Objavljeno: 26.9.2023 | Avtor: David Vidmar | Monitor Oktober 2023

Najboljši programi (samo) za računalnike Mac, drugič

Tokrat na seznam izjemnih programov, ki so razviti izključno za Applov operacijski sistem za računalnike Mac, dodajamo nekaj naprednih rešitev.

Sketch

Sketch je izjemno priljubljen program za oblikovanje uporabniške izkušnje in uporabniških vmesnikov. Velja za starosto tovrstnih orodij, ki jih mnoga orodja posnemajo. Če so sodobnejša orodja, kot sta Figma in Adobe XD, razvita s spletnimi tehnologijami in jih lahko uporabljamo na različnih platformah in spletu, je Sketch razvit izključno za operacijske sistem macOS in je nekakšen borec za prednosti domorodnih (native) aplikacij pred spletnimi.

 Sketch je leta 2010 nastal kot orodje za načrtovanje spletnih in mobilnih aplikacij.

Namenjen je načrtovanju spletnih aplikacij ter aplikacij za mobilne telefone in tablice, a marsikateri oblikovalec orodje uporablja tudi za ustvarjanje poljubnih vektorskih risb, pasic in drugih oblikovalskih izdelkov. Njegove ključne prednosti pred konkurenco in posnemovalci so enostaven uporabniški vmesnik po Applovih standardih, hitrost delovanja ter seveda delo brez spletne povezave, ki je sicer ahilova peta spletnih aplikacij.

Sketch ima bogato knjižnico vgrajenih simbolov, kar omogoča hitro ustvarjanje, na voljo je tudi bogata knjižnica izobraževalnih vsebin tako za začetnike kot tiste, ki potrebujejo poglobljena znanja. Zaradi mnogoštevilnega uporabniškega nabora ne bo težav niti pri iskanju izkušenih uporabnikov, ki so pripravljeni deliti svoje znanje.

Sketch

Vektorski risarski program, primarno namenjen oblikovanju spletnih in mobilnih aplikacij.

Razvija: www.sketch.com

Cena: 12 USD na mesec ali 120 na leto.

+ Brezhiben uporabniški vmesnik, hitrost delovanja, bogata zbirka znanja.

– Naročnina namesto enkratnega nakupa.

Audio Hijack

Audio Hijack je specializirana programska oprema namenjena prestrezanju, spreminjanju in preusmerjanju zvoka med aplikacijami in operacijskim sistemom. Tisti, ki se na napravah Mac ukvarjajo z zvokom, ga enostavno morajo poznati in ga zelo verjetno uporabljajo.

Uporabimo ga lahko za snemanje, obdelavo in preusmerjanje zvoka poljubnega izvora, kar cenijo vsi, ki svoje delovanje oddajajo (igričarji ali podkasterji), cenijo pa ga tudi avdio in video umetniki ter drugi ustvarjalci.

Po netipično zapleteni namestitvi vas pričaka okolje, v katerem lahko začnete razporejati vhode, izhode in raznolike efekte. Za hitro učenje so v Audio Hijack vgrajene številno prednastavljene seje, ki jih je mogoče uporabiti za izhodišča, na spletu pa boste našli še mnogo več nasvetov, kako ob pomoči Audio Hijacka ustvariti karseda kakovosten zvok ne glede na končni namen.

Priložena »seja«, ki omogoča snemanje poddaje na daljavo, v tem primeru kar prek Facetima.

Izjemno zmogljivo orodje ni namenjeno sleherniku, za najzahtevnejše ustvarjalce zvočnik izdelkov pa je lahko ravno Audio Hijack razlog, da se odločijo zamenjati (operacijski) sistem.

Audio Hijack

orodje za zajem, urejanje, snemanje in oddajanje zvoka

Razvija: rogueamoeba.com/audiohijack

Cena: 79 USD

+ Vrhunsko orodje, zanesljivo delovanje in mnoge možnosti prilagoditev.

– Muhasta namestitev.

Bartender 4

Menijska vrstica operacijskega sistema oziroma ikone, ki se skrivajo desno zgoraj, so v svetu macov prav posebej cenjene. Redki so programi, ki tam zaslužijo svoje mesto, in če se uporabniki ne potrudimo vzdrževati reda, lahko nastane velikanska zmeda.

V Okenskih operacijskih sistemih se pognani programi in njihove ikone stiskajo v desnem spodnjem kotu, a jih razvijalci redko aktivirajo. Na macih pa se redno dogaja, da je ikon v menijski vrstico toliko, da za njih zmanjka prostora. Še posebej hitro se to zgodi na prenosnikih. Na tistih, ki imajo še »notch«, še toliko prej.

Nekateri programi kar sami omogočajo, da v nastavitvah izberemo, ali naj se ikona v menijski vrstici sploh prikaže. Sistemske ikone lahko skrijemo tako, da držimo tipko ⌘ Command in preuredimo vrstni red ali pa jo odvlečemo iz menija, da izgine. Na voljo pa je tudi precej (brezplačnih) programov, ki omogočajo, da ikone skrijemo, in med njimi je najzmogljivejši in verjetno tudi najbolj priljubljen Bartender.

Minimalistični meni je veliko bolj pregleden, z enostavnim priklicem sekundarnega menija pa so hitre funkcije v pognanih aplikacijah vseeno pri roki.

Bartender omogoča nekaj več kot konkurenca, saj lahko ikone prestavimo na sekundarni meni, ki je viden le, ko to želimo. S tem je menijska vrstica pregledna in urejena, hkrati imamo (le s klikom več) priročen dostop do vseh prednosti, ki jih prinašajo drobne ikone.

Bartender omogoča zelo natančne nastavitve.

Zdi se, da bi zmožnosti, kot jih ponuja Bartender, morale biti del operacijskega sistema, podobno kot jih ponuja sistem Windows, vendar za zdaj slabo kaže.

Bartender 4

pripomoček za urejanje ikon

Razvija: www.macbartender.com

Cena: Enomesečni brezplačen preizkus, nato 18,88 EUR.

+ Brezhibno delovanje, mnoge možnosti prilagoditev delovanja.

– Za iskanje specifične kombinacije nastavitev, ki vam bodo ugajale, utegnete porabiti precej časa.

AirBuddy

AirBuddy je relativno enostaven in majhen program, še eden tistih, ki zapolnjujejo vrzel v operacijskem sistemu macOS. Veseli ga bodo zahtevnejši uporabniki. Omogoča enostaven priklop in nadzor brezžičnih slušalk ter povezovanje z drugimi brezžičnimi napravami na način, kot ga poznamo s telefona in tablice.

Če bo AirBuddy zagnan in boste v bližini računalnika vklopili slušalke oziroma odprli njihovo škatlico, vas bo pričakalo na las podobno okno, kot ga prikaže iOS ali iPadOS. S klikom se bodo slušalke povezale s prenosnikom in že bodo na voljo za uporabo.

Oblikovno se zdi, da so okna, ki jih prikazuje AirBuddy, del operacijskega sistema, pa žal niso.

Da je brezžično povezovanje naprav Apple z AirBuddy izvedeno bolje, kot so si zamislili v Cupertinu, dokazuje še možnost uporabe »magične miške«, ki se zna samodejno prestaviti z ene naprave na drugo.

Druga funkcionalnost programčka je, da lahko s klikom na ikono v menijski vrstici prikazuje stanje baterije za vse naprave, povezane v račun iCloud, in za naprave bluetooth.

AirBuddy na pregleden način prikaže podobnosti vseh brezžično povezanih naprav.

Brezhibno oblikovan in kmalu po namestitvi nepogrešljiv programček ima tudi odlično podporo za Applov ekosistem Shortcuts, kar pomeni, da lahko dogodke vključite v avtomatizirana opravila. Primer: nastavitev glasnosti na določeno vrednost, ko se na prenosnik priklopijo slušalke.

AirBuddy

pripomoček za upravljanje brezžično povezanih naprav

Razvija: v2.airbuddy.app

Cena: 15 EUR

+ Logično delovanje, ki bi lahko bilo del operacijskega sistema.

– Relativno visoka cena.

BetterTouchTool

BetterTouchTool je orodje za največje zanesenjake, ki omogoča nadvse podrobne nastavitve različnih vnosnih naprav. Največ uporabnikov orodje BTT uporablja, da prilagodi delovanje drsne ploščice, Applovih mišk, tipkovnice, pri nekoliko starejših modelih Pro pa tudi na dotik občutljivega zaslončka TouchBar.

Za posamezne vnosne naprave lahko definiramo geste (denimo pritisk z dvema prstoma na osrednji del zgornjega roba drsne ploščice) in jim prilepimo dogodke, denimo vklop celozaslonskega načina, spreminjanje glasnosti, zagon aplikacije ali podobno.

Geste in akcije lahko nastavljamo za vsako aplikacijo posebej ali pa tako, da bodo delovale na ravni celotnega operacijskega sistema in vseh nameščenih aplikacijah.

Ko bomo usposobili prvih nekaj avtomatizacij, sta mogoči samo dve poti – ugotovili bomo, da brez BTT ne moremo živeti, ali pa, da nismo prave vrste uporabniki …

Pomemben sklop zmožnosti aplikacije BTT je nastavljanje vseh mogočih podrobnosti za drsno ploščico in druge vnosne naprave.

BetterTouchTool ni orodje za vsakega. A tisti, ki želijo iz svoje jabolčne naprave iztisniti vsako kapljico produktivnosti in so pripravljeni v nastavitve vložiti čas, bodo nad BTT navdušeni.

BetterTouchTool

orodje za uporabo poljubnih gest za izvajanje akcij

Razvija: folivora.ai

Cena: 12,20 EUR

+ Res veliko možnosti nastavitev in prilagoditev delovanja vnosnih naprav.

– Zapleteno spoznavanje, neurejen uporabniški vmesnik.

Parallels

Seveda se vseeno kdaj zgodi, da program, ki ga morate pognati, za Applov operacijski sistem enostavno ni na voljo. V takem primeru ni treba uporabiti dodatnega računalnika z Windows, bolje je poseči po virtualnem računalniku.

Do nedavno smo lahko tudi na mace namestili Okna, najlažje z orodjem Boot Camp, tam pa uporabili polno različico Microsoft Officea in delo opravili v kateri od posebej za Okna razvitih aplikacij. A z uvedbo Applovih procesorjev serije M to ni več podprto. Tako je Okna na Applovih napravah mogoče poganjati le z uporabo tehnologije navideznih strojev.

Rešitev je več, a starosta virtualizacije (Oken) na Applovih napravah, najbolj znana in priljubljena ter verjetno še vedno najboljša rešitev, je Parallels Desktop. Ta po enostavni namestitvi omogoča hitro in enostavno namestitev dodatnega operacijskega sistema ter njegovo uporabo brez posebnih upočasnitev in zapletov. Priljubljena je tako pri razvijalcih kot domačih in poslovnih uporabnikih, ki za svoje delo potrebujejo še Windows ali Linux ali pa še kakšne bolj eksotične operacijske sisteme.

Parallels

virtualizacijska rešitev za macOS

Razvija: www.parallels.com/eu/products/desktop

Cena: Različica Standard 100 EUR na leto ali 130 EUR brez nadgradenj, različica Pro pa 150 EUR na leto.

+ Izpiljena rešitev, zanesljivo in hitro delovanje.

– Previsoka letna naročnina za občasne in domače uporabnike.

Programi, ki jih, žal, ni več na seznamu

Če bi ta članek nastal pred letom ali več, bi se na seznamu znašli vsaj še dve vrsti programov.

V prvi bi naštevali odjemalce za Twitter (pardon, X), ki uporabniku omogočajo veliko boljšo izkušnjo, kot jo uradni odjemalec. V prvi vrsti je to kronološka časovnica brez oglasov in shranjevanje mesta, kje smo prenehali brati, ter sinhronizacija med različnimi napravami, kar omogoča enostavno, pregledno in hitro uporabo družabnega omrežja. Med najboljše tovrstne programe se uvrščata (sta se uvrščala) zdaj že ukinjena Tweetbot in Twitterific. Ker … Elon …

V drugo skupino pa sodijo orodja, ki so naprednim uporabnikom omogočala učinkovitejše sodelovanje na omrežju Reddit. Med več sorodnimi orodji velja omeniti Apollo, čigar avtor je začel debato in pravo vojno med uporabniki in upravljalci omrežja – zaradi plačljivega dostopa do podatkov na Redditu, kar je za nekaj časa ohromilo zajeten del spleta. Tudi Apollo je bil izjemno natančno in učinkovito oblikovan ter razvit program, ki je omogočal udobno sodelovanje na Redditu, s telefonom, tablico ali z računalnikom Apple. Žal je tudi Apollo že del zgodovine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji