Objavljeno: 29.8.2006 02:36 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Julij 2006

Mobilni usmerjevalnik

Domače usmerjevalnike praviloma priključujemo v internet bodisi prek kabelskega priključka bodisi prek priključka DSL. Dejstvo pa je, da nista vedno in povsod na voljo.

Širokopasovni priklop v internet dandanes ni več velika ovira, saj so skoraj povsod (tudi v tujini) na voljo mobilna omrežja druge in pol in tretje generacije (GPRS, EDGE, UMTS). Težava pa je v tem, da je povezovanje v ta omrežja mogoče le prek ustreznih mobilnih terminalov (telefoni s podporo prenosa podatkov) ali vmesnikov PC Card za prenosnike. Vse do nedavna na trgu ni bilo rešitve, ki bi na preprost način omogočila dostop do interneta (manjši) skupini uporabnikov tam, kjer ni druge možnosti stalnega širokopasovnega dostopa do interneta.

Linksys WRT54G3G je na prvi pogled povsem tipičen brezžični usmerjevalnik za rabo doma: ima vtičnico WAN, prek katere se lahko povežemo s ponudnikom širokopasovnega interneta prek običajnih žičnih tehnologij (kabel, DSL). Standardno je tudi štirikratno omrežno stikalo (100 Mb/s) in brezžični vmesnik 802.11g. Od drugih tovrstnih izdelkov se loči šele po reži PC card, v katero potisnemo ustrezno kartico za povezovanje v izbrano mobilno omrežje. Po uspešni vzpostavitvi zveze s ponudnikom lahko odjemalci do mobilnega interneta dostopajo prek žične ali brezžične Wi-Fi povezave.

V praksi se izkaže, da usmerjevalnik podpira le nekaj vrst mobilnih kartic PC Card. Ustrezne kartice pri nas (zaenkrat) ponuja le Mobitel. Si.mobil - Vodafone kartice s podporo EDGE zaenkrat niso podprte ne glede na to, da je Linksys pri razvoju izdelka sodeloval s korporacijo Vodafone. To bi se utegnilo v prihodnosti še spremeniti, saj je podpora različnim karticam predvsem stvar strojne programske opreme, ta pa je seveda nadgradljiva. Želeli bi si tudi, da bi Linksys v naslednji različici "firmwarea" vključil tudi možnost, da mobilno povezavo izkoristimo kot rezervno, če odpove glavna povezava prek žične povezave WAN - ta možnost za zdaj ni mogoča.

Usmerjevalnik smo tako preizkusili s kartico Option Globetrotter UMTS, s katero smo se brez težav povezali tako v omrežje UMTS kot tudi v starejše omrežje GPRS. Hitrost prenosa prek slednjega je nekoliko prepočasna za normalno delo, hitrost današnjih omrežij UMTS (in v prihodnosti HSDPA) pa je povsem zadovoljiva za nezahtevno rabo (e-mail, neposredno sporočanje, nezahtevno deskanje).

Gre torej za precej zanimiv izdelek, ki pa mu do popolnosti še manjka. Upoštevajoč razmeroma veliko ohišje, bi pričakovali, da je v (mobilni) usmerjevalnik vgrajena baterija, ki bi bila sposobna za nekaj časa napravo osvoboditi odvisnosti od bližine električne vtičnice, a ni tako. Strojna programska oprema bi lahko podpirala "mehak" prehod med različnimi generacijami mobilnih omrežij (GPRS/UMTS), saj je za to zdaj treba usmerjevalnik znova zagnati. Manjka tudi boljša informiranost o skupni porabi, kar je pri (zaenkrat še razmeroma) visokih cenah podatkovnih zvez precej pomembna informacija. Želeli bi si še, da bi usmerjevalnik podpiral zaključevanje zvez VPN (PPTP ali IPSec). To je v poslovnem okolju, ki mu je usmerjevalnik prvenstveno namenjen, nadvse uporabna možnost.

Linksys WRT54G3G

Kaj: 3G brezžični usmerjevalnik s štirikratnim stikalom.

Izdeluje: Linksys, www.linksys.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 63.900 tolarjev (pri Mobitelu).

Za: Deljenje širokopasovne povezave 3G/GPRS ožičenim ali Wi-Fi odjemalcem.

Proti: Nima baterijskega napajanja, ne podpira možnosti rezervne povezave prek 3G, ne podpira povezav VPN.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji