Spamnet podjetja Cloudmark (eden od ustanoviteljev Cloudmarka je tudi soustanovitelj pokojnega Napsterja). Ta (zdaj na voljo pod imenom Safetybar) deluje na podlagi sodelovanja vseh uporabnikov programa in skupnega odkrivanja in diagnosticiranja nezaželenih sporočil. Ko uporabnik v svoj poštni predal dobi nezaželeno sporočilo, ga kot takega tudi "prijavi" Cloudmarku (s klikom na gumb) in če je enako sporočilo "odkljukalo" dovolj uporabnikov, bo naslednjič avtomatsko romalo v poštno mapo "Spam". Program namreč ob vsakem prejetem sporočilu izračuna njegov "podpis" in ga prek interneta primerja z zbirko podpisov nezaželenih sporočil, ki jih hrani Cloudmark. Ker je uporabnikov že več kot milijon, se izkaže, da je tako "statistično" iskanje nezaželenih sporočil daleč najbolj učinkovito in da razne ročno izdelovane sezname "dobrih" in "slabih" sporočil (na katerih še vedno temelji večina protismetnih rešitev, tudi iz uglednih programerskih hiš!) pusti daleč za seboj. V praksi lahko potrdimo, da Safetybar zelo redko "izpusti" kakšno nezaželeno sporočilo, predvsem pa v mapo Spam skoraj nikoli ne zabriše sporočila, ki v resnici ni nezaželeno. In prav slednje je pri teh programih ključno - če moramo redno pregledovati tudi mapo Spam, si s programom nismo prav nič pomagali; nasprotno.

Strežniški Cloudmarkov protismetni program kar po internetu preverja, ali je podpis prejetega sporočila morebiti že v bazi nezaželenih sporočil.

Že ob takratnem preizkusu smo špekulirali, da (takrat še) zastonjska uporaba programa Spamnet avtorjem zagotavlja hitro in učinkovito polnjenje zbirke s podpisi nezaželenih sporočil, ki jo bodo pozneje gotovo izkoristili za prodajo strežniške rešitve. In res, najprej so (za hude denarje) spisali rešitev za velika podjetja (in poštne strežnike Unix), zdaj pa je na voljo tudi rešitev za manjša podjetja oz. za strežnike Microsoft Exchange (2000 in 2003). Cloudmark Exchange Edition, ki smo ga preizkusili, se izkaže s popolnoma enako stopnjo zanesljivosti, kot smo jo pripisali Spamnetu (oz. Safetybaru), le da program namestimo le v strežniku in nam ni treba vzdrževati množice namestitev za osebni računalnik. Tudi sama namestitev v strežnik je trivialna in ne zahteva vnovičnega zagona strežnika in/ali samega Exchangea. Nadzorni program v strežniku omogoča le vklop ali izklop ščitenja poštnih predalov posameznih uporabnikov v okenskem aktivnem imeniku. Po namestitvi je delovanje programa opaziti le po tem, da se uporabnikom bolj ali manj hitro polnijo mape Spam.

Za potrebe preizkusa smo vklopili varovanje enega naših poštnih naslovov, ki je z neželeno pošto najbolj obremenjen. V desetih dnevih je na ta naslov prišlo 2522 sporočil, od tega jih je bilo kar 1664 nezaželenih! Cloudmark jih je pravilno našel (in preusmeril v mapo Spam) kar 1600, kar pomeni, da je izpustil le 4 %; to pa je zelo blizu uradni trditvi izdelovalca, ki navaja 98 % učinkovitost. Še več, prav nobenega "dobrega" sporočila ni napačno označil kot nezaželenega, kar se nam ob dosedanjem preizkušanju najrazličnejših rešitev še ni zgodilo.

Različica za osebne računalnike se po novem imenuje Safetybar in ponuja enako učinkovitost.

Cloudmark Exchange Edition kljub temu seveda ni brez slabih lastnosti. Ključna slabost je, da ni nobenega nadzora nad delovanjem. Uporabnik (pa tudi upravitelj) nima prav nobenih možnosti, da bi morebiti napačno prepoznana sporočila označil kot v resnici dobra. Ali da bi kakega naslovnika postavil na t. i. beli ali črni seznam. Ali da bi sporočila z določenim besedilom vedno označil kot nezaželena. Slednje bi prišlo prav v današnji poplavi poštnih virusov, ki so "vidni" po sporočilih z naslovi "re:", "update", "thank you" in podobnimi. Resda taka sporočila odstranjujejo protivirusni programi, toda v našem primeru se to ni najbolje izšlo. Naš protivirusni program imamo namreč nastavljen tako, da avtomatsko, še pred pregledom, iz sporočil zbriše vse izvršilne datoteke (EXE, COM, VBS...) in jih nadomesti z besedilno datoteko, ki uporabnikom sporoča, da so te datoteke prepovedane (občasno se najdejo tudi uporabniki, ki take datoteke zares hočejo pošiljati). Povsem upravičeno bi taka sporočila imenovali nezaželena pošta (čeprav to v resnici niso), jih Cloudmarku "predstavili" kot take in mu jih prepustiti v čiščenje. Vendar to žal ne gre, zato jih mirno "spušča skozi". Med zgoraj omenjenimi pposkusnimi sporočili je bilo takih sporočil kar 133.

Cloudmark Exchange Edition

Kaj: Trenutno najboljši protismetni program za strežnike Exchange.

Izdeluje in prodaja: Cloudmark, www.cloudmark.com.

Cena: Do 10 uporabnikov 600 dolarjev na leto, 11-25 uporabnikov 900 dolarjev na leto itn. Paketi na voljo do 300 uporabnikov.

Za: Velika zanesljivost. Enostavnost namestitve in uporabe.

Proti: Ni možnosti za nadzor delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji