Objavljeno: 28.1.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2020

Najboljši LG ta hip

V prejšnjem Monitorju smo preizkusili vrhunska televizorja OLED Sony in Philips, tokrat smo v roke dobili še vrhunski LG – 65-palčni model E9. Nekaj tednov smo bili deležni zavistnih pogledov naključnih obiskovalcev našega laboratorija.

LG je edini proizvajalec zaslonov OLED za televizorje (pred leti se jih je hotel lotiti tudi Samsung, pa je na koncu obupal) in ti danes veljajo za najboljše, kar na tem področju obstaja. Samsung in kompanija nas sicer poskušajo prepričati, da je tisto pravo QLED, toda v resnici ni, QLED je namreč le nadgradnja tehnologije LCD. Zasloni OLED so edini, kjer vsaka pika na zaslonu oddaja svojo lastno svetlobo in to se vidi – preizkušeni LG serije E9 ima izredno živobarvno in kontrastno sliko! Res pa je, da slika ni tako zelo svetla, kot jo zmorejo LCD (LED, QLED …), vendar bo to motilo le redko koga. Res je tudi, da so starejši modeli televizorjev OLED trpeli za sindromom vžgane slike, o čemer smo že pisali (Monitor 11, 2018), vendar so sodobni napredni algoritmi to odpravili.

LG svoje televizorske serije, drugače kot večina drugih proizvajalcev, deli bolj ali manj le po dizajnu in dodatnih zmožnostih, sam zaslon in v veliki meri tudi slikovni procesor pa sta v vseh serijah enaka. Serija E9, ki je v naših krajih največ, kar si lahko omislimo (v ZDA je na voljo tudi že serija Z9 z ločljivostjo 8K, ki stane, pozor!, 30.000 dolarjev), je tako oblikovana kot res tanko (le 8 milimetrov!) in ob robu prozorno steklo. Televizor je odebeljen le na spodnjem delu, predvsem zaradi vgrajenih zvočnikov (formata 4.2). Priznamo, tak futuristični dizajn deluje in nase kar lepi poglede mimoidočih.

Poglede privabljajo tudi video vsebine v ločljivosti 4K, še posebej, če so posnete z mislijo na zaslone HDR, ki jih E9 podpira. Barve so žive in kontrastne, in to tako zelo, da so včasih videti nadrealistične. Seveda lahko barve po želji prilagodimo. Enako velja tudi za zvok, ki ga oddajajo vgrajeni zvočniki. Ti niso slabi, vendar ne bodo kos prav nobenemu kompletu zunanjih zvočnikov, čeprav jim lahko v nastavitvah vklopimo nekakšno »umetno inteligenco«, s katero prilagajajo oddani zvok. Ta, mimogrede, ne deluje najbolje, saj je ob glasnejšem predvajanju zvok precej popačila, predvsem pri nizkih tonih.

Pri vrhunskih televizorjih LG smo od nekdaj pohvalili priloženi daljinec – t. i. Magic Remote je v resnici nekaj najboljšega, kar na tem področju obstaja. Obnaša se namreč kot nekakšen krmilnik za konzolo Wii, torej lahko z njim enostavno »kažemo«, kaj na zaslonu bomo kliknili. Izredno uporabno! Tipkovnice sicer nima, vendar jo v veliki meri nadomesti vgrajeni mikrofon, ki vsaj angleško zelo dobro razume. Slovensko žal ne.

Odličen je tudi uporabniški vmesnik oziroma operacijski sistem WebOS, ki ga z daljincem in glasom krmilimo. Zasloni, izbire, meniji in ikone so izredno intuitivni, med njimi se z lahkoto sprehajamo. Vgrajeni procesor je dovolj hiter, da se vse dogaja popolnoma mehko in zvezno. Seveda lahko poleg TV-programov predvajamo tudi vsebine z vmesnika USB, žičnega in brezžičnega omrežnega vmesnika (DLNA) ali pametnih naprav (AirPlay, Miracast), le trgovina z aplikacijami je za naš del sveta malce slabše založena. Veliko je sicer razne video/filmske ponudbe (poleg običajnih – Youtube, Netflix, Amazon Prime Video, Rakuten), česar bolj resnega, kot je denimo Kodi, pa tam ne bomo našli. Brez težav deluje tudi Telemachova aplikacija EON, s katero se rešimo dodatnega daljinca (in naprave) za kabelsko televizijo, medtem ko aplikacije T2, ki je narejena za Android (TV), v trgovini za WebOS ne bomo našli.

V resnici se moramo pri E9 vprašati le to, ali si ga res tako zelo želimo, da smo zanj pripravljeni odšteti 2.800 evrov v 55-palčni različici in celih 4.300 evrov v 65-palčni. Kajti, poudarimo še enkrat, enako dobre slike z malce manj zanimivim dizajnom in s slabšimi zvočniki bomo deležni tudi pri precej cenejši seriji C9 (1.400 evrov).

LG OLED65E9

65-pačni televizor OLED

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 4.300 EUR (55-palčni model 2.800 EUR)

Za: Živobarvna in kontrastna slika, izredno lep dizajn, odličen daljinec.

Proti: Visoka cena, ne najboljši zvočniki, podpora pri razvijalcih je za LG WebOS manjša kot za AndroidTV.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji