Objavljeno: 3.9.2012 09:59 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: android

Mobilna televizija na kvadrat

Ponudnik dostopa do spleta in vrste drugih informacijskih in medijskih storitev, podjetje T-2, je po načelu "When it's done, it's done" ("Ko bo nared, bo nared") s precej zamude pripravilo lastno vizijo mobilne televizije. Ali so dodatni čas uspešno spremenili v presežek, ki je zrasel na napakah tekmecev, ali pa je zamudo moč pripisati polovičarstvu razvijalcev, si oglejmo v pričujočem članku.

Gledanje mobilne televizije je omogočeno na treh napravah hkrati.

Že pred časom smo v članku o mobilni televiziji napovedali prihajajoči izdelek podjetja T-2, ki je v razvojni fazi obetal veliko. Zdaj, ko je aplikacija T-2 tv2go končno tu, lahko ugotovitve potrdimo. Ker je T-2 na hitro rastoči trg mobilne televizije prišel kot zadnji, se je v upanju, da bi izničil časovni zaostanek za prvima v Sloveniji (Siolom in Telemachom), pri snovanju svojega programa oprl predvsem na kakovost in inovacijo. Oboje je vidno tako v različici za operacijski sistem iOS kot na mobilnih napravah z Androidom.

Med osnovne zahteve za delovanje spadajo uporabniška koda naročnika T-2 televizije, Android 2.2 ali iOS 5 ter poljubna omrežna povezava Wi-fi ali 3G. Uporabnik telefona ali tablice lahko spremlja televizijske programe na območju Slovenije, ne glede na to, v katerem omrežju je. Čeprav se aplikacija rada namesti na poljubno število telefonov ali tablic, je z istim uporabniškim računom program mogoče spremljati le na treh napravah hkrati. Programov je šestinšestdeset, a se v podjetju trudijo, da bi jih dodali več. Ob prvem zagonu nas pozdravi obvestilo o morebitnih stroških, če uporabljamo mobilno povezavo in nimamo ustreznega paketa, nato pa program zahteva prijavne podatke, ki si jih zna zapomniti. Uporabniški vmesnik je svež in precej drugačen od sorodnih programov, kar je dobro. Glavna izbira osnovnega zaslona je Glej TV, ki vedno začne s prvim programom na seznamu. Na Androidu se slika v hipu postavi v ležeči položaj. Čeprav se strinjamo, da je tak format slike najbolj uživaški, nam kljub temu ni všeč, da uporabniki Googlovega sistema nimamo izbire kot lastniki naprav z iOS, ki lahko zaslon obrnejo po lastni presoji. Po televizijskih kanalih se v načinu gledanja programa premikamo s potegom prsta gor ali dol, gesta z leve proti desni pa prelista spored trenutnega izbranca. Dodatna možnost za zamenjavo osrednjega kanala je izbira imena, ki na levi strani zaslona padajoče razvrsti vse možnosti, nanje pa skočimo s preprostim dotikom.

Velika prednost aplikacije, ki so jo razvili v podjetju Fora, je časovni zamik, kakršnega naročniki televizije T-2 že dobro poznamo. Kdor za majhno mesečno nadomestilo v njem uživa v dnevni sobi, ga lahko uporabi tudi na tablici ali telefonu. Gre za spremljanje izbranega programa na časovnem traku, kjer se poljubno premikamo po zadnjih dveh dneh. Tako se na primer preprosto prestavimo petnajst minut nazaj na tekmo, ki smo je zamudili četrt ure, ker smo morali tja, kamor gre še cesar peš (in Wi-fi ne vleče). Ob tem smo pogrešali le gumb za zaustavitev, da bi lahko po olajšanju in vrnitvi na območje interneta takoj nadaljevali z gledanjem od natančno tam, kjer smo ostali, naprej. Pri sprehodu čez čas se v sedanjost kadarkoli vrnemo z izbiro ikone v obliki ure. TV spored vsebuje vse programe v programski shemi T-2. Mobilno podprte med njimi najlaže najdemo z ikono televizorja, ki jo imajo obogateni kanali narisano poleg imena. Poleg informativnega vidika zna spored igrati tudi vlogo časovnega traku, saj z njega najlaže izberemo zamujeno vsebino in si jo s Predvajaj ponovitev ali Začni znova, če oddaja še traja, ogledamo od začetka. Aplikacija programe razvrsti po vnaprej določenih pogojih ali prikaže zgolj seznam najbolj priljubljenih kanalov, ki ga ustvarimo sami. Pri izdelavi seznama smo pogrešali sinhronizacijo, saj dodani programi sestavljajo seznam zgolj na krajevnem telefonu ali tablici, na drugi napravi pa je kljub istemu uporabniškemu računu treba začeti znova. Dobrodošla je možnost dodajanja opomnikov, ki poskrbi, da nikoli več ne zamudimo priljubljene oddaje. Nastavitve nimajo številnih zmožnosti, a jih kljub temu ne gre prezreti. Ker sistem kakovost predvajanja samodejno uravnava glede na razpoložljivo pasovno širino, je predvajanje res odlično in odzivno, žal pa zna nabrati precej podatkovnega prometa. Ob količinsko skopem zakupljenem paketu je zgornjo mejo pri predvajanju prek mobilnega omrežja priporočljivo nastaviti na nižjo kakovost ali z Onemogoči predvajanje delovanje povsem zaustaviti.

Čeprav smo v članku ukaze pisali v slovenščini, nas T-2 tv2go pri resnični rabi hitro preseneti s tujo angleščino. Ker jezik program prevzame neposredno od sistemskih nastavitev telefona, smo nanjo obsojeni naprednejši uporabniki, ki zaradi igračkanja s telefonom radi obdržimo univerzalna sistemska sporočila. Poleg jezika program od sistema pridobi tudi čas. To je rahlo nerodno, če je ura na telefonu nastavljena napačno. Obeh nastavitev znotraj aplikacije ni.

T-2 tv2go

Aplikacija za gledanje televizijskih programov na mobilnih napravah.

Prodaja: T-2.

Cena: Za naročnike (do konca poletja) brezplačno.

ZA: Časovni zamik, dinamično prilagajanje kakovosti slike, deluje v vseh omrežjih.

PROTI: Ne deluje na napravah s korenskim dostopom, na Androidu le ležeča slika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji